Blog -

26/09/2016

Udflytninger går ud over fredede bygninger

Blogindlæg skrevet af: Anne Lene Jørgensen, arkitekt MAA byggeøkonom MDB / VARMINGS TEGNESTUE

 

gulvbraedder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slots- og Kulturstyrelsen – der står for administrationen af fredede bygninger i Danmark – har i mange år været underbemandet. Udflytningen af Kulturstyrelsen til Nykøbing Falster har som forventet givet masser af udfordringer. Mange medarbejdere har opsagt deres stillinger, fordi de ikke har mulighed for at flytte med, herunder også højt placerede medarbejdere. Det går desværre ud over vores fredede bygninger, der lider under en for lempelige sagsbehandling.

I København går det for tiden RIGTIG hurtigt med at ombygge store fredede ejendomme til boliger og butikker. Og Slots- og Kulturstyrelsen kan slet ikke følge med de ikke særligt samvittighedsfulde spekulanter. Styrelsen har simpelthen ikke bemanding til at føre det nødvendige tilsyn med ombygningerne. Knap halvdelen af landets fredede bygninger ligger i hovedstadsområdet og inden så længe, vil det også fysisk være meget svært, hvis ikke umuligt at føre det ønskede tilsyn fra Nykøbing Falster.

Varmings Tegnestue har arbejdet med fredede bygninger i mange år, og vi er voldsomt bekymrede for, hvordan der bliver tid til sagsbehandling, når kontoret skal opbygges helt forfra med nye medarbejdere og med en placering på Falster, der gør transporttiden til landets fredede bygninger, nærmest så lang som muligt.

Hele udflytningen af statens styrelser er en realitet. Nu gælder det om at redde de bygninger, hvor det er værd at opretholde fredningen, da der er tale om uerstattelige kultur- og historiebærende bygninger.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 28
  februar
  Byggeri, drift og anlæg - København

  Brug Drift Byg 2024

  I 2024 samler Bygherreforeningen og Dansk Facilities Management igen branchen til en spændende dag med fokus på den vigtige brobygning mellem drift og byggeri. Vær med, når vi sammen ser…

 • 29
  februar
  Byggeriets aftaler - København, Online

  Uddannelsesforløb: Byggeriets aftaler

  Vi har samlet et uddannelsesforløb til dig, der vil have grundigt kendskab til byggeriets aftaler. Forløbet består af en række kurser, som Bygherreforeningen anbefaler bygherrer, der arbejder med aftaler i…

 • 29
  februar
  Byggeriets aftaler - København

  AB18 for bygherrer

  På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev