Det ligner kedelig jura og paragraffer. Men nye regler for fejl og mangler på store byggeprojekter kan ende med at spare samfundet for milliarder af kroner hvert år. Direktør i Bygherreforeningen og repræsentant for landets professionelle bygherrer, Henrik L. Bang, kalder byggeriets nye interne aftalesystem for et paradigmeskifte. Systemet ændrer på ansvarsfordelingerne i byggeprojekter og skaber incitamenter til bedre styring af de ekstraarbejder, som ofte medfører dyre forsinkelser og overskredne budgetter.
For en branche, der omsætter for 240 mia. kroner om året, og hvor uforudsete udgifter på store bygge- og anlægsprojekter ofte overstiger 10 pct. af den samlede sum, vil blot små forbedringer kunne afspejle sig i store milliardgevinster for samfundsøkonomien.
”Det er afgørende, at hele branchen lærer det nye system at kende inden det går i luften ved årsskiftet. Særligt bør bygherrerne geare deres organisationer til at gribe udbuds- og byggeprocesserne anderledes an, så de får mulighed for at høste gevinsterne. Systemet stiller nemlig nye krav til styring af egne byggeprojekter i form af handle- og oplysningspligter”, udtaler Henrik L. Bang
Onlineguide til bygherrer
Derfor har Bygherreforeningen med støtte fra Realdania udarbejdet en portal med guides og værktøjer, som skal hjælpe indkøbere af byggeri til at implementere det nye regelsæt.
”Det har været afgørende for os at skabe overblik. Derfor kan man på portalen få et hurtigt overblik over de væsentligste ændringer set fra bygherrernes perspektiv, men også hjælp til at navigere i det omfattende system. Ved at svare på en række simple spørgsmål bliver man guidet frem mod det aftaledokument, der vil være fordelagtigt for ens projekt. Desuden giver vi gode råd til, hvordan systemet kan bruges i praksis samt, hvad man skal være opmærksom på”, forklarer Bygherreforeningens direktør.
Direkte hjælp
Portalen indeholder en række videoer, hvor nøglemedarbejdere fra KAB, Københavns Kommune, Københavns Lufthave og Vejdirektoratet øser ud af deres viden om aftalesystemet. Derudover giver portalen gode råd og konkrete værktøjer til at håndtere de væsentligste nyskabelser i det nye aftalesystem. Sidst men ikke mindst er der oprettet en hotline, hvor advokater fra Kammeradvokaten sidder klar til at svare på spørgsmål, samt et nyhedsbrev, hvor det er muligt at blive orienteret direkte, når portalen løbende opdateres med nye læringsvideoer, værktøjer og andet materiale i de kommende måneder.
Portalen tilbyder således bygherrerne en direkte hjælp til deres eventuelle udfordringer med at forstå det nye aftalesystem.
Vigtig implementering
”Det er afgørende, at alle kommer godt i gang med implementeringen, og at man lærer af hinanden i processen. Der er ingen grund til, at alle hver især bruger ressourcer på at opfinde den dybe tallerken, eller at rådgivere og entreprenører skal bruge ekstra tid og kræfter på at forholde sig til forskellige måder at gøre tingene på. Det er vigtigt at følge intentionerne i det nye aftalesystem, foruden at det vil øge transaktionsomkostningerne unødigt, hvis alle implementerer forskelligt, og derfor arbejder vi hårdt på at formidle systemet til bygherrerne”, slutter Henrik L. Bang.
Besøg Bygherreforeningens nye AB18-portal her.