Byggeriet undgik nedsmeltning i 2022 - Bygherreforeningen

Nyhed -

03/02/2023

Byggeriet undgik nedsmeltning i 2022

Trods masser af krisestemning og udfordringer sidste år lå byggeriet på ingen måde stille. Byggefakta udkom i sidste uge med en opgørelse over gennemførte projekter i 2022. Selvom en del bygherrer måtte trække i håndbremsen, lå markedet på ingen måde stille. Samlet set blev der igangsat store byggeprojekter for over 111,8 mia. kroner sidste år, lyder det fra analysevirksomheden i rapporten Trends for byggebranchen 2018-2022.

Bag Byggefaktas tal lurer der dog en række nybrud. Der blev f.eks. bygget markant færre boliger i 2022. Det almene byggeri havde allerede inden krigen i Ukraine svært ved at få budgetterne til at møde virkeligheden, lyder det fra trendrapporten. Og efter yderligere prisstigninger gik det næsten helt i stå. I løbet af året fik prisstigninger og rentestigninger også flere private bygherrer til at trække i bremsen. Trods dystre udsigter for den sidste halvdel af året, er man dog kommet i mål væsentligt bedre end forventet. 

Erhvervsbyggeri buldrede frem 

Omvendt forholder det sig dog for erhvervsbyggeriet som er gået fra 18 mia. til hele 30 mia. kr. Overalt i Danmark er der skudt erhvervsbyggeriet op. Siden 2020 har der været vækst for byggerier inden for data, logistik og produktion. Sidste år bød et sammenfald af megaprojekter, at kategorien næsten er stukket helt af. Markedet for kontorbyggeri har dog været mere lunkent, men har udviklet sig bedre i 4. kvartal end hvad prognoserne forudsagde, lyder det fra Byggefakta. 

I efteråret 2022 spåede Byggefakta at realiseringsgraden for byggeprojekter i 2022 ville blive historisk lav. Kun 64 pct. af de planlagte byggesummer skulle komme i mål. Dog ser det ud til at året rettede sig en smule 

”2022 endte noget højere end hvad vi forventede i begyndelsen af tredje kvartal. Byggeriet lander derfor på en realiseringsgrad på 69 pct.”, uddyber analysechef Rasmus Schulian fra Byggefakta. 

”Det er primært nogle store erhvervsbyggerier, der er gået i gang tidligere end forventet. Desuden er der i fjerde kvartal igangsat flere boligprojekter – og til en vis grad også kontorbyggerier – end forventet. Flere af disse projekter var udsat til begyndelsen af 2023 pga. usikkerheden i markedet. Men tingene er faldet i hak for flere af dem, og de er nu gået i jorden”, lyder fra byggefaktas analytiker. 

Totalentreprise i vækst   

Byggefakta har også nærstuderet anvendelsen af forskellige på enterpriseformer. Og her er det markant, at der over de sidste tre år har været en vækst for totalentrepriser, mens de øvrige entrepriseformer ikke vækster. Særligt stor- og fagenterpriserne taber markedsandele i 2022. I forhold til perioden før 2019 er der sket et skifte, hvor totalentrepriserne foretrækkes i flere sammenhænge og flere boligselskaber samt Københavns Kommuner har indgået strategiske byggepartnerskaber (i totalentreprise). 

Totalentrepriser anvendes i en stor andel af det private nybyggeri og størstedelen af væksten i 2022 kan tilskrives erhvervsbyggerier. Målt på sum udføres 77 pct. af alt erhvervsbyggeri i 2022 som totalentreprise og der er en vækst på 9 mia. kr. ift. 2021.  Ligeledes er der igangsat store anlægsprojekter, der udføres som totalentrepriser.  

Læs mere om Trends i byggeriet på Byggefaktas hjemmeside her (kræver login og medlemsskab)

Top 10 byggeprojekter igangsat I 2022 

Nordhavnstunellen, Nordhavn I København 2,6 mia. kr. 

FUJIFILM Diosynth Biotechnologies, 2,4 mia. kr. 

Denmark (fabrik i Hillerød), 2,4 mia. Kr. 

Terminal 3 i Københavns Lufthavn, etape 1, 2,1 mia. kr 

Hovedstadens Letbane, Ring 3, 1,9 

DSV, Lund, logistikcenter 1,5 mia. Kr. 

PTX (power to x-anlæg), Aabenraa, 1,5 mia. kr. 

Novo Nordisk, fabrik I Bagsværd, 1,2 mia. kr 

Nordbord Ferieresort, Nordborg 1,3 mia. kr. 

Galgebakken, Renovering af almene boliger, Alberslund 1,1 mia. kr. 

Mindet 6, Højhus på Aahus Havn, 1,004 mia. kr.   

Nyheden er skrevet af Jesper Mailm

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev