Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet” - Bygherreforeningen

Nyhed -

15/04/2024

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.

Hvad er din baggrund som bygherre? 

Jeg har ikke en traditionel baggrund som bygherre, og har bestemt ikke valgt den lige vej. Hyllegaard Udvikling har en privat ejer som ønsker at skabe håb om, at vi kan mindske effekterne af og tilpasse vores liv til klima- og biodiversitetsforandringerne. Jeg er ansat til at hjælpe med at styre og lede den proces, og repræsenterer på den måde den oprindelige bygherre.

Men når det er sagt, så kan jeg se, at det kan være en fordel at komme udefra. Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet. Så det er helt klart med til at udfordre samarbejdspartnere, processer og strukturer, fordi jeg sidder med nogen andre briller og sætter spørgsmålstegn ved de gængse metoder.

Hvad optager dig lige nu i dit arbejde?  

Jeg er meget optaget af at optimere processer. Alt, hvad vi har lært hidtil, skal integreres i opdaterede manualer og skemaer. Med seks bofællesskaber, der planlægges omkring vores gård, pointerer jeg tit over for vores rådgivere og samarbejdspartnere at vi skal vi drage nytte af vores erfaringer for løbende at forbedre vores tilgang, så det vi lærer i opførelsen af et bofællesskab, kan komme til nytte i det næste. Vi skal lære af hver byggeproces, og det er afgørende, at vi anvender disse erfaringer. Forhåbentlig bliver det sådan, at det sidste byggeri er fejlfrit. Jeg fokuserer på at finjustere arbejdsgange og ledelse for at sikre, at de gode arbejdsprocesser implementeres effektivt og strategisk i den fortsatte udvikling.

Jeg er desuden optaget af en ansøgning til et EU-projekt kaldet Horizon Europe, som er i forbindelse med vores energifællesskab. Vi har jo lavet Danmarks største private jordvarmesystem der skal drives af et energifællesskab, der genererer strøm til de individuelle varmepumper, fællesbygninger og elladestandere på tværs af matrikler. Det er ikke lavet før, så vi arbejder aktivt med styring af projektet, så vi bliver endnu bedre til at lagre og optimere energien samt styringen af det samlede system.

Hvad er din største udfordring lige nu? 

Udover renten, så er min største udfordring at overbevise byggebranchen om at redefinere profitten. Jeg mener, at ambitionen om økonomisk overskud bør modereres, hvis vi virkelig ønsker forandring i verden. Dette kræver en åbenhed for risiko og en villighed til at afvige fra den gængse norm. I udviklingsbranchen forventes der ofte et betydeligt developer fee, for det har man været vant til i mange år. Desværre gør denne forventning det udfordrende at implementere initiativer såsom energideling, da det ofte kræver alternative tilgange til økonomi og risikovillighed og fortjenesten ligger ved forbrugeren/aftageren og ikke udvikleren.

Vi står også over for en udfordring, når det kommer til koordinering med diverse rådgivere, entreprenører på tværs af byggerier og med forskellige professioner. Samarbejdet på tværs af disse forskellige aktører udgør en kompleksitet, hvor byggebranchen ofte viser interesse og fokuserer på deres egne specialområder, hvilket er forståeligt til en vis grad. Men det ville være givende og interessant hvis vi blev bedre til at samarbejde, dele viden og lære uafhængig af profit og ejerskab. Der er meget risikoberegning og ansvarsfraskrivelse, der fylder for meget, hvilket hindrer muligheden for at gøre en større forskel i for klimaet og biodiversiteten her og nu.

Hvad er du mest stolt af at have opnået det seneste år? 

Jeg er meget stolt af noget meget lavpraktisk, at vi er kommet igennem og har fået lov af radius til at lægge stikledninger fra en ekstern transformer ind til energifællleskabets varmepumper der er tilknyttet bebyggelsen. Det er aldrig blevet lavet før, så det er jeg enormt stolt af. Jeg håber det kan skabe præcedens for andre, som kan få lov til at dele deres energi. Vi er jo ikke selvforsynende men selvstyrende i forhold til hvornår vi bruger energi og hvad vi bruger den til.

