Offentlige og private bygherrer investerer årligt over 100 mia. kr. i byggeri og anlæg og står bag ca. halvdelen af al byggeaktivitet i Danmark. Og i den nære fremtid skal der bygges for enorme summer til energieffektivisering, Power to X anlæg, vindmølleparker og udbygning af infrastruktur som et led i samfundets grønne omstilling. Men der er mangel på kvalificeret arbejdskraft, og allerede i 2025 anslås det, at branchen vil mangle 17.000 faglærte håndværkere.
Derfor har Bygherreforeningen siden 2019 hjulpet med at skabe lærepladser på de store byggeprojekter rundt omkring i landet. Programmet har bl.a. udviklet værktøjer og en metode, der understøtter bygherren i at stille krav om lærepladser.
I disse cases kan du få indblik i, hvordan tre forskellige af de bygherrer, der har været en del af samarbejdet, har grebet arbejdet an. De har alle på forskellige måder gjort brug af de værktøjer og metoder til bygherrens lærlingeindsats, som Bygherreforeningen har udviklet. Der er også en case der beskriver, hvordan hovedentreprenøren modtager lærlingeklausulen.
Læs om, hvordan lærlingeplanen styrkede samarbejdet hos Boligselskabet Sjælland
Læs om, hvordan lærlingeklausulen hjalp med at skabe ensartethed og systematik hos KAB
Læs om, hvordan man anser uddannelse af faglærte strategisk hos Metroselskabet
Læs om, hvordan en entreprenør oplever samarbejdet med bygherre om lærlingeindsatsen