Leder: Bæredygtig omstilling kræver lederskab - Bygherreforeningen

Nyhed -

01/12/2023

Leder: Bæredygtig omstilling kræver lederskab

For et par uger siden var jeg sammen med Boligfonden Kuben med til at uddele Bygherreprisen 2023 til Olav de Linde Ejendomme for deres indsats for at udvikle og transformere byggeri i særligt Aarhus. Bag virksomheden står Olav de Linde, som på mange måder personificerer en bygherre, som jeg tror, at vi har brug for de kommende år for at sikre den grønne omstilling. Dette års pris havde særligt fokus på lederskab og evnen til at sætte retning for sine byggeprojekter. En egenskab der er eviggyldig for at skabe værdifulde byggeprojekter, men som særligt er blevet aktualiseret som led i at sikre øget bæredygtighed i en branche, der for alvor skal i gang med at bygge på nye måder og implementere nye processer.

Læs mere om vinderen af Bygherreprisen 2023

Olav de Linde fik sin pris for bl.a. at insistere på at bygge med genbrug af både bygninger og materialer, længe inden dette blev moderne. Og ejendomsselskabet har lige fra starten af sit virke insisteret på at involvere sig meget tæt i byggeprocesserne for at sikre, at visioner og tanker også bliver fulgt til dørs. Olav de Linde er tæt på sine brugere og deres behov, og er i dialog med dem om deres udvikling, planer og behov for fysiske rum. Sidst, men ikke mindst, viser vinderen af Bygherreprisen 2023, at lokalt kendskab og forståelse for bl.a. lokale politiske processer er nøgleviden for at skabe byggeri, som spiller sammen med lokalsamfundet og som giver noget tilbage til omgivelserne. Bl.a. har man formået at omforme og transformere et stort antal ældre erhvervsejendomme frem for at rive dem ned.   

Viden fra dem som går forrest 

Der er masser af læring og inspiration at hente fra dem, som går forrest. Og jeg overbevist om, at bygherrerne skal spille en afgørende rolle i den svære og udfordrende tid, hvor vi naturligvis er nødt til at handle på de begyndende klimaforandringer og klimavidenskabens opråb om, at vi handler for langsomt i forhold til at nå Parisaftalens mål om maksimalt 1,5 grades temperaturstigning på kloden.  

Bygherrernes lederskab består bl.a. i at bidrage til, at vores fælles politikere skaber gode rammer for den grønne omstilling af vores sektor. Jeg ser gerne, at vi får ambitiøse krav til grænseværdier på CO2-udledningen, når der opføres nyt byggeri eller når vi renoverer. Desuden ønsker jeg mig et mere fleksibelt Bygningsreglement, baseret på de erfaringer, som branchen har ift. barrierer og muligheder for at rykke på den bæredygtige dagsorden, senest illustreret i en dilemmaundersøgelse fra Strateginetværket for bæredygtigt byggeri. 

Springbræt for lederskab 

Men jeg ser også den bæredygtige omstilling som springbræt for at den enkelte bygherreorganisation kan gøre sig langt mere forretningsmæssig og politisk relevant i egen moderorganisation. Alle har i mere eller mindre grad fælles mål og ambitioner om at sænke bl.a. CO2-udledning og øge bæredygtigheden, og vi skal som bygherrer bidrage ved at gå forrest og vise vejen for den krævede omstilling. Men det kræver, at vi er proaktive og spiller os sig selv på banen. Det kan fx være i forhold til, hvordan vi italesætter behov for byggeri eller transformation eller giver forecast på bæredygtighedspotentialer i egen organisation.  

Nogle gange er der medlemmer og kolleger i branchen, som spørger mig, om det ikke er for risikabelt for bygherrer at involvere sig alt for meget byggeprocessen, og dermed påtage sig et for stort medansvar, særligt når det handler om den grønne omstilling. Mit svar er, at det nok er endnu mere endnu mere risikabelt at lade være. Jeg tror, at det er afgørende, at bygherrerne i de kommende år er modige og træder endnu mere i karakter som ledere af byggeri. For omstilling den bæredygtige omstilling kræver ubetinget lederskab.  

Læs mere og tilmeld dig Bygherrernes lederuddannelse

Nyheden er skrevet af Af formand Peter Fangel Poulsen, Bygherreforeningen

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

aug
29
Medlemsmøde

Bygherre Briefing

Velkommen til Bygherre Briefing, der med sit skarpe format giver dig indblik i aktuelle emner, og dykker ned i et af de vigtigste emner blandt landets bygherrer netop nu.

sep
9
Udbud og samarbejde

Vælg den rette entrepriseform

Hvordan vælger du den rigtige entrepriseform til dit projekt? På denne kursusdag hører du om fordele, ulemper og erfaringer med de forskellige entrepriseformer, så du er klædt på til at vælge den rette form, når...

sep
10
Byggeri, drift og anlæg

Ledningsarbejder og gæsteprincippet

Udgifter til ledningsarbejder kan være en ubehagelig overraskelse i et projekt, især hvis der ikke er taget højde for det i anlægsbudgettet. På dette kursus får du overblik over de grundlæggende regler inden for ledningsret...

sep
11
Byggeri, drift og anlæg

Bygherrernes anlægsdag 2024

Lukker anlægsbranchen i 2050, når der ikke er råstoffer og arbejdskraft til at udføre opgaverne?  Hvad betyder bæredygtighed, klimakrav og digitalisering for fremtidige anlægsprojekter?  Vi sætter fokus på de udfordringer anlægssektoren står over for lige...

sep
17
Byggeriets aftaler

AB18 for bygherrer

På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset sætter fokus på de muligheder,...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev