Flere lærlinge på de almene renoveringer, tak! - Bygherreforeningen

Blog -

27/11/2015

Flere lærlinge på de almene renoveringer, tak!

Blogindlæg skrevet af: Rikke Lønne, Udviklingskonsulent, BL

 

Laerling

 

Det har været en stor succes. I 2013 foretog BL den første optælling af, hvor stor en andel af de ansatte på de store renoveringssager i den almene sektor er lærlinge. Resultatet var 12 %. Et ganske flot resultat, når man tager udgangspunkt i, at 5-10 % lærlinge på en byggesag er det, man ifølge Dansk Byggeri bør forvente. I 2014 viste optælling 11,2 procent, og de foreløbige resultater fra optællingen i 2015 tyder på, at vi lander på samme niveau.

Og der er stadig behov for at gøre en indsats. Mere end 11.000 unge på erhvervsuddannelserne mangler en lære- eller praktikplads i en virksomhed. Med de store renoveringssager i den almene sektor har vi et unikt potentiale for at skabe en forandring, som gavner det enkelte boligområde og bidrager til løsningen på en enorm samfundsøkonomisk udfordring.

I 2011 indgik BL – Danmarks Almene Boliger og Dansk Byggeri en partnerskabsaftale om skabelsen af lære- og praktikpladser mv. på renoveringssager i de almene boligområder. Men resultaterne blev ikke skabt ved aftalen alene, og BL igangsatte derfor en større indsats for at hjælpe boligorganisationerne i gang. For mange af boligorganisationernes tekniske chefer og projektledere, var det absolut nyt at skulle beskæftige sig med sociale tiltag i forbindelse med en renoveringssag. Og det samme gjaldt for entreprenørsiden.

En del af indsatsen har derfor gået ud på at hjælpe parterne i gang. En håndfuld boligorganisationer løb med bolden, og har været med til at bane vejen for en ny måde at forstå sig selv som bygherre og det samfundsansvar, der er forbundet hermed på. Vi er nu nået dertil, at der i langt de fleste byggesager af en vis størrelse bliver taget aktivt stilling til, om der i udbudsmaterialet skal anvendes arbejds- og uddannelsesklausuler, inviteres til frivillige partnerskaber osv.

Og det er vi stolte af.

På baggrund af boligorganisationerneserfaringer har vi udarbejdet en drejebog for, hvordan man som boligorganisation kan tænke lære- og praktikpladser og andre former for uddannelse og beskæftigelse ind i en byggesag. Drejebogen beskriver i 10 trin alt fra, hvad man skal skrive i sit udbud, til hvordan man organiserer indsatsen og kommunikerer om den i udførelsesfasen. Drejebogen kan hentes her.
Vi har endvidere udarbejdet en lokalt tilpasset Københavnermodel i samarbejde med AAB og Københavns Kommune. Københavnermodellen kan hentes her.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

 

 

 

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherrefestival 2024

Tilmeld dig en dag, hvor du kan blive inspireret, netværke og få nye faglige perspektiver. Til Bygherreforeningens festival samler vi medlemmerne til en faglig festdag for professionelle bygherrer. Her kan du opleve tankevækkende oplæg og...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherreforeningens 25-års jubilæum!

I år har Bygherreforeningen 25-års jubilæum. Vi afholder derfor en festlig fejring heraf i forlængelse af vores årlige medlemsfestival. Jubilæumsfejringen er åben for alle i branchen. Vi glæder os til at se dig!

jun
4
Velfærdsbyggeri

Sådan bygger vi verdens bedste plejebolig

Plejeboligbyggeri er en kompleks størrelse, både fordi boliger og fællesarealer skal fungere for hjem og arbejdsplads, men også fordi plejeboligbyggeri er omfattet af meget lovgivning. Den stigende kompleksitet i byggeriet kombineret med en voksende andel...

jun
11
Bæredygtighed

Morgenmøde: Nye krav om selektiv nedrivning

Fra 1. juli bliver bygherrer og nedrivere underlagt flere krav, når de totalnedriver bygninger på 250 kvadratmeter eller mere. Men ved du nok om selektiv nedrivning og ressourcekortlægning? Og er du klar til at håndtere...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev