Bedste praksis for velfærdsbyggeri

Modelprogram.dk kan du hente hjælp og information om velfærdsbyggeri såsom daginstitutioner, skoler, plejeboliger og demensboliger. Modelprogrammerne kan bruges i dit udbud til at skabe en fælles forståelse for det byggeri, der skal bygges.

  • Daginstitutioner
    De danske daginstitutioner er en vigtig ramme for børn og forældre såvel som medarbejdere. Uanset om bygningen er ny eller ældre af dato, skal den byggeteknisk og arkitektonisk understøtte bl.a. godt indeklima, effektiv støjreducering, god tilgængelighed samt adgang til udearealer. De fysiske rammer skal både matche brugernes behov og pædagogiske visioner.
    Modelprogrammet for daginstitutioner er udformet for at kunne inspirere kommuner og private bygherrer, og skal hjælpe beslutningstagere og brugere med at forene den pædagogiske praksis, ønsker og krav til projektet. Modelprogrammet bidrager med inspiration og idéer til bl.a. inkludering af brugerbehov og sundt byggeri.

    Læs mere om modelprogrammet for daginstitutioner her.

  • Skoler
    Folkeskolen skal medvirke til at skabe trygge rammer for børn og unges trivsel, læring og udvikling samt bidrage med et attraktivt arbejdsmiljø for de ansatte. Men folkeskolen står overfor store forandringer i forbindelse med skolereformen og u-opdaterede rammer. Modelprogrammet er et inspirationskatalog, som kan bruges aktivt i planlægningen og under opførelsen, når bygherre og brugere sammen skal skabe gode resultater. Der findes ikke en færdig opskrift på en god folkeskole, da alle kommuner og brugere har forskellige krav og behov, men modelprogrammet kan hjælpe med at forenkle processen og sætte fokus på samspillet mellem folkeskolens fysiske rammer, indhold og brugernes behov.

    Læs mere om modelprogrammet for folkeskoler her.

  • Plejeboliger
    For at skabe en bygning der fungerer godt, må man have en dyb forståelse af, hvad bygningens egentlige formål er. Modelprogrammet for plejeboliger indeholder idéer og ny inspiration til, hvordan byggeri bl.a. kan understøtte beboernes hverdagsliv, skabe et godt indeklima og øge tilgængeligheden. Den grundlæggende forståelse i modelprogrammet er, at plejeboligen udgør et menneskes sidste hjem, hvor livet såvel som døden tages alvorligt, og der skabes de bedst mulige rammer for livslyst og glæde. Modelprogrammet peger på en række forhold, som vil have væsentlig betydning for fremtidens ældre og ældreservice, og sætter fokus på de mange forskelligartede behov, som kan opstå.

    Læs mere om modelprogrammet for plejeboliger her.

  • Demensboliger
    I de kommende år vil der blive flere ældre i Danmark, og dermed også flere personer med demens. Faktisk er tallet af personer med en demenssygdom allerede blevet fordoblet de sidste 10 år. Demens kan nedbryde hukommelsen og de kognitive evner – en person med demens vil ofte opleve følelsen af at være fortabt, og derfor skal demensboliger så vidt muligt sikre, at de fysiske rammer skaber tryghed, og at beboerne ikke kommer på afveje eller oplever fysisk ubehag eller besvær. Der ligger mange udfordringer i det voksende behov for demensboliger, og modelprogrammet for demensboliger, som er udarbejdet i samarbejde med Demensalliancen, søger at inspirere og rådgive bygherrer, som står overfor disse udfordringer.

    Læs mere om modelprogrammet for demensboliger her.

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev