Nyhed -

04/11/2022

Bygherrebarometer: Bæredygtighed volder hovedbrud

I denne uge offentliggjorde Bygherreforeningen årets Bygherrebarometer, der tager temperaturen på byggeriet og de største udfordringer for landets bygherrer. Og der er ingen tvivl om at de stigende priser skaber stor bekymring. 72 pct. af landets bygherrer ser prisstigninger som en primær udfordring efterfulgt af konkurser og materialemangel. Men næst efter de aktuelle konjunkturudfordringer, kommer bæredygtighed, som også giver anledning til en del hovedbrud. Halvdelen af alle bygherrer ser også bæredygtighed som en primær udfordring. Her fortæller en række bygherrer, hvordan de ser på udfordringen.

De aktuelle udfordringer med bl.a. inflation og udfordringer i forsyningskæderne har sat sine spor i årets bygherrebarometer. Rekordmange bygherrer standser eller udskyder deres byggeprojekter næste år. Men et andet område ses næsten som en lige så stor udfordring. Og det er bæredygtighed. Hele 42 pct. af alle bygherrer anser, bæredygtighed som en primær udfordring i det nye år. 

– Bæredygtighed er en top fire over bygherrernes primære udfordringer. Og dykker vi lidt ned i tallene kan vi se, at der er en overrepræsentation blandt de kommunale bygherrer, der svarer at bæredygtighed er en af deres primære udfordringer. 56 pct. af besvarelserne kommer fra de kommunale bygherrer, fortæller Jesper Malm, der står bag årets Bygherrebarometer.  

Ikke overrasket

Bæredygtighedschef i Bygherreforeningen, Graves Simonsen, er ikke overrasket over tallene. Mange bygherrer møder lige om lidt med en masse krav og forordninger på bæredygtighedsområdet. Og selvom mange er bevidste om deres ansvar og egentlig er godt på vej, er det stadig en stor udfordring at få konkrete og målbare strategier på plads, der forholder sig til de mange kommende krav. 

– Der skal fra årsskiftet laves LCA-beregninger på alt nybyggeri, og byggerier på over 1000 m2 skal holde sig inden for en grænseværdi på 12 kg.CO2e/m2. Følger man den frivillige bæredygtighedsklasse, er der yderligere krav, og bygherrerne skal så småt begynde at geare sig til at arbejde med EU’s taksonomi. Så vil man rykke på bæredygtighedsdagsordenen og forberede sig på fremtidens krav og lovgivning, er der nok at forholde sig til, siger Graves Simonsen. 

Større bevidsthed i kommunerne

Det er ikke hans opfattelse af netop kommunerne er mere udfordret på bæredygtighed end andre bygherretyper

“Flere af kommunerne er nok mere bevidste end andre bygherretyper om, hvad de står overfor af krav og de presses måske også mere af lokale politikere og borgere til at handle på området. Det gør deres udfordringer mere aktuelle. Andre bygherrer er måske mere afventende, hvis det ikke lige handler om overholdelse af minimumskrav.” uddyber han og fortsætter: 

“Bæredygtighed i byggeriet kræver nye processer og arbejdsgange, men frem for alt tilegnelse af ny viden og kompetencer. Undersøgelsen viser også, at kommunerne har store udfordringer med rekruttering. Det kan også være noget af forklaringen på, at kommunerne føler sig særligt udfordrede” afslutter han.  

BYGHERRERNE – DERFOR ER BÆREDYGTIGHED EN UDFORDRING: 

Vi har på Building Green spurgt en række bygherrer om, hvordan de håndterer bæredygtighed: 

Christian Gothenborg, udviklingskonsulent i Lyngby-Taarbæk Kommune: 

”Den største udfordring, i forbindelse med udviklingen af cirkulært byggeri i Lyngby-Taarbæk Kommune, er at finde opmagasineringsplads til genbrugsmaterialerne, som både tilbyder optimale tilkørselsforhold og samtidigt opretholder et fugt- og temperaturstabilt miljø. Vi vil derfor i den kommende tid sætte større fokus på denne problemstilling, og eventuelt se på samarbejder kommunerne imellem.” 

“Bæredygtighed kan ikke altid måles i kroner og ører, og derfor er det vigtigt at tydeliggøre udbyttet af bæredygtige tiltag og investeringer, når der skal tages beslutninger om disse. Dette kræver ekstra ressourcer i planlægnings- og projektfasen, ligesom at det også er nødvendigt at opruste med nye kompetencer på området. Når vi opruster for at kunne varetage disse opgaver, og samtidigt skal opretholde kvaliteten i vores arbejde, vil projekterne de første par år blive dyrere end ved traditionelt byggeri, og dette vil i sig selv være en midlertidig udfordring, men som på sigt vil blive udlignet”.  

 Anna-Mette Monnelly, Sustainability Director, NREP: 

”I NREP har vi høje forventninger til os selv, og derfor har vi sat ambitiøse CO2-reduktionsmål. De bliver en udfordring at nå – men hvis det var nemt, havde vi ikke sat barren højt nok. Måske er det udfordringen, som mange kæmper med – at turde sætte mål som virkelig kommer til at kræve reel forandring af den måde, vi bruger ressourcer på i alle byggeriets faser.” 

Andreas Skov Petersen, projektleder i Byggeri København:

”På sin vis fordi bæredygtige materialer er ofte er dyrere – og det kan være svært, når man sidder i det offentlige og skal passe på pengene. Bæredygtighed er en primær udfordring hos os.”

Det siger Bygherrebarometeret om bæredygtighed: 

  • 42 pct. af alle bygherrer anser, bæredygtighed som en primær udfordring i det nye år. Dermed er området den fjerdestørste udfordring efter ”prisstigninger”, ”lange leveringstider og mangel på materialer” samt ”budgetoverskridelser”. 
  • 72 pct. af landets bygherrer svarer at de ”altid” eller ”næsten altid” efterspørger bæredygtighedstiltag hos deres leverandører. Kun 3 pct. svarer ”aldrig” eller ”næsten aldrig”. 
  • 100 pct. af regionerne og 92 pct. af de almene siger, at de efterspørger bæredygtighed altid eller næsten altid. Dernæst kommer de private bygherrer samt kommunerne med henholdsvis 77 pct. og 72 pct. I bunden ligger de statslige bygherrer. Her siger 42 pct., at de altid eller næsten altid efterspørger bæredygtighed.  
  • Energioptimering er det bæredygtighedstiltag, som fylder mest hos landets bygherrer. Området har fået en score på 4,3 på en skala fra 1-5. Det er oplagt set i lyset af den aktuelle energikrise i Europa, og energiprisernes himmelflugt. Derfter fylder arbejdsmiljø, sundhed og indeklima også med en 

 

Hør mere om Bygherrebarometeret: Tilmeld dig online morgenmøde 16. november

Link til Bygherrebarometeret 2022

Nyheden er skrevet af Jesper Mailm

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

feb
25
Byggeriets aftaler

Kend din AB18: Juridiske forhold og praktisk anvendelse

På dette kursus får du en grundig indføring i AB18. Vi tager dig igennem de grundlæggende organisatoriske forhold i byggesager og du får en god platform til at anvende og navigere i de entrepriseretslige regler,...

feb
27
Byggeri, drift og anlæg

Brug Drift Byg 2025

Når vi bygger for brugerne og foretager store investeringer, skal ressourcerne udnyttes optimalt i hele bygningernes levetid. Det gælder om at kende brugernes behov, tænke driften ind allerede tidligt i designprocessen, og forvalte brugen af...

mar
4
Velfærdsbyggeri

Fede læringsmiljøer på erhvervsskolerne

Hvordan kan vi indrette attraktive læringsmiljøer på både eksisterende og nye erhvervsskoler, som taler til eleverne og giver dem lyst til at være på skolen? Med denne konference sætter vi fokus på erhvervsskolernes fysiske rum...

mar
11
Strategi og ledelse

Bygherrerollen 360: Opgaver, roller og ansvar

Hvilken rolle skal bygherren indtage i projektet? Hvad indebærer bygherres rolle og ansvar? Og hvad skal du være særligt opmærksom på, når du indtager bygherrerollen i forhold til projektstyring, snitflader og krav? Det kan dette...

mar
12
Velfærdsbyggeri

Kom godt i gang med skoleprojektet

Her får du indsigt i de strategiske overvejelser, du bør gøre dig, før du går i gang med dit skoleprojekt og drøftet, hvordan du kan gribe opgaven an i forhold til pædagogik, didaktik, rum og...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev