Blog -

26/09/2016

Udflytninger går ud over fredede bygninger

Blogindlæg skrevet af: Anne Lene Jørgensen, arkitekt MAA byggeøkonom MDB / VARMINGS TEGNESTUE

 

gulvbraedder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slots- og Kulturstyrelsen – der står for administrationen af fredede bygninger i Danmark – har i mange år været underbemandet. Udflytningen af Kulturstyrelsen til Nykøbing Falster har som forventet givet masser af udfordringer. Mange medarbejdere har opsagt deres stillinger, fordi de ikke har mulighed for at flytte med, herunder også højt placerede medarbejdere. Det går desværre ud over vores fredede bygninger, der lider under en for lempelige sagsbehandling.

I København går det for tiden RIGTIG hurtigt med at ombygge store fredede ejendomme til boliger og butikker. Og Slots- og Kulturstyrelsen kan slet ikke følge med de ikke særligt samvittighedsfulde spekulanter. Styrelsen har simpelthen ikke bemanding til at føre det nødvendige tilsyn med ombygningerne. Knap halvdelen af landets fredede bygninger ligger i hovedstadsområdet og inden så længe, vil det også fysisk være meget svært, hvis ikke umuligt at føre det ønskede tilsyn fra Nykøbing Falster.

Varmings Tegnestue har arbejdet med fredede bygninger i mange år, og vi er voldsomt bekymrede for, hvordan der bliver tid til sagsbehandling, når kontoret skal opbygges helt forfra med nye medarbejdere og med en placering på Falster, der gør transporttiden til landets fredede bygninger, nærmest så lang som muligt.

Hele udflytningen af statens styrelser er en realitet. Nu gælder det om at redde de bygninger, hvor det er værd at opretholde fredningen, da der er tale om uerstattelige kultur- og historiebærende bygninger.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 28
  februar
  Bæredygtighed - København

  Frivillig bæredygtighedsklasse, LCA og LCC for bygherrer

  Fra og med 2023 strammes de tekniske krav til nybyggeriet. På dette kursus får du sparring til, hvad I som bygherre forventes at levere på de nye krav. Hvilke dagsordener…

 • 28
  februar
  Bæredygtighed - København

  Uddannelsesforløb: Bæredygtighed for bygherrer

  Tilmeld dig det nye uddannelsesforløb ‘Bæredygtighed for bygherrer’. Med det samlede uddannelsesforløb får du en god introduktion til en række af de fundamentale grundværktøjer, du som bygherre bør være fortrolig…

 • 1
  marts
  Byggeri, drift og anlæg - København

  Byg til drift

  Som bygherre skal du kunne tænke bygninger som investeringer i forhold til både den fremtidige brug og forvaltning af bygningerne, så ressourcerne udnyttes optimalt i hele bygningernes livscyklus. For at…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev