Byggepolitisk Netværk gør Folketingets boligudvalg klogere på grænseværdier for byggeriets klimapåvirkning - Bygherreforeningen

Nyhed -

29/11/2023

Byggepolitisk Netværk gør Folketingets boligudvalg klogere på grænseværdier for byggeriets klimapåvirkning

Ved sidstes uges politiske høring i Folketinget om, hvor meget CO₂ byggeriet skal udlede i fremtiden, havde Byggepolitisk Netværk inviteret seks eksperter med til at gøre boligudvalget klogere på grænseværdier for byggeri.

Det byggepolitiske netværk havde i sidste uge en politisk høring i Folketinget sammen med boligudvalget om, hvor meget CO₂ byggeriet skal udlede i fremtiden. I dag har branchen nogle relativt lempelige krav. Der må udledes 12 kg CO₂-ækvivalenter pr. m² pr. år på alt nybyggeri med et etageareal over 1.000 m². Vi vil gerne længere ned og have reglerne målrettet forskellige bygningstyper.

Hvor står byggeriet nu – og hvor langt kan vi rykke os?

Derfor havde netværket inviteret seks eksperter med for at gøre politikerne i boligudvalget klogere på, hvad byggeriet allerede kan i dag, hvad perspektiverne er for fremtiden og for at præsentere notatet “Metode til fastsættelse af fremtidige grænseværdier for nybyggeri”, som udkom samme dag.

Budskabet fra de seks oplægsholdere med ekspertise inden for byggeriet var entydigt: Byggebranchen kan håndtere mere ambitiøse klimakrav. Og det er nødvendigt med skærpede klimakrav, hvis vi skal reducere klimapåvirkningen, når vi bygger nyt.

“Det er en vigtigt område, som kræver teknisk indsigt og forståelse hos de politikere som skal tage beslutningerne. Det er vi glade for at kunne bidrage til, ligesom vi er glade for, at boligudvalget tog sig tid til at lytte og til at stille gode spørgsmål,” udtaler bæredygtighedschef i Bygherreforeningen Graves Simonsen.

Der var ekspertoplæg fra Thilde Fruergaard Astrup fra Videnscenter for Byggeriets Klimapåvirkning, Harpa Birgisdóttir fra BUILD AAU, Steffen Maagaard fra Artelia Denmark, Nel Jan Schipull fra Tegnestuen Vandkunsten, Micki Aaen fra Aaen Engineering og Hans-Bo Hyldig fra FB Gruppen A/S.

I salen sad bl.a. Thomas Monberg (S), Sigurd Agersnap (SF), Nanna W. Gotfredsen (M), Søren Egge Rasmussen (E) og Heidi Bank (V) fra boligudvalget foruden formand Henrik Møller (S).

Nu er det op til partierne bag den Nationale strategi for bæredygtigt byggeri at forhandle sig frem til fremtidens grænseværdier.

Om Byggepolitisk Netværk

Byggepolitisk Netværk består af en række organisationer i bygge- og ejendomsbranchen, der arbejder for at øge opmærksomheden for byggeriets vigtighed i den grønne omstilling.

Netværkets organisationer er: Arkitektforeningen, Brancheforeningen Danske Byggecentre, Bygherreforeningen, Concito, Danske Arkitektvirksomheder, Dansk Standard/Miljømærkning Danmark, EjendomDanmark, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, Konstruktørforeningen, Rådet for Bæredygtigt Byggeri, Rådet for Grøn Omstilling, Træinformation.

Nyheden er skrevet af Andreas Holst-Olesen og Jesper Malm, 29/11 - 2023

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

aug
29
Medlemsmøde

Bygherre Briefing

Velkommen til Bygherre Briefing, der med sit skarpe format giver dig indblik i aktuelle emner, og dykker ned i et af de vigtigste emner blandt landets bygherrer netop nu.

sep
9
Udbud og samarbejde

Vælg den rette entrepriseform

Hvordan vælger du den rigtige entrepriseform til dit projekt? På denne kursusdag hører du om fordele, ulemper og erfaringer med de forskellige entrepriseformer, så du er klædt på til at vælge den rette form, når...

sep
10
Byggeri, drift og anlæg

Ledningsarbejder og gæsteprincippet

Udgifter til ledningsarbejder kan være en ubehagelig overraskelse i et projekt, især hvis der ikke er taget højde for det i anlægsbudgettet. På dette kursus får du overblik over de grundlæggende regler inden for ledningsret...

sep
11
Byggeri, drift og anlæg

Bygherrernes anlægsdag 2024

Lukker anlægsbranchen i 2050, når der ikke er råstoffer og arbejdskraft til at udføre opgaverne?  Hvad betyder bæredygtighed, klimakrav og digitalisering for fremtidige anlægsprojekter?  Vi sætter fokus på de udfordringer anlægssektoren står over for lige...

sep
17
Byggeriets aftaler

AB18 for bygherrer

På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset sætter fokus på de muligheder,...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev