Nyhed -

26/04/2024

Leder: Bæredygtighed handler også om de sociale aspekter

Leder af bestyrelsesmedlem Pia Nielsen og formand Peter Fangel Poulsen, Bygherreforeningen: Bæredygtighed handler ikke alene om løsninger, som gavner klima og miljø, men også om de medarbejdere, der bygger samt de mennesker, som skal bruge byggeriet og deres trivsel. Og det bliver endnu mere væsentligt i en fremtid, hvor vi kan ikke længere bare kan bygge nyt, men i højere grad skal bygge om og transformere utidssvarende bygninger eller bygge mindre og dele mere. Derfor ser bestyrelsesmedlem Pia Nielsen og formand Peter Fangel Poulsen, frem til at foreningen, i forbindelse med årsmødet den 30. maj, kan præsentere en ny politik for social bæredygtighed. De to er henholdsvis viceadministrerende direktør i Boligkontoret Danmark og direktør og partner i BAUHERR.

Byggeriet er i fuld gang med en bæredygtig omstilling. Heldigvis hjælpes vi af at energiforsyningen i stigende grad baseres på vedvarende energi. Men for at tage de næste afgørende skridt i forhold at sikre en bedre bæredygtig balance i branchen, skal vi interessere os mere for de sociale elementer i bygge- og anlægsbranchen. Det kan ses som bygherrers samfundsmæssige værdiskabelse og handler bl.a. om, hvordan vi indretter og anvender vores byer og boliger og de menneskelige aspekter omkring byggeri og anlæg. Herunder fx arbejdsmiljø, sikkerhed, diversitet og uddannelse. 

Derfor er vi i Bygherreforeningen i gang med at udvikle et nyt element til vores eksisterende bæredygtighedspolitik med fokus på social bæredygtighed. Her vil vi bl.a. dykke ned i elementer som arbejdsforhold, den menneskelige anvendelse af byggeri og anlæg samt livet omkring det, vi bygger. Og det er en politik, som vil være kompatibel med både verdensmål og de nye ESG-krav, som mange virksomheder og organisationer i fremtiden skal rapportere på. 

Byggeri som fungerer for brugere og borgere 

Vi tror på, at vi som branche helt fundamentalt må blive bedre til at ramme plet med funktionen af bygninger og infrastruktur i forhold til de direkte brugere og forskellige grupper af borgere, som berøres. Og dernæst skal dette følges op af målrettet vedligeholdelse og løbende funktionstilpasninger, da det næsten altid vil være mest bæredygtigt at forbedre anvendelsen af eksisterende bygninger, fremfor at rive ned og bygge nyt.  

Det samme gælder en bygning, som måske mister sin relevans, men som kan transformeres eller bygges om til noget andet. Det er begge gode veje til at spare værdifulde ressourcer i fremtiden. 

Anledning til forandring

Men derudover skal vi også se byggeri og renovering som en oplagt lejlighed til at gentænke brugen og anvendelsen af bygninger og infrastruktur samt de aktiviteter, der foregår i eller omkring den. En ombygning af en kontorbygning er den perfekte anledning til at organisere sig anderledes, skabe nye sammenhænge og rykke tættere sammen og på den måde bruge færre kvadratmeter, samtidig med at vi skaber ekstra værdi for flere aktører og sparer ressourcer. Tilsvarende kan transformation af et byggeri eller revitalisering et byområde være anledning til at droppe bilkørsel eller skabe plads til fx nye fælles mødesteder og aktiviteter, der gavner en bred kreds af brugere og borgere.  

Nyt element i bæredygtighedspolitik

I 2023 lancerede vi vores første bæredygtighedspolitik, som havde fokus på det grøn omstilling. Den gav os som forening og vores medlemmer en vigtig pejling på bl.a. CO2-udledning, ressourceanvendelse, biodiversitet og kemi.  

Til vores årsmøde i år vil vi præsentere et tillæg til denne politik, som giver pejlemærker i forhold til sociale aspekter. Det handler om sociale aspekter i byggeprocessen som fx arbejdsmiljø og arbejdsforhold, men det handler også om aspekter som knytter sig til anvendelsen af byggeriet samt hvordan de berører og spiller sammen med det resterende samfund. Det er i erkendelse af, at den professionelle bygherre har et stærkt samfundsansvar og kan bidrag med løsninger til en række af de udfordringer, som samfundet står over for. 

Er i fuld gang med arbejdet  

Vi er i fuld gang med arbejdet og sekretariatet indhenter viden fra både medlemmer og eksperter til at kunne definere de vigtigste fokusområder samt definere pejlemærker og mål inden for de enkelte indsatser. Bl.a. er der afholdt dialogmøder og forskellige andre aktiviteter med medlemmerne.  

Vi glæder os til at kunne præsentere politikken 30. maj i forbindelse med vores årsmøde, som ligger sammen med vores medlemsfestival. Tanken er at starte en god og nødvendig dialog om, hvordan vi sammen kan løfte den sociale bæredygtighed samtidig med at vi understøtter den grønne omstilling i branchen. Det er der brug for! 

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

sep
17
Bæredygtighed

Klimakrav og LCA for bygherrer – Aarhus

På dette kursus får du indsigt i konsekvenserne af både de nuværende og kommende, strammere klimakrav fra 2025. I løbet af dagen får du sparring til, hvad du som bygherre forventes at levere på ved...

sep
17
Bæredygtighed

Uddannelsesforløb: Bæredygtighed for bygherrer Århus

Du kan igen i 2024 vælge at deltage i Bygherreforeningens samlede uddannelsesforløb inden for bæredygtighed. Alle kurserne kan fortsat købes enkeltvist, men med det sammensatte forløb er du klædt godt på til at arbejde med...

sep
18
Strategi og ledelse

Bygherrerollen 360: Styr på opgaver og ansvar

Dette kursus giver en introduktion til bygherrerollen for dig, som er ny i bygherrefaget eller har brug for at genopfriske din viden på området. Hvilken rolle indtager bygherren i projektet? Hvad indebærer rollen? Og hvad...

sep
24
Medlemsmøde

Bygherre Boost: Dine muligheder og medlemstilbud

Bygherre Boost er for alle, der gerne vil blive klogere på hvad Bygherreforeningen er for en størrelse, og på hvilke muligheder, du har i foreningen – hvad end du vil udvikle dine bygherrekompetencer, påvirke politiske...

sep
24
Udbud og samarbejde

Grundlæggende udbudsret for bygherrer

På dette kursus får du en grundlæggende introduktion til de udbudsretlige forhold, som er væsentlige for dig som bygherre. Du får kendskab til de forskellige udbudsformer og opmærksomhedspunkter i udbudsprocessen.

sep
25
Byggeriets aftaler

AB18 for bygherrer

På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset sætter fokus på de muligheder,...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev