Handletank viser vejen til mere bæredygtighed og en stor CO2-reduktion i byggeriet - Bygherreforeningen

Nyhed -

25/01/2024

Handletank viser vejen til mere bæredygtighed og en stor CO2-reduktion i byggeriet

I dag lancerer byggebranchen et omfattende katalog med handlinger, som skal sikre en omstilling af sektoren i en langt mere bæredygtig retning. I dag spiller byggeriet en betydelig rolle i Danmarks grønne regnskab. Gennem i alt 33 handlinger vil byggeriet bl.a. kunne reducere branchens CO2-udledning med 88 procent i forhold til niveauet i 1990. Desuden er der markante indsatser for at mindske ressourceanvendelsen og styrke biodiversiteten i forbindelse med byggeri.

Virksomheder og branchefolk på tværs af bygge- og anlægssektoren er gået sammen i Byggeriets Handletank for Bæredygtighed – et initiativ, som nu er klar med et konkret handlingskatalog, der skal sætte kursen mod en mere bæredygtig bygge- og anlægsbranche. Kataloget præsenteres i dag på en stor konference som afholdes på Spor10 i Jernbanebyen. Det er resultatet af 5 måneders intensivt arbejde, hvor mere end 60 virksomheder og 130 branchefagfolk fra bygge- og anlægsbranchen har engageret sig.

Bygge- og anlægssektoren udgør en betydelig faktor i Danmarks grønne regnskab. I handlingskataloget, som repræsentanter fra hele værdikæden står bag, er beskrevet 32 konkrete handlinger, som i praksis betyder, at CO2-udledningen