Stor byggeplads vil have flere lærlinge trods coronakrise - Bygherreforeningen

Nyhed -

01/05/2020

Stor byggeplads vil have flere lærlinge trods coronakrise

Der er mangel på praktikpladser i den danske byggebranche. Og der kan komme til at mangle endnu flere som konsekvens af coronakrisen og nedgangen i byggeaktiviteterne landet over, spår bl.a. Dansk Byggeri og 3F. Men det er en gevinst at have lærlinge, også på trods af coronakrisen, lyder det fra byggelederen på et af landets store byggepladser.

Tidligere på måneden luftede Dansk Byggeri deres bekymring for tab af praktikpladser på grund af de økonomiske konsekvenser af coronakrisen og nedgangen i byggeaktiviteter. I følge Dansk Byggeris prognose vil beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen falde med 16.400 medarbejdere de kommende måneder, hvilket er det største dyk siden finanskrisen. Fremtiden for byggelærlinge ser uvis ud, men det er ikke alle steder, at der bliver skåret ned på lærlingepladser. I Carlsberg Byen, hvor bl.a. entreprenørfirmaet Züblin arbejder, har det hverken været på tale at afskedige lærlinge eller sætte uddannelsesaftaler på hold. Tværtimod ser byggelederen lærlinge som en vigtig arbejdskraft, både under og efter coronakrisen, som man er forpligtiget til at uddanne.

Ikke på tale at afskedige lærlinge

Byggeleder Jacob Nielsen, der er en del af det team som bl.a. skal bygge højhuset Dahlerups Tårn i Carlsberg Byen, har fået travlt under coronakrisen. Den udendørs byggeplads strækker sig over 7.500 kvm, og det gør den til en af de byggepladser, hvor det er muligt at fortsætte arbejdet og samtidig følge myndighedernes anvisninger. Det har derfor ikke været på tale at lærlingene skal afskediges:

”Vi har travlt, og der er ikke nogen lærlinge, der skal fyres i vores sjak. Vi er heldige at have et stort udendørs areal at boltre os på, og derfor har vi også et stramt program. Vi har virkelig brug for vores lærlinge, både nu og fremover” fortæller Jacob Nielsen, byggeleder i Züblin.

På byggepladsen er de nu 80 mand, der arbejder i grupper af 10 personer. På nuværende tidspunkt har byggelederen fem lærlinge på pladsen.

Hjælp fra Bygherreforeningen

Jacob Nielsen har været byggeleder på byggeriet i Carlsberg Byen i et år, og for ham er det vigtigt at skabe muligheder for, at erhvervsskoleelever og andre unge kan uddanne sig i byggeriet. Tidligere har han fået hjælp til at rekruttere lærlinge af Bygherreforeningens Byg med Unge-alliance, som er en indsats, der på forskellige måder hjælper bygherrer og entreprenører med at skaffe lærlinge. Her fik han kontakt til to ufaglærte unge, der var på udkig efter nye muligheder. Den ene er nu i lære på byggepladsen i Carlsberg Byen, og den anden var på skoleophold, men vendte tilbage til byggepladsen i forbindelse med nedlukningen af skoler landet over.

”Som stor etableret entreprenørvirksomhed mener jeg, at man skal gøre en indsats for at skaffe lærlinge og lærepladser, hvis man gerne vil have gode medarbejdere fremover. Men det kan af praktiske årsager være svært, og Byg med Unge-alliancen hjalp os med at praktikken blev til noget” fortæller byggelederen, der blev bekendt med indsatsen efter at have hørt projektlederne holde oplæg for entreprenørerne i Carlsberg Byen.

Vil have flere lærlinge

På trods af coronakrisen og uvisheden den medfører, har Jacob Nielsen en ambition om at ansætte flere lærlinge fremover:

”Det er en gevinst at have lærlinge, og der er plads til flere på vores byggeplads. Vi har en ambition om at have mindst én lærling i hver af vores sjak, der er ansat på korte uddannelsesaftaler. Så kan vi altid vælge at forlænge, hvis der er behov og mulighed for det” forklarer byggelederen.

Han understreger også, at han er klar over at det ikke er alle byggepladser, der har de samme muligheder for at arbejde under coronakrisen som Carlsberg Byen, men at det er en skam for hele branchen, når byggepladser afskediger deres lærlinge uden at praktikopholdet er endt, eller vælger at sætte uddannelsesaftaler på hold på grund af økonomisk usikkerhed.

 

For mere information om Byg med Unge-alliancen, kontakt: 

Lone Thrane, projektleder i Bygherreforeningen. Tlf.: 20968819 Email: lot@bygherreforeningen.dk

Mette Kristensen, projektleder i Bygherreforeningen. Tlf.: 20968403 Email: mek@bygherreforeningen.dk

Nyheden er skrevet af Freja Andersen

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
15
Bæredygtighed

Bæredygtighed i udbud

Hvordan arbejder du med bæredygtighed i dine udbud, så du sikrer dig, at det, der er tænkt allerede i programfasen, fastholdes frem til aflevering og overgang til drift? På dette kursus får du inspiration til,...

maj
16
Byggeriets aftaler

YBB19: Ydelsesbeskrivelse for bygherrerådgivning

Bliv fortrolig med Ydelsesbeskrivelse for Bygherrerådgivning, YBB19, og hør hvordan du kan bruge den til at sætte rammen for et godt samarbejde. Kurset giver dig et godt overblik over ydelsesbeskrivelsen og gode råd til, hvordan...

maj
22
Byggeri, drift og anlæg

Bæredygtig renovering og transformation

Sammenlignet med fokus på nybyggeri, så er der behov for mere spotlight på transformation og renovering. Fokus på den eksisterende bygningsmasse er helt afgørende for at nedsætte byggebranchens samlede klimaaftryk. På dette seminar kigger vi...

maj
23
Styring og økonomi

Budgetplanlægning i byggeprojekter – dynamiske styringsværktøjer

Bliv skarp på den tidlige budgetplanlægning og få inspiration til, hvordan du som bygherre kan bruge den økonomiske ramme for projektet aktivt. På dette kursus får du en introduktion til budgetlægning, økonomistyring og risikohåndtering gennem...

maj
23
Styring og økonomi

Uddannelsesforløb: Styring og økonomi for bygherrer

Tag et samlet uddannelsesforløb i ’Styring og økonomi for bygherrer’ og bliver dermed klædt på til at styre dit projekt sikkert i mål. Bemærk, at alle kurser fortsat kan købes som enkeltkurser.

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev