Altaner skal rime på holdbarhed og sikkerhed - Bygherreforeningen

Blog -

18/02/2018

Altaner skal rime på holdbarhed og sikkerhed

Blogindlæg skrevet af: Birgitte Leth, Teknologisk Institut

 

Som bygningsejer er det dig, der har ansvaret for, at din altan er sikker at færdes på. Det gælder også, hvis din bygning er lejet ud og du ikke selv bruger altanen til daglig.

Det er min erfaring, at der er et behov for at sikre, at både bygningsejere og lejere har mulighed for nemt at tilegne sig viden om faretegn og karakteristika ved skader på altaner, så de hurtigt kan reagere, hvis noget skal undersøges nærmere. Også så en lejer har et grundlag for at tage fat i sin udlejer, hvis hun mistænker, at hendes altan er i dårlig stand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tjek selv i første omgang
At ”tjekke altanens tilstand” er ikke nødvendigvis en nem opgave, og det vil ofte kræve hjælp fra en fagperson, men der er en række ”symptomer” man kan holde øje med, og dermed få hjælp til at vide, hvornår man har brug for en professionel. Det kan også hjælpe, hvis man fx ved, hvilken altantype man har med at gøre – dette vil ofte afhænge af bygningens stil og opførelsesår, og om altanen er eftermonteret eller en oprindelig bygningsdel.

Noget af det du kan kigge efter, er om der er løs/revnet belægning på oversiden, revner i altanpladen eller begyndende afskalninger. På undersiden af altanen vil opbulninger i betonen, rødbrune udfældninger, hvide udfældninger eller opboblende maling ofte indikere, at en nedbrydning er i gang.

 

Lav en vedligeholdelsesplan og følg den
En anden vigtig pointe når det gælder altansikkerhed, er vedligehold. En altan er i sagens natur en udsat bygningsdel. Og selvom bygningsdele, der skal kunne holde til ”at stå ude om natten”, må forventes at være udført som holdbare og hårdføre konstruktioner, så har alle konstruktioner, som står i udendørs miljø, trods alt, en begrænset levetid.

En væsentlig faktor for levetiden af din altan er om der har været gennemført vedligeholdelsestiltag og ikke mindst om de er gennemført rettidigt. Der er ingen tvivl om, at det at investere i at have – og følge – en vedligeholdelsesplan på den lange bane er en god investering. Skader er ofte dyre at udbedre, og i værste fald kan man udskyde reparations- eller vedligeholdelsesarbejderne så længe, at skaderne når et stadie, hvor reparation ikke længere er rentabelt i forhold til en udskiftning af altanen. Man kommer til gengæld langt med et vågent øje i kombination med løbende gennemsyn af en fagperson – fx indeholdt i en vedligeholdelsesplan med faste eftersynsintervaller, som sikrer optimal holdbarhed og sikkerhed.

 

Nye vejledninger til altanfolket
Teknologisk Institut har for nylig udgivet en altanvejledning som er støttet af GI og som netop fokuserer på altansikkerhed. Vejledningen kan findes her eller bestilles gratis fra GI’s hjemmeside Eksisterende altan og Ny altan.

Den 6. marts (København) og den 12. marts (Aarhus) holder vi desuden gå hjem-møder om denne altanvejledning samt publikationen ”Skal I have ny altan?”. Det er gratis at deltage og du kan møde både fagfolk og kommuner.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
15
Bæredygtighed

Bæredygtighed i udbud

Hvordan arbejder du med bæredygtighed i dine udbud, så du sikrer dig, at det, der er tænkt allerede i programfasen, fastholdes frem til aflevering og overgang til drift? På dette kursus får du inspiration til,...

maj
16
Byggeriets aftaler

YBB19: Ydelsesbeskrivelse for bygherrerådgivning

Bliv fortrolig med Ydelsesbeskrivelse for Bygherrerådgivning, YBB19, og hør hvordan du kan bruge den til at sætte rammen for et godt samarbejde. Kurset giver dig et godt overblik over ydelsesbeskrivelsen og gode råd til, hvordan...

maj
22
Byggeri, drift og anlæg

Bæredygtig renovering og transformation

Sammenlignet med fokus på nybyggeri, så er der behov for mere spotlight på transformation og renovering. Fokus på den eksisterende bygningsmasse er helt afgørende for at nedsætte byggebranchens samlede klimaaftryk. På dette seminar kigger vi...

maj
23
Styring og økonomi

Budgetplanlægning i byggeprojekter – dynamiske styringsværktøjer

Bliv skarp på den tidlige budgetplanlægning og få inspiration til, hvordan du som bygherre kan bruge den økonomiske ramme for projektet aktivt. På dette kursus får du en introduktion til budgetlægning, økonomistyring og risikohåndtering gennem...

maj
23
Styring og økonomi

Uddannelsesforløb: Styring og økonomi for bygherrer

Tag et samlet uddannelsesforløb i ’Styring og økonomi for bygherrer’ og bliver dermed klædt på til at styre dit projekt sikkert i mål. Bemærk, at alle kurser fortsat kan købes som enkeltkurser.

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev