Byggeriet sætter rekord i 2019 trods varsler om opbremsning - Bygherreforeningen

Nyhed -

04/01/2019

Byggeriet sætter rekord i 2019 trods varsler om opbremsning

Der er rekordmange store byggeprojekter i pipelinen i Danmark til trods for, at forskellige analyser spår en snarlig opbremsning. Alene byggeprojekter igangsat af private bygherrer er fordoblet på bare tre år. Udviklingen giver panderynker hos Bygherreforeningen. Travlheden vil give midlertidige prisstigninger.

Pipelinen for byggeprojekter med budget over 50 millioner kr. (anlægsprojekter undtaget) og byggestart 12 måneder frem er vokset med hele 17 mia. kroner siden seneste pipeline for blot tre måneder siden. Det viser helt nye tal, der netop er offentliggjort på Byggepipeline.dk. Og det er til trods for, at flere andre analyser herunder bl.a. en forecast som udkom for få uger siden fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) forudsagde en snarlig hård opbremsning.

”Den nye pipeline omfatter nu 626 projekter med en samlet værdi af 102 milliarder kroner de kommende 12 måneder. Det er en fremgang på næsten 10 pct. siden seneste pipeline. Og det er især flere projekter med private bygherrer der trækker niveauet op”, fortæller Thomas Bejer-Andersen, direktør fra Bygge-fakta A/S, der leverer data til Byggepipeline.dk.

Den private sektor sætter fortsat tempoet op
De private bygherrer dominerer fortsat. Pipelinen viser, at de sidder på 68% af de store projekter de kommende 12 måneder. Det er en fremgang på hele 13 mia. kr. ift. den seneste pipelineliste. Dermed har den private sektor en pipeline med byggeprojekter for knap 70 mia. kr. de kommende 12 måneder.

”Den vækst vi har set på det professionelle projektmarked de seneste mange år, har primært været båret af den private sektor. Dette bliver da også meget tydeligt, når vi kigger på pipelinen 12 måneder frem. Pipelinen er på blot tre år fordoblet fra planlagte projekter for knap 36 milliarder i november 2015 til 70 milliarder i 2018”, fortæller Thomas Bejer-Andersen.

Pipelinen for de næste 12 måneder viser en mindre fremgang for regionerne som bygherrer, der tegner sig for 8% af de planlagte projekter, mens både staten og kommunerne som bygherrer har færre store projekter på den nye byggepipeline.

Fremgang i alle regioner
Fremgangen for de store projekter viser sig i alle dele af Danmark med undtagelse af Region Nordjylland. Pipelinen med planlagte projekter er især vokset i Region Hovedstaden, som er steget med hele 10 milliarder kr. siden august, og der er nu planlagt projekter for 54 milliarder de kommende 12 måneder.

Derudover ses også en markant fremgang for de store projekter i Region Sjælland, hvor pipelinen er vokset med 3 milliarder siden august. Fremgangen ses også i Midtjylland og Syddanmark, hvor den samlede pipeline 12 måneder frem udgør hhv. 18 og 15 milliarder kr.

Ingen tegn på tilbagegang – endnu
”Der begynder at komme forlydender om faldende ordreindgang visse steder i byggebranchen. I pipelinen kigger vi jo på store, planlagte projekter med byggestart 12 måneder frem, og det ser fortsat godt ud for aktiviteten i branchen. Der vil altså også være travlt ude på byggepladserne i både 2019 og 2020”, afslutter direktøren fra Byggefakta.

Bekymrende udvikling
I Bygherreforeningen giver de seneste tal fra Byggepipeline panderynker. De afspejler bl.a. at der er kommet mange private aktører med kortsigtet økonomiske perspektiv ind på markedet. Direktør Henrik L. Bang hæfter sig dog ved, at analysen fra bl.a. Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) spår en nedgang.

”Rådgivernes tal er en indikator på længere sigt. Deres arbejde ligger typisk et år før selve byggeopgaven kommer i udbud og projekterne kommer ind i Byggepipeline. Alt tyder derfor på, at vi ser frem til en afmatning. Det høje aktivitetsniveau det kommende år til halvandet er nok midlertidigt”, siger Henrik L. Bang.

Han er dog sikker på, at mange af hans medlemmer den kommende tid vil være udfordret af prisstigninger pga. travlhed hos både rådgivere og entreprenører. Nogle vil endda have svært ved at finde folk til at løse opgaverne.

”Mange vil skulle genbesøge deres businesscase, udbudsstrategier og tidsplaner for at imødese, at der kommer færre bydende på opgaverne og højere priser. Vi opfordrer derfor alle medlemmer til i højere grad at gå i dialog med markedet inden de udbyder opgaver for at se om der er kapacitet og kompetencer til at få løst opgaverne. Vi har i Bygherreforeningen udviklet nogle værktøjer som kan bruges til formålet. Bl.a. vores guide til god markedsdialog,” slutter direktøren.

Byggepipeline udvikling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om Byggepipeline
Byggepipeline.dk er en online oversigt over kommende store byggeprojekter med budget over 50 mio. kr. i Danmark. Pipelinelisterne udgives fire gange årligt, og indeholder en oversigt over planlagte byggeprojekter med budget over 50 mio. kr. (anlægsprojekter undtaget) de kommende 12 måneder. Ambitionen med Byggepipeline.dk er større gennemsigtighed i markedet, mere konkurrence og at tiltrække nye spillere fra udlandet. Oversigten kan både bruges af bygherrerne til at planlægge deres udbud, og af entreprenørerne til at planlægge deres tilbud. Byggepipeline.dk drives af Bygherreforeningen og Byggefakta i samarbejde med Bygningsstyrelsen og Realdania.

Nyheden er skrevet af Emily Krygell Schrøder eks@bygherreforeningen.dk

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

aug
29
Medlemsmøde

Bygherre Briefing

Velkommen til Bygherre Briefing, der med sit skarpe format giver dig indblik i aktuelle emner, og dykker ned i et af de vigtigste emner blandt landets bygherrer netop nu.

sep
9
Udbud og samarbejde

Vælg den rette entrepriseform

Hvordan vælger du den rigtige entrepriseform til dit projekt? På denne kursusdag hører du om fordele, ulemper og erfaringer med de forskellige entrepriseformer, så du er klædt på til at vælge den rette form, når...

sep
10
Byggeri, drift og anlæg

Ledningsarbejder og gæsteprincippet

Udgifter til ledningsarbejder kan være en ubehagelig overraskelse i et projekt, især hvis der ikke er taget højde for det i anlægsbudgettet. På dette kursus får du overblik over de grundlæggende regler inden for ledningsret...

sep
11
Byggeri, drift og anlæg

Bygherrernes anlægsdag 2024

Lukker anlægsbranchen i 2050, når der ikke er råstoffer og arbejdskraft til at udføre opgaverne?  Hvad betyder bæredygtighed, klimakrav og digitalisering for fremtidige anlægsprojekter?  Vi sætter fokus på de udfordringer anlægssektoren står over for lige...

sep
17
Byggeriets aftaler

AB18 for bygherrer

På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset sætter fokus på de muligheder,...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev