Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Nyhed -

19/04/2024

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.

Tirsdag morgen stod Danmark op til chokerende nyheder om, at Børsens spir stod i brand. Det 400 år gamle vartegn stod i flammer og fyldte indre København med en tyk røg. Masser af brand, politi– og militærfolk gjorde deres for at slukke ilden, sikre området og minimere skaderne, mens medarbejdere fra bl.a. Dansk Erhverv fik reddet historiske kunstværker ud fra bygningen. Efter relativt kort tid kollapsede det ikoniske spir og det stod klart, at vi stod til at miste enestående gammel fælles kulturarv. 

Mistet fælles kulturarv 

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker en dyb medfølelse overfor Dansk Erhverv, der bruger og ejer bygningen, og for alle de mennesker, som har et forhold til den flotte bygning: 

”Det er en nationalskat vi nu har mistet, og jeg er rigtig ked af det på Danmarks vegne og selvfølgelig også på vegne af de mennesker som har arbejdet i og med bygningen og alle de, som har et særligt forhold til Børsen og dens historie. Desuden vil jeg gerne udtrykke den største respekt for alle de gode folk, der kæmpede en brav kamp for at slukke branden og redde værdierne,” udtaler Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, og uddyber: 

“Situationen er nu, at vi har mistet et vigtigt historisk vartegn, der betyder så meget for København. Og det minder os alle om, hvilken værdi bygninger og byggeriet har for vores samfund, borgerne og vores fælles identitet.” 

For tidligt med konklusioner  

Der foreligger endnu ikke nogen oplysninger om, hvad der har forårsaget branden, og der er mange ubesvarede spørgsmål og konsekvenser ved branden, der endnu ikke kendes. Og Henrik L. Bang understreger, at det er for tidligt at drage konklusioner. Han har dog en række opmærksomhedspunkter i forhold til fremtiden: 

”Nu skal chokket lægge sig, og myndighederne skal have ro til at undersøge, hvad der har forårsaget branden. Derefter håber jeg, at vi sammen kan blive klogere på, hvordan vi forebygger sådanne hændelser i fremtiden. Det er en tragisk hændelse, der understreger at nogle bygninger nærmest er umistelige, siger Henrik L. Bang.  

“Desuden står vi midt i en bæredygtig omstilling, hvor vi i byggeriet skal arbejde anderledes og tænke i nye processer og materialer. Vi skal derfor bruge lejligheden til at tænke tingene sammen, så et berettiget sikkerhedshensyn ikke spænder ben for de nye grønne løsninger, som vi også skal have implementeret. Og omvendt,” udtaler han. 

Han vil ikke på nuværende tidspunkt gå ind i, hvordan balancerne mellem sikkerhed og bæredygtighed skal findes eller tænkes sammen. Men han mener, at det er en afgørende opgave for branchen og og myndighederne sammen at finde løsninger på at skabe godt byggeri, der passer til fremtidens behov.  

“Afbalancerede løsninger er en forudsætning for at skabe bygninger, som vi også er glade for om mange hundrede år”, slutter han. 

 

Nyheden er skrevet af Freya Ghadban Andersen

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherrefestival 2024

Tilmeld dig en dag, hvor du kan blive inspireret, netværke og få nye faglige perspektiver. Til Bygherreforeningens festival samler vi medlemmerne til en faglig festdag for professionelle bygherrer. Her kan du opleve tankevækkende oplæg og...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherreforeningens 25-års jubilæum!

I år har Bygherreforeningen 25-års jubilæum. Vi afholder derfor en festlig fejring heraf i forlængelse af vores årlige medlemsfestival. Jubilæumsfejringen er åben for alle i branchen. Vi glæder os til at se dig!

jun
4
Velfærdsbyggeri

Sådan bygger vi verdens bedste plejebolig

Plejeboligbyggeri er en kompleks størrelse, både fordi boliger og fællesarealer skal fungere for hjem og arbejdsplads, men også fordi plejeboligbyggeri er omfattet af meget lovgivning. Den stigende kompleksitet i byggeriet kombineret med en voksende andel...

jun
11
Bæredygtighed

Morgenmøde: Nye krav om selektiv nedrivning

Fra 1. juli bliver bygherrer og nedrivere underlagt flere krav, når de totalnedriver bygninger på 250 kvadratmeter eller mere. Men ved du nok om selektiv nedrivning og ressourcekortlægning? Og er du klar til at håndtere...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev