Minimér risikoen for kriser på dit byggeprojekt med kommunikation - Bygherreforeningen

Nyhed -

08/07/2022

Minimér risikoen for kriser på dit byggeprojekt med kommunikation

Det er blevet lettere end nogensinde at kritisere byggeri, og det kan have store økonomiske konsekvenser for bygherren. Protester og vrede fra omverdenen kan forsinke dit byggeri, eller i værste fald, få det helt stoppet. Derfor bør man investere i kommunikation, og ikke kun i krisetider, men i hele processen, lyder det fra Heidi Meier Bach, kommunikationsrådgiver. For byggerier er forandringer, og dem er ingen som udgangspunkt glade for.

Byggeri har altid været i skudlinjen for offentlighedens kritik. Og kritikken kan have mange nuancer, afsendere og konsekvenser. Byggeri kritiseres for at larme, svine og besværliggøre hverdagen. Det overtager grønne arealer og udrydder truede dyrearter. Særpræget ny arkitektur ødelægger bybilledet, og de storstilede velfærdsbyggerier, der er blevet investeret millioner i, fungerer ikke som de skal. Samtidig har sociale medier gjort det lettere end nogensinde at mobilisere protest, der i sidste ende kan kulegrave et byggeprojekt eller svække et omdømme i så høj grad, at det vil tage år at rette op på igen.  

Med andre ord er det svært for en bygherre at undgå kritik af sit byggeri, men spørgsmålet er så, hvordan man håndterer det proaktivt. 

Ikke kun når uheldet er ude 

Spørger man kommunikationsrådgiver Heidi Meier Bach, der bl.a. har været med kommunikationen af Realdanias BLOX-byggeri fra 2008 til ibrugtagningen i 2018 og en række andre store byggeprojekter, er investeringen i kommunikation alfa og omega for en bygherre:  

“Kommunikation for en bygherre er sindssygt vigtigt. Og ikke bare i krisetid, men kontinuerligt. Mange kriser kan afmonteres, før de for alvor bliver til virkelighed. Det handler om i starten at prøve at forudse, hvad der sker, når man går ud i verden med sit projekt. Man skal kortlægge udfordringerne: hvad sker der med naboerne, organisationerne, myndighederne, hvad skal vi forberede os på? Desværre er der ikke stor tradition for, at man prioriterer kommunikationsressourcer i budgetterne”, siger hun og fortsætter:  

“Det er vigtigt, at kommunikationspersonen er helt nede i byggeprocessen og har øje for projektets fremdrift. På den måde kan man agere proaktivt og på et oplyst grundlag, og gøre processer, der ellers kunne gå i hårdknude, smidige og mere rolige for alle. Hvis du hele tiden forklarer hvad du laver, afmonterer du den frygt der kan opstå, som kan skabe aggression hos fx naboer. Formår man ikke det, kan der opstå kriser og det kan trække byggerier i dyre langdrag”.  

Ingen er glade for forandringer 

Spørger man Jesper Malm, der er områdechef for kommunikation og indflydelse i Bygherreforeningen, skal man se på byggeriet som store forandringsprojekter, der har direkte indvirkning på en masse forskellige menneskers liv:  

“Tænk på de mange velfærdsbyggerier, der bliver bygget rundt om i landet. Her skabes nye arbejdsgange og rutiner for personale og brugere, der påvirker deres dagligdag og arbejdsliv. Som udgangspunkt er der ingen mennesker, der er glade for forandringer, og særligt ikke når de bliver trukket ned over hovedet på dem en af en bygherre, der ofte ikke har et ansigt udadtil. Brugerne skal tages i hånden af bygherren, og de skal forstå, hvad der sker.” 

Legitimiteten skal opbygges 

Og kommunikation handler ikke kun om kortsigtet brandværdi og likes på sociale medier, siger Jesper Malm:  

“For bygherren handler det om at tage kontrol over sit projekt ved at kommunikere og forventningsafstemme med sin omverden. Bygherrer bør i langt højere grad forstå og arbejde med deres legitimitet til at agere. For den er der som udgangspunkt ikke. Den skal skabes, og det sker med kommunikation”.  

Og det perspektiv er kommunikationsrådgiver Heidi Meier Bach helt enig i.    

“Jeg oplever, at bygherrer ofte er meget opsatte og fokuserede på opførelsen og fremdriften af selve byggeriet, og på at få deres ide ud at leve. Ofte har de ikke øje for, at der kan være mindre begejstring udenfor deres organisation. Jeg har været vidne til bygherreorganisationer, der har en enorm portefølje af byggeprojekter og byggerier, men ingen mennesker til at løfte den strategiske del af kommunikationen, der handler om inddragelse og håndtering af interessenter. Sådanne bygherrer ville opleve langt mere smidige processer og mindre modstand, hvis de oprustede på kommunikationen”, afslutter Heidi Meier Bach.  

 

Nyheden er skrevet af Freya Andersen

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherrefestival 2024

Tilmeld dig en dag, hvor du kan blive inspireret, netværke og få nye faglige perspektiver. Til Bygherreforeningens festival samler vi medlemmerne til en faglig festdag for professionelle bygherrer. Her kan du opleve tankevækkende oplæg og...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherreforeningens 25-års jubilæum!

I år har Bygherreforeningen 25-års jubilæum. Vi afholder derfor en festlig fejring heraf i forlængelse af vores årlige medlemsfestival. Jubilæumsfejringen er åben for alle i branchen. Vi glæder os til at se dig!

jun
4
Velfærdsbyggeri

Sådan bygger vi verdens bedste plejebolig

Plejeboligbyggeri er en kompleks størrelse, både fordi boliger og fællesarealer skal fungere for hjem og arbejdsplads, men også fordi plejeboligbyggeri er omfattet af meget lovgivning. Den stigende kompleksitet i byggeriet kombineret med en voksende andel...

jun
11
Bæredygtighed

Morgenmøde: Nye krav om selektiv nedrivning

Fra 1. juli bliver bygherrer og nedrivere underlagt flere krav, når de totalnedriver bygninger på 250 kvadratmeter eller mere. Men ved du nok om selektiv nedrivning og ressourcekortlægning? Og er du klar til at håndtere...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev