Sådan arbejder tre bygherrer med at uddanne faglært arbejdskraft på deres byggepladser - Bygherreforeningen

Nyhed -

26/04/2024

Sådan arbejder tre bygherrer med at uddanne faglært arbejdskraft på deres byggepladser

Siden 2019 har Bygherreforeningen hjulpet medlemmer med at skabe faglært arbejdskraft på deres byggerier. Traditionelt har ansvaret for at ansætte og uddanne lærlinge primært hvilet på entreprenørerne, men stiller bygherren krav og følger op, bliver der uddannet flere faglærte til en branche, der næste år vil mangle 17.000 håndværkere. At uddanne lærlinge er også en relevant indsats i forhold til arbejdet med social bæredygtighed, der fylder mere og mere. Her kan du få indsigt i tre cases der viser, hvordan man som bygherre kan gribe arbejdet an.

Offentlige og private bygherrer investerer årligt over 100 mia. kr. i byggeri og anlæg og står bag ca. halvdelen af al byggeaktivitet i Danmark. Og i den nære fremtid skal der bygges for enorme summer til energieffektivisering, Power to X anlæg, vindmølleparker og udbygning af infrastruktur som et led i samfundets grønne omstilling. Men der er mangel på kvalificeret arbejdskraft, og allerede i 2025 anslås det, at branchen vil mangle 17.000 faglærte håndværkere. 

Derfor har Bygherreforeningen siden 2019 hjulpet med at skabe lærepladser på de store byggeprojekter rundt omkring i landet. Programmet har bl.a. udviklet værktøjer og en metode, der understøtter bygherren i at stille krav om lærepladser. 

I disse cases kan du få indblik i, hvordan tre forskellige af de bygherrer, der har været en del af samarbejdet, har grebet arbejdet an. De har alle på forskellige måder gjort brug af de værktøjer og metoder til bygherrens lærlingeindsats, som Bygherreforeningen har udviklet. Der er også en case der beskriver, hvordan hovedentreprenøren modtager lærlingeklausulen.  

Læs om, hvordan lærlingeplanen styrkede samarbejdet hos Boligselskabet Sjælland 

Læs om, hvordan lærlingeklausulen hjalp med at skabe ensartethed og systematik hos KAB  

Læs om, hvordan man anser uddannelse af faglærte strategisk hos Metroselskabet 

Læs om, hvordan en entreprenør oplever samarbejdet med bygherre om lærlingeindsatsen  

Nyheden er skrevet af Freya Andersen

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

jun
4
Velfærdsbyggeri

Sådan bygger vi verdens bedste plejebolig

Plejeboligbyggeri er en kompleks størrelse, både fordi boliger og fællesarealer skal fungere for hjem og arbejdsplads, men også fordi plejeboligbyggeri er omfattet af meget lovgivning. Den stigende kompleksitet i byggeriet kombineret med en voksende andel...

jun
11
Bæredygtighed

Morgenmøde: Nye krav om selektiv nedrivning

Fra 1. juli bliver bygherrer og nedrivere underlagt flere krav, når de totalnedriver bygninger på 250 kvadratmeter eller mere. Men ved du nok om selektiv nedrivning og ressourcekortlægning? Og er du klar til at håndtere...

jun
14
Medlemsmøde

Medlemstur til Folkemødet 2024

Hvad er udviklingen i vores samfund, hvilke tendenser vinder frem i årets debatter og hvad betyder det for din hverdag som bygherre? Tag med, når vi besøger Folkemødet!

jun
20
Styring og økonomi

Bygherrebarometeret forår 2024

Vær med til lanceringen af vores halvårlige markedsundersøgelse og få et indblik i den økonomiske og aktivitetsmæssige udvikling i bygge- og anlægsbranchen for resten af 2024, samt et overblik over bygherrernes forventninger til investeringer, udfordringer...

aug
29
Medlemsmøde

Bygherre Briefing

Velkommen til Bygherre Briefing, der med sit skarpe format giver dig indblik i aktuelle emner, og dykker ned i et af de vigtigste emner blandt landets bygherrer netop nu.

sep
9
Udbud og samarbejde

Vælg den rette entrepriseform

Hvordan vælger du den rigtige entrepriseform til dit projekt? På denne kursusdag hører du om fordele, ulemper og erfaringer med de forskellige entrepriseformer, så du er klædt på til at vælge den rette form, når...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev