Bag Byggefaktas tal lurer der dog en række nybrud. Der blev f.eks. bygget markant færre boliger i 2022. Det almene byggeri havde allerede inden krigen i Ukraine svært ved at få budgetterne til at møde virkeligheden, lyder det fra trendrapporten. Og efter yderligere prisstigninger gik det næsten helt i stå. I løbet af året fik prisstigninger og rentestigninger også flere private bygherrer til at trække i bremsen. Trods dystre udsigter for den sidste halvdel af året, er man dog kommet i mål væsentligt bedre end forventet.
Erhvervsbyggeri buldrede frem
Omvendt forholder det sig dog for erhvervsbyggeriet som er gået fra 18 mia. til hele 30 mia. kr. Overalt i Danmark er der skudt erhvervsbyggeriet op. Siden 2020 har der været vækst for byggerier inden for data, logistik og produktion. Sidste år bød et sammenfald af megaprojekter, at kategorien næsten er stukket helt af. Markedet for kontorbyggeri har dog været mere lunkent, men har udviklet sig bedre i 4. kvartal end hvad prognoserne forudsagde, lyder det fra Byggefakta.
I efteråret 2022 spåede Byggefakta at realiseringsgraden for byggeprojekter i 2022 ville blive historisk lav. Kun 64 pct. af de planlagte byggesummer skulle komme i mål. Dog ser det ud til at året rettede sig en smule
”2022 endte noget højere end hvad vi forventede i begyndelsen af tredje kvartal. Byggeriet lander derfor på en realiseringsgrad på 69 pct.”, uddyber analysechef Rasmus Schulian fra Byggefakta.
”Det er primært nogle store erhvervsbyggerier, der er gået i gang tidligere end forventet. Desuden er der i fjerde kvartal igangsat flere boligprojekter – og til en vis grad også kontorbyggerier – end forventet. Flere af disse projekter var udsat til begyndelsen af 2023 pga. usikkerheden i markedet. Men tingene er faldet i hak for flere af dem, og de er nu gået i jorden”, lyder fra byggefaktas analytiker.
Totalentreprise i vækst
Byggefakta har også nærstuderet anvendelsen af forskellige på enterpriseformer. Og her er det markant, at der over de sidste tre år har været en vækst for totalentrepriser, mens de øvrige entrepriseformer ikke vækster. Særligt stor- og fagenterpriserne taber markedsandele i 2022. I forhold til perioden før 2019 er der sket et skifte, hvor totalentrepriserne foretrækkes i flere sammenhænge og flere boligselskaber samt Københavns Kommuner har indgået strategiske byggepartnerskaber (i totalentreprise).
Totalentrepriser anvendes i en stor andel af det private nybyggeri og størstedelen af væksten i 2022 kan tilskrives erhvervsbyggerier. Målt på sum udføres 77 pct. af alt erhvervsbyggeri i 2022 som totalentreprise og der er en vækst på 9 mia. kr. ift. 2021. Ligeledes er der igangsat store anlægsprojekter, der udføres som totalentrepriser.
Læs mere om Trends i byggeriet på Byggefaktas hjemmeside her (kræver login og medlemsskab)
Top 10 byggeprojekter igangsat I 2022
Nordhavnstunellen, Nordhavn I København 2,6 mia. kr.
FUJIFILM Diosynth Biotechnologies, 2,4 mia. kr.
Denmark (fabrik i Hillerød), 2,4 mia. Kr.
Terminal 3 i Københavns Lufthavn, etape 1, 2,1 mia. kr
Hovedstadens Letbane, Ring 3, 1,9
DSV, Lund, logistikcenter 1,5 mia. Kr.
PTX (power to x-anlæg), Aabenraa, 1,5 mia. kr.
Novo Nordisk, fabrik I Bagsværd, 1,2 mia. kr
Nordbord Ferieresort, Nordborg 1,3 mia. kr.
Galgebakken, Renovering af almene boliger, Alberslund 1,1 mia. kr.
Mindet 6, Højhus på Aahus Havn, 1,004 mia. kr.