Jeg er også enormt stolt af, at det første bofællesskab er i proces, et bevægelseshus der er ved at blive færdigt, og så er vi et hammergodt team. Vi køber mange ydelser ude i byen, og det er rigtig vigtigt for mig, som udviklingsdirektør at rådgiverne føler en vis form for ejerskab og har hjertet med i projektet, så det ikke blot bliver endnu en sag på skrivebordet. Men at rådgiverne har lyst til projektet – og vælger det til. Det gør, at vi får en anden energi og andre løsningsforslag på projektet. For nyligt var jeg på lederuddannelse i Bygherreforeningen, hvilket var enormt godt i forhold til sparring med andre i samme position. Og fordi jeg ikke er fra branchen, så er mit netværk heller ikke særlig stort. Jeg blev også bekræftet i, at jeg ikke er alene med de udfordringer jeg ser i vores projekter, men at det faktisk er noget mange kan genkende. Det handler ikke om mig, men om opgaven.

Baggrund

Nuværende stilling: Udviklingsdirektør i Vanaheimr

Alder: 44 år.

Uddannelse: Pædagog men har altid arbejdet med ledelse. Har også en uddannelse i sociologi med speciale i offentlige organisationer og styring af ledelse. Er lige nu ved at tage en MBA.

Vanaheimr har Hyldegaard udvikling, som laver Hyldegaard Høje, Øm Klostergaard, Humleore og Kærehave Skov. Et større projekt hvor der både er landbrug og byudvikling. Formålet er jordforbedring og optimerer jorden, både i forhold til landbrug men også i forhold til at bo mindre og gøre mere plads til hinanden og naturen.

Føler du dig alene som leder i din bygherreorganisation? Få netværk og værktøjer med Bygherreforeningens lederuddannelse

Er du leder i en byg- eller driftsherre organisation, og har du brug for redskaber, der kan gøre dig til en bedre leder og strategisk sparringspartner i dialogen med medarbejdere, direktion, bestyrelse og politikere? Så skal du tage Bygherreforeningens Lederuddannelse, der starter op i maj 2024. Læs mere.

Nyheden er skrevet af Sofie Meyer

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

jun
4
Velfærdsbyggeri

Sådan bygger vi verdens bedste plejebolig

Plejeboligbyggeri er en kompleks størrelse, både fordi boliger og fællesarealer skal fungere for hjem og arbejdsplads, men også fordi plejeboligbyggeri er omfattet af meget lovgivning. Den stigende kompleksitet i byggeriet kombineret med en voksende andel...

jun
11
Bæredygtighed

Morgenmøde: Nye krav om selektiv nedrivning

Fra 1. juli bliver bygherrer og nedrivere underlagt flere krav, når de totalnedriver bygninger på 250 kvadratmeter eller mere. Men ved du nok om selektiv nedrivning og ressourcekortlægning? Og er du klar til at håndtere...

jun
14
Medlemsmøde

Medlemstur til Folkemødet 2024

Hvad er udviklingen i vores samfund, hvilke tendenser vinder frem i årets debatter og hvad betyder det for din hverdag som bygherre? Tag med, når vi besøger Folkemødet!

jun
20
Styring og økonomi

Bygherrebarometeret forår 2024

Vær med til lanceringen af vores halvårlige markedsundersøgelse og få et indblik i den økonomiske og aktivitetsmæssige udvikling i bygge- og anlægsbranchen for resten af 2024, samt et overblik over bygherrernes forventninger til investeringer, udfordringer...

aug
29
Medlemsmøde

Bygherre Briefing

Velkommen til Bygherre Briefing, der med sit skarpe format giver dig indblik i aktuelle emner, og dykker ned i et af de vigtigste emner blandt landets bygherrer netop nu.

sep
9
Udbud og samarbejde

Vælg den rette entrepriseform

Hvordan vælger du den rigtige entrepriseform til dit projekt? På denne kursusdag hører du om fordele, ulemper og erfaringer med de forskellige entrepriseformer, så du er klædt på til at vælge den rette form, når...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev