Nyhed -

01/12/2023

Leder: Bæredygtig omstilling kræver lederskab

For et par uger siden var jeg sammen med Boligfonden Kuben med til at uddele Bygherreprisen 2023 til Olav de Linde Ejendomme for deres indsats for at udvikle og transformere byggeri i særligt Aarhus. Bag virksomheden står Olav de Linde, som på mange måder personificerer en bygherre, som jeg tror, at vi har brug for de kommende år for at sikre den grønne omstilling. Dette års pris havde særligt fokus på lederskab og evnen til at sætte retning for sine byggeprojekter. En egenskab der er eviggyldig for at skabe værdifulde byggeprojekter, men som særligt er blevet aktualiseret som led i at sikre øget bæredygtighed i en branche, der for alvor skal i gang med at bygge på nye måder og implementere nye processer.

Læs mere om vinderen af Bygherreprisen 2023

Olav de Linde fik sin pris for bl.a. at insistere på at bygge med genbrug af både bygninger og materialer, længe inden dette blev moderne. Og ejendomsselskabet har lige fra starten af sit virke insisteret på at involvere sig meget tæt i byggeprocesserne for at sikre, at visioner og tanker også bliver fulgt til dørs. Olav de Linde er tæt på sine brugere og deres behov, og er i dialog med dem om deres udvikling, planer og behov for fysiske rum. Sidst, men ikke mindst, viser vinderen af Bygherreprisen 2023, at lokalt kendskab og forståelse for bl.a. lokale politiske processer er nøgleviden for at skabe byggeri, som spiller sammen med lokalsamfundet og som giver noget tilbage til omgivelserne. Bl.a. har man formået at omforme og transformere et stort antal ældre erhvervsejendomme frem for at rive dem ned.   

Viden fra dem som går forrest 

Der er masser af læring og inspiration at hente fra dem, som går forrest. Og jeg overbevist om, at bygherrerne skal spille en afgørende rolle i den svære og udfordrende tid, hvor vi naturligvis er nødt til at handle på de begyndende klimaforandringer og klimavidenskabens opråb om, at vi handler for langsomt i forhold til at nå Parisaftalens mål om maksimalt 1,5 grades temperaturstigning på kloden.  

Bygherrernes lederskab består bl.a. i at bidrage til, at vores fælles politikere skaber gode rammer for den grønne omstilling af vores sektor. Jeg ser gerne, at vi får ambitiøse krav til grænseværdier på CO2-udledningen, når der opføres nyt byggeri eller når vi renoverer. Desuden ønsker jeg mig et mere fleksibelt Bygningsreglement, baseret på de erfaringer, som branchen har ift. barrierer og muligheder for at rykke på den bæredygtige dagsorden, senest illustreret i en dilemmaundersøgelse fra Strateginetværket for bæredygtigt byggeri. 

Springbræt for lederskab 

Men jeg ser også den bæredygtige omstilling som springbræt for at den enkelte bygherreorganisation kan gøre sig langt mere forretningsmæssig og politisk relevant i egen moderorganisation. Alle har i mere eller mindre grad fælles mål og ambitioner om at sænke bl.a. CO2-udledning og øge bæredygtigheden, og vi skal som bygherrer bidrage ved at gå forrest og vise vejen for den krævede omstilling. Men det kræver, at vi er proaktive og spiller os sig selv på banen. Det kan fx være i forhold til, hvordan vi italesætter behov for byggeri eller transformation eller giver forecast på bæredygtighedspotentialer i egen organisation.  

Nogle gange er der medlemmer og kolleger i branchen, som spørger mig, om det ikke er for risikabelt for bygherrer at involvere sig alt for meget byggeprocessen, og dermed påtage sig et for stort medansvar, særligt når det handler om den grønne omstilling. Mit svar er, at det nok er endnu mere endnu mere risikabelt at lade være. Jeg tror, at det er afgørende, at bygherrerne i de kommende år er modige og træder endnu mere i karakter som ledere af byggeri. For omstilling den bæredygtige omstilling kræver ubetinget lederskab.  

Læs mere og tilmeld dig Bygherrernes lederuddannelse

Nyheden er skrevet af Af formand Peter Fangel Poulsen, Bygherreforeningen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 28
  februar
  Byggeri, drift og anlæg - København

  Brug Drift Byg 2024

  I 2024 samler Bygherreforeningen og Dansk Facilities Management igen branchen til en spændende dag med fokus på den vigtige brobygning mellem drift og byggeri. Vær med, når vi sammen ser…

 • 29
  februar
  Byggeriets aftaler - København & Online

  Uddannelsesforløb: Byggeriets aftaler

  Vi har samlet et uddannelsesforløb til dig, der vil have grundigt kendskab til byggeriets aftaler. Forløbet består af en række kurser, som Bygherreforeningen anbefaler bygherrer, der arbejder med aftaler i…

 • 29
  februar
  Byggeriets aftaler - København

  AB18 for bygherrer

  På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev