Blog -

26/09/2016

Udflytninger går ud over fredede bygninger

Blogindlæg skrevet af: Anne Lene Jørgensen, arkitekt MAA byggeøkonom MDB / VARMINGS TEGNESTUE

 

gulvbraedder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slots- og Kulturstyrelsen – der står for administrationen af fredede bygninger i Danmark – har i mange år været underbemandet. Udflytningen af Kulturstyrelsen til Nykøbing Falster har som forventet givet masser af udfordringer. Mange medarbejdere har opsagt deres stillinger, fordi de ikke har mulighed for at flytte med, herunder også højt placerede medarbejdere. Det går desværre ud over vores fredede bygninger, der lider under en for lempelige sagsbehandling.

I København går det for tiden RIGTIG hurtigt med at ombygge store fredede ejendomme til boliger og butikker. Og Slots- og Kulturstyrelsen kan slet ikke følge med de ikke særligt samvittighedsfulde spekulanter. Styrelsen har simpelthen ikke bemanding til at føre det nødvendige tilsyn med ombygningerne. Knap halvdelen af landets fredede bygninger ligger i hovedstadsområdet og inden så længe, vil det også fysisk være meget svært, hvis ikke umuligt at føre det ønskede tilsyn fra Nykøbing Falster.

Varmings Tegnestue har arbejdet med fredede bygninger i mange år, og vi er voldsomt bekymrede for, hvordan der bliver tid til sagsbehandling, når kontoret skal opbygges helt forfra med nye medarbejdere og med en placering på Falster, der gør transporttiden til landets fredede bygninger, nærmest så lang som muligt.

Hele udflytningen af statens styrelser er en realitet. Nu gælder det om at redde de bygninger, hvor det er værd at opretholde fredningen, da der er tale om uerstattelige kultur- og historiebærende bygninger.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

sep
24
Medlemsmøde

Bygherre Boost: Dine muligheder og medlemstilbud

Bygherre Boost er for alle, der gerne vil blive klogere på hvad Bygherreforeningen er for en størrelse, og på hvilke muligheder, du har i foreningen – hvad end du vil udvikle dine bygherrekompetencer, påvirke politiske...

sep
24
Udbud og samarbejde

Grundlæggende udbudsret for bygherrer

På dette kursus får du en grundlæggende introduktion til de udbudsretlige forhold, som er væsentlige for dig som bygherre. Du får kendskab til de forskellige udbudsformer og opmærksomhedspunkter i udbudsprocessen.

sep
25
Byggeriets aftaler

AB18 for bygherrer

På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset sætter fokus på de muligheder,...

sep
26
Bæredygtighed

Biodiversitet i bygge- og anlægsprojekter

På dette seminar bliver du introduceret til, hvordan bygherreorganisationen får indtænkt biodiversitet fra start af projektet, herunder defineret en baseline, og hvilke udfordringer og faldgruber, man som byg- og anlægsherre skal være opmærksom på og...

sep
26
Byggeri, drift og anlæg

Bygherreforeningens efteruddannelse til arbejdsmiljøkoordinatorer

Denne efteruddannelse giver dig indblik i centrale praksisser, virkemidler og metodikker, der ruster dig som arbejdsmiljøkoordinator til at tage en endnu mere strategisk og proaktiv tilgang til din rolle og indsats og skabe de bedst...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev