Kan vi renovere danske bygninger ”smarte”? - Bygherreforeningen

Blog -

21/12/2016

Kan vi renovere danske bygninger ”smarte”?

Blogindlæg skrevet af: Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA

 

smart-energi_test_01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bygningsmassen står for en stor andel af energiforbruget, og ca. 90% af de nuværende bygninger vil stadig eksistere i 2050. Derfor er vi nødt til at spørge os selv, om det er muligt, at renovere danske bygninger, så de bliver ”smarte”?

I forrige uge modtog energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt en række forslag til indretningen af fremtidens smarte energisystem. Forslagene kom fra Platformen for Smart Energi, som bestod af en række aktører i energi- og forsyningssektoren. IDA var med i platformen og jeg er en stor tilhænger af, at vi på tværs af energisystemerne taler om løsninger til fremtidens forsyning af energi.

Målet var at skabe et idékatalog til politikkere og til inspiration for den hårdt arbejdende Energikommission. Et af de helt centrale emner var: ”Hvordan kan vi optimere energianvendelsen ved at aktivere slutbrugeren (forbruger, kunde, virksomheder mm.), så disse kan blive aktive dele af energisystemet?”

Første skridt for platformen var at identificere barrierer, næste skridt var at finde løsningerne.

 

Platformens 5 løsninger

  • Fremme af forretningsmodeller for fleksibelt energiforbrug
  • Bygninger som aktiv del af energisystemet
  • Fleksibelt elforbrug i drikkevandsforsyning og spildevandshåndtering
  • Fleksibilitet i industrien
  • Transportsektoren – fremme af den grønne omstilling

Og det er jo ikke småting, som platformen kastede sig over. Jeg vil gerne holde mig til den barriere-løsning, der handler om bygninger.

 

Bygninger kan renoveres til energioptimering
I platformens tilbagemelding til ministeren kan man læse, at det er meget begrænset hvad bygningerne kan bidrage til i forhold til det flexible energisystem.  Det vurderes, at løsninger i bygninger både har lav effekt, ikke fremmer forsyningssikkerhed og er langt fra at kunne gennemføres.

Mere tricky bliver det med én-familiehuse, hvor volumen er meget lille og de er derfor ikke så relevante i forhold til at levere balancering af systemet. Her er det mere smart-i-det-små, der er relevant. Det vil sige, at vi i renovering husker, at data fra bygningens forbrug: el, varme, vand skal kunne overvåges og bruges aktivt af husets beboere og deres skiftende IT udstyr.

Det smarte energisystem handler ikke kun om at skabe intelligente huse. Det handler også om, at energieffektivisere vores bygningsmasse. En forudsætning for, at bygninger kan levere fleksibelt energiforbrug, er, at de er energioptimerede og lever op til visse standarder ift. energiforbrug. For som Platformen for Smart Energi konkluderer:  ”For at opnå et omkostningseffektivt energisystem er det en forudsætning, at eksisterende bygningers energiforbrug fortsat reduceres”.

Hvis bygninger skal renoveres smarte, så skal der med andre ord fokus på fremtidssikring og energieffektivisering af bygninger, når de alligevel renoveres. Ikke bare så de kan indgå som fleksibel energiforbruger i fremtidens el-, gas, varme, men også i drikkevandsforsyning samt spildevands- og affaldshåndtering.  Tænkes energieffektivisering og mulighed for fleksibilitet ikke ind her, kommer muligheden først igen om 30-50 år, når de igen skal renoveres.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
7
Strategi og ledelse

Bygherrernes Lederuddannelse

Bygherreforeningen udbyder en ny uddannelse målrettet ledere i bygherreorganisationer. Uddannelsen tager udgangspunkt i din særlige rolle som leder af en bygherreorganisation og klæder dig på til at blive en strategisk sparringspart, der kan rådgive din...

maj
15
Bæredygtighed

Bæredygtighed i udbud

Hvordan arbejder du med bæredygtighed i dine udbud, så du sikrer dig, at det, der er tænkt allerede i programfasen, fastholdes frem til aflevering og overgang til drift? På dette kursus får du inspiration til,...

maj
16
Byggeriets aftaler

YBB19: Ydelsesbeskrivelse for bygherrerådgivning

Bliv fortrolig med Ydelsesbeskrivelse for Bygherrerådgivning, YBB19, og hør hvordan du kan bruge den til at sætte rammen for et godt samarbejde. Kurset giver dig et godt overblik over ydelsesbeskrivelsen og gode råd til, hvordan...

maj
22
Byggeri, drift og anlæg

Bæredygtig renovering og transformation

Sammenlignet med fokus på nybyggeri, så er der behov for mere spotlight på transformation og renovering. Fokus på den eksisterende bygningsmasse er helt afgørende for at nedsætte byggebranchens samlede klimaaftryk. På dette seminar kigger vi...

maj
23
Styring og økonomi

Budgetplanlægning i byggeprojekter – dynamiske styringsværktøjer

Bliv skarp på den tidlige budgetplanlægning og få inspiration til, hvordan du som bygherre kan bruge den økonomiske ramme for projektet aktivt. På dette kursus får du en introduktion til budgetlægning, økonomistyring og risikohåndtering gennem...

maj
23
Styring og økonomi

Uddannelsesforløb: Styring og økonomi for bygherrer

Tag et samlet uddannelsesforløb i ’Styring og økonomi for bygherrer’ og bliver dermed klædt på til at styre dit projekt sikkert i mål. Bemærk, at alle kurser fortsat kan købes som enkeltkurser.

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev