Husholdningernes energibesparelser er vigtige for dansk energi- og klimapolitik - Bygherreforeningen

Blog -

18/05/2018

Husholdningernes energibesparelser er vigtige for dansk energi- og klimapolitik

Blogindlæg skrevet Af: Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA

 

View of Copenhagen from The Round Tower

 

Husholdningernes energiforbrug udgjorde 31 pct. af det samlede energiforbrug i Danmark i 2017. I husholdninger er det særligt forbruget til opvarmning, der dominerer. Energiforbruget til opvarmning var sidste år 163PJ – hvilket svarer til, at 82 pct. af hustandenes energiforbrug bliver brugt til opvarmning. Derfor er der meget at hente i opvarmningen af boliger, hvis vi ønsker at reducere energiforbruget i de private husholdninger.

 

Energieffektive boliger
En energispareordning, der inkluderer husholdningerne – og dermed borgerne som aktive deltagere – er derfor vigtig for dansk energi- og klimapolitik. For der er to gode grunde til at reducere energiforbruget rundt omkring i de danske boliger.
For det første handler det om at reducere behovet for udbygning af den kollektive energiforsyning. Selv om energipriserne falder på vedvarende energi, så koster det jo faktisk penge at udvide og vedligeholde kapaciteten – og den anden grund handler om CO2-udledninger. Her er målet jo klart. De skal ned. I 2017 kom ca. 20 pct. af opvarmning fra gas og olie – også fjernvarmen og el-produktionen har sine udledninger også de næste 10-20 år.
For det andet giver energirenoverede bygninger en bedre grundlag for opvarmning baseret på vedvarende energi. Energieffektive bygninger har mindre opvarmningsbehov, derfor giver det god mening, at brugen af varmepumper og lavtemperaturfjernvarme øges. Det tjener som endnu et godt argument for, hvorfor boliger i energimæssig god stand er godt for vores energisystem.

 

Oplysning til borgerne
Man opnår de økonomisk mest fornuftige energibesparelser, når de sker samtidig med renovering af bygninger. Derfor skal vi hjælpe borgere til at blive opmærksomme på, hvornår det vil være nyttigt at sætte ind. Derfor bliver jeg også bekymret, når jeg ser regeringens energiudspil, der bliver forhandlet i disse dage, for her spiller borgerne ingen rolle, og energibesparelser i husholdninger er slet ikke prioriteret.

Jeg så gerne en energiaftale, der sætter penge af til oplysning og vidensformidling samt en aftale, der indeholder tilskud til borgere, så vi sikrer, at energiperspektivet er højt, når renovering af boliger alligevel sætter i gang. Hvis vi skal være en grøn vindernation, så skal vi alle sammen være med, og så er energirenoveringen af vores huse et vigtigt bidrag.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

 

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
15
Bæredygtighed

Bæredygtighed i udbud

Hvordan arbejder du med bæredygtighed i dine udbud, så du sikrer dig, at det, der er tænkt allerede i programfasen, fastholdes frem til aflevering og overgang til drift? På dette kursus får du inspiration til,...

maj
16
Byggeriets aftaler

YBB19: Ydelsesbeskrivelse for bygherrerådgivning

Bliv fortrolig med Ydelsesbeskrivelse for Bygherrerådgivning, YBB19, og hør hvordan du kan bruge den til at sætte rammen for et godt samarbejde. Kurset giver dig et godt overblik over ydelsesbeskrivelsen og gode råd til, hvordan...

maj
22
Byggeri, drift og anlæg

Bæredygtig renovering og transformation

Sammenlignet med fokus på nybyggeri, så er der behov for mere spotlight på transformation og renovering. Fokus på den eksisterende bygningsmasse er helt afgørende for at nedsætte byggebranchens samlede klimaaftryk. På dette seminar kigger vi...

maj
23
Styring og økonomi

Budgetplanlægning i byggeprojekter – dynamiske styringsværktøjer

Bliv skarp på den tidlige budgetplanlægning og få inspiration til, hvordan du som bygherre kan bruge den økonomiske ramme for projektet aktivt. På dette kursus får du en introduktion til budgetlægning, økonomistyring og risikohåndtering gennem...

maj
23
Styring og økonomi

Uddannelsesforløb: Styring og økonomi for bygherrer

Tag et samlet uddannelsesforløb i ’Styring og økonomi for bygherrer’ og bliver dermed klædt på til at styre dit projekt sikkert i mål. Bemærk, at alle kurser fortsat kan købes som enkeltkurser.

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev