Kvalitetssikring skal (igen) kobles på byggeprocessen - Bygherreforeningen

Blog -

04/06/2019

Kvalitetssikring skal (igen) kobles på byggeprocessen

Blogindlæg skrevet af: Rolf Simonsen, Sekretariatsleder, Værdibyg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men i mange tilfælde bliver det en administrativ dokumentationsøvelse, der foregår afkoblet fra byggeprocessen. Det bliver kvalitetssikring for kvalitetssikringens skyld, og opfølgningen handler om, hvorvidt dokumentationen eksisterer. Arbejdet handler sjældent om kvaliteten af KS materialet, om arbejdet har ført til at fange fejl eller svigt på rette tidspunkt eller om hvad dokumentationen skal bruges til efterfølgende.

 

Vi er nødt til at (gen)etablere kvalitetssikring som en værdiskabende del af processen i byggeri og renovering – både som værdiskabende element ift. at sikre den ønskede kvalitet, men også som effektiviseringsværktøj, der skal sikre at fejl og svigt opdages i rette tid til, at man kan udbedre det, inden det bliver dyrt at skulle spole processen tilbage. Gennem årene er der kommet cirkulærer og bekendtgørelser om kvalitetssikring, men ofte kun intentioner og ikke anvisninger til, hvordan det bør udføres.

 

For at få kvalitetssikringen tilbage som et værdiskabende element i byggeprocessen, mener jeg, at vi bl.a. skal finde svar på centrale spørgsmål som:

  • Hvordan kan vi prioritere og fokusere indsatsen?
  • Hvilken dokumentation er nødvendig – og hvad bliver den brugt til?
  • Kan man nedtone dokumentationen og i stedet få en grundigere indsats?
  • Skal vi nytænke roller og ansvarsområder ift. kvalitetssikring?
  • Hvordan integrerer kvalitetssikringsaktiviteterne med f.eks. projektgranskning, projektgennemgang, risikostyring, tilsyn m.v.?
  • Hvad er samspillet mellem KS-materialet og f.eks. det projektmateriale, as-build tegninger og D&V-materiale, som afleveres til bygherren ved afleveringen af projektet?
  • Hvordan involveres de udførende håndværkere i kvalitetssikringsarbejdet?
  • Kan vi effektivt digitalisere KS-aktiviteten uden at drukne i data?
  • Hvordan bør samspillet mellem projektering, tilsyn og kvalitetssikring være?

 

Vi har ikke svarene endnu, men der er en fornyet interesse i at finde dem. Renovering på Dagsordenen har taget bolden op i en fokuseret task-force, og i Værdibyg søsætter vi med støtte fra Grundejernes Investeringsfond et nyt projekt. Her vil vi søge svarene sammen med byggeriets aktører, som sidder med både udfordringer og gode løsninger i hverdagen.

Det gøres gennem en serie workshops med start den 18. juni. Her vil vi gentænke KS systemet og komme med konkrete anbefalinger til, hvordan kvalitetssikring kan gå fra at være et nødvendigt onde til at blive en integreret og værdiskabende del af byggeprocessen. Resultatet vil være anbefalingerne til både projektering og udførelse og vil give bud på både bedre styringsmekanismer, incitamenter og konkrete værktøjer. Hvis man vil deltage i projektet, kan man læse mere på Værdibygs hjemmeside.

 

Indlægget bygger videre på tidligere indlæg fra:

Peter Schjørmann Thorsen, COWI. Kvalitetsproblemer inden for renovering i en tid, hvor markedet er ophedet

Henrik L. Bang, Bygherreforeningen: Ny start for kvalitet i byggeriet ønskes

Paw Engsbye Rasmussen, BvB – Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse. Kvalitetssikringen i byggeriet halter ganske rigtig – og det har den gjort længe!

 

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
15
Bæredygtighed

Bæredygtighed i udbud

Hvordan arbejder du med bæredygtighed i dine udbud, så du sikrer dig, at det, der er tænkt allerede i programfasen, fastholdes frem til aflevering og overgang til drift? På dette kursus får du inspiration til,...

maj
16
Byggeriets aftaler

YBB19: Ydelsesbeskrivelse for bygherrerådgivning

Bliv fortrolig med Ydelsesbeskrivelse for Bygherrerådgivning, YBB19, og hør hvordan du kan bruge den til at sætte rammen for et godt samarbejde. Kurset giver dig et godt overblik over ydelsesbeskrivelsen og gode råd til, hvordan...

maj
22
Byggeri, drift og anlæg

Bæredygtig renovering og transformation

Sammenlignet med fokus på nybyggeri, så er der behov for mere spotlight på transformation og renovering. Fokus på den eksisterende bygningsmasse er helt afgørende for at nedsætte byggebranchens samlede klimaaftryk. På dette seminar kigger vi...

maj
23
Styring og økonomi

Budgetplanlægning i byggeprojekter – dynamiske styringsværktøjer

Bliv skarp på den tidlige budgetplanlægning og få inspiration til, hvordan du som bygherre kan bruge den økonomiske ramme for projektet aktivt. På dette kursus får du en introduktion til budgetlægning, økonomistyring og risikohåndtering gennem...

maj
23
Styring og økonomi

Uddannelsesforløb: Styring og økonomi for bygherrer

Tag et samlet uddannelsesforløb i ’Styring og økonomi for bygherrer’ og bliver dermed klædt på til at styre dit projekt sikkert i mål. Bemærk, at alle kurser fortsat kan købes som enkeltkurser.

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev