Byggepolitisk Netværk gør Folketingets boligudvalg klogere på grænseværdier for byggeriets klimapåvirkning - Bygherreforeningen

Nyhed -

29/11/2023

Byggepolitisk Netværk gør Folketingets boligudvalg klogere på grænseværdier for byggeriets klimapåvirkning

Ved sidstes uges politiske høring i Folketinget om, hvor meget CO₂ byggeriet skal udlede i fremtiden, havde Byggepolitisk Netværk inviteret seks eksperter med til at gøre boligudvalget klogere på grænseværdier for byggeri.

Det byggepolitiske netværk havde i sidste uge en politisk høring i Folketinget sammen med boligudvalget om, hvor meget CO₂ byggeriet skal udlede i fremtiden. I dag har branchen nogle relativt lempelige krav. Der må udledes 12 kg CO₂-ækvivalenter pr. m² pr. år på alt nybyggeri med et etageareal over 1.000 m². Vi vil gerne længere ned og have reglerne målrettet forskellige bygningstyper.

Hvor står byggeriet nu – og hvor langt kan vi rykke os?

Derfor havde netværket inviteret seks eksperter med for at gøre politikerne i boligudvalget klogere på, hvad byggeriet allerede kan i dag, hvad perspektiverne er for fremtiden og for at præsentere notatet “Metode til fastsættelse af fremtidige grænseværdier for nybyggeri”, som udkom samme dag.

Budskabet fra de seks oplægsholdere med ekspertise inden for byggeriet var entydigt: Byggebranchen kan håndtere mere ambitiøse klimakrav. Og det er nødvendigt med skærpede klimakrav, hvis vi skal reducere klimapåvirkningen, når vi bygger nyt.

“Det er en vigtigt område, som kræver teknisk indsigt og forståelse hos de politikere som skal tage beslutningerne. Det er vi glade for at kunne bidrage til, ligesom vi er glade for, at boligudvalget tog sig tid til at lytte og til at stille gode spørgsmål,” udtaler bæredygtighedschef i Bygherreforeningen Graves Simonsen.

Der var ekspertoplæg fra Thilde Fruergaard Astrup fra Videnscenter for Byggeriets Klimapåvirkning, Harpa Birgisdóttir fra BUILD AAU, Steffen Maagaard fra Artelia Denmark, Nel Jan Schipull fra Tegnestuen Vandkunsten, Micki Aaen fra Aaen Engineering og Hans-Bo Hyldig fra FB Gruppen A/S.

I salen sad bl.a. Thomas Monberg (S), Sigurd Agersnap (SF), Nanna W. Gotfredsen (M), Søren Egge Rasmussen (E) og Heidi Bank (V) fra boligudvalget foruden formand Henrik Møller (S).

Nu er det op til partierne bag den Nationale strategi for bæredygtigt byggeri at forhandle sig frem til fremtidens grænseværdier.

Om Byggepolitisk Netværk

Byggepolitisk Netværk består af en række organisationer i bygge- og ejendomsbranchen, der arbejder for at øge opmærksomheden for byggeriets vigtighed i den grønne omstilling.

Netværkets organisationer er: Arkitektforeningen, Brancheforeningen Danske Byggecentre, Bygherreforeningen, Concito, Danske Arkitektvirksomheder, Dansk Standard/Miljømærkning Danmark, EjendomDanmark, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, Konstruktørforeningen, Rådet for Bæredygtigt Byggeri, Rådet for Grøn Omstilling, Træinformation.

Nyheden er skrevet af Andreas Holst-Olesen og Jesper Malm, 29/11 - 2023

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
7
Strategi og ledelse

Bygherrernes Lederuddannelse

Bygherreforeningen udbyder en ny uddannelse målrettet ledere i bygherreorganisationer. Uddannelsen tager udgangspunkt i din særlige rolle som leder af en bygherreorganisation og klæder dig på til at blive en strategisk sparringspart, der kan rådgive din...

maj
15
Bæredygtighed

Bæredygtighed i udbud

Hvordan arbejder du med bæredygtighed i dine udbud, så du sikrer dig, at det, der er tænkt allerede i programfasen, fastholdes frem til aflevering og overgang til drift? På dette kursus får du inspiration til,...

maj
16
Byggeriets aftaler

YBB19: Ydelsesbeskrivelse for bygherrerådgivning

Bliv fortrolig med Ydelsesbeskrivelse for Bygherrerådgivning, YBB19, og hør hvordan du kan bruge den til at sætte rammen for et godt samarbejde. Kurset giver dig et godt overblik over ydelsesbeskrivelsen og gode råd til, hvordan...

maj
22
Byggeri, drift og anlæg

Bæredygtig renovering og transformation

Sammenlignet med fokus på nybyggeri, så er der behov for mere spotlight på transformation og renovering. Fokus på den eksisterende bygningsmasse er helt afgørende for at nedsætte byggebranchens samlede klimaaftryk. På dette seminar kigger vi...

maj
23
Styring og økonomi

Budgetplanlægning i byggeprojekter – dynamiske styringsværktøjer

Bliv skarp på den tidlige budgetplanlægning og få inspiration til, hvordan du som bygherre kan bruge den økonomiske ramme for projektet aktivt. På dette kursus får du en introduktion til budgetlægning, økonomistyring og risikohåndtering gennem...

maj
23
Styring og økonomi

Uddannelsesforløb: Styring og økonomi for bygherrer

Tag et samlet uddannelsesforløb i ’Styring og økonomi for bygherrer’ og bliver dermed klædt på til at styre dit projekt sikkert i mål. Bemærk, at alle kurser fortsat kan købes som enkeltkurser.

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev