Blog -

27/11/2015

Flere lærlinge på de almene renoveringer, tak!

Blogindlæg skrevet af: Rikke Lønne, Udviklingskonsulent, BL

 

Laerling

 

Det har været en stor succes. I 2013 foretog BL den første optælling af, hvor stor en andel af de ansatte på de store renoveringssager i den almene sektor er lærlinge. Resultatet var 12 %. Et ganske flot resultat, når man tager udgangspunkt i, at 5-10 % lærlinge på en byggesag er det, man ifølge Dansk Byggeri bør forvente. I 2014 viste optælling 11,2 procent, og de foreløbige resultater fra optællingen i 2015 tyder på, at vi lander på samme niveau.

Og der er stadig behov for at gøre en indsats. Mere end 11.000 unge på erhvervsuddannelserne mangler en lære- eller praktikplads i en virksomhed. Med de store renoveringssager i den almene sektor har vi et unikt potentiale for at skabe en forandring, som gavner det enkelte boligområde og bidrager til løsningen på en enorm samfundsøkonomisk udfordring.

I 2011 indgik BL – Danmarks Almene Boliger og Dansk Byggeri en partnerskabsaftale om skabelsen af lære- og praktikpladser mv. på renoveringssager i de almene boligområder. Men resultaterne blev ikke skabt ved aftalen alene, og BL igangsatte derfor en større indsats for at hjælpe boligorganisationerne i gang. For mange af boligorganisationernes tekniske chefer og projektledere, var det absolut nyt at skulle beskæftige sig med sociale tiltag i forbindelse med en renoveringssag. Og det samme gjaldt for entreprenørsiden.

En del af indsatsen har derfor gået ud på at hjælpe parterne i gang. En håndfuld boligorganisationer løb med bolden, og har været med til at bane vejen for en ny måde at forstå sig selv som bygherre og det samfundsansvar, der er forbundet hermed på. Vi er nu nået dertil, at der i langt de fleste byggesager af en vis størrelse bliver taget aktivt stilling til, om der i udbudsmaterialet skal anvendes arbejds- og uddannelsesklausuler, inviteres til frivillige partnerskaber osv.

Og det er vi stolte af.

På baggrund af boligorganisationerneserfaringer har vi udarbejdet en drejebog for, hvordan man som boligorganisation kan tænke lære- og praktikpladser og andre former for uddannelse og beskæftigelse ind i en byggesag. Drejebogen beskriver i 10 trin alt fra, hvad man skal skrive i sit udbud, til hvordan man organiserer indsatsen og kommunikerer om den i udførelsesfasen. Drejebogen kan hentes her.
Vi har endvidere udarbejdet en lokalt tilpasset Københavnermodel i samarbejde med AAB og Københavns Kommune. Københavnermodellen kan hentes her.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

 

 

 

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 28
  februar
  Bæredygtighed - København

  Uddannelsesforløb: Bæredygtighed for bygherrer

  Tilmeld dig det nye uddannelsesforløb ‘Bæredygtighed for bygherrer’. Med det samlede uddannelsesforløb får du en god introduktion til en række af de fundamentale grundværktøjer, du som bygherre bør være fortrolig…

 • 28
  februar
  Bæredygtighed - København

  Frivillig bæredygtighedsklasse, LCA og LCC for bygherrer

  Fra og med 2023 strammes de tekniske krav til nybyggeriet. På dette kursus får du sparring til, hvad I som bygherre forventes at levere på de nye krav. Hvilke dagsordener…

 • 1
  marts
  Byggeri, drift og anlæg - København

  Byg til drift

  Som bygherre skal du kunne tænke bygninger som investeringer i forhold til både den fremtidige brug og forvaltning af bygningerne, så ressourcerne udnyttes optimalt i hele bygningernes livscyklus. For at…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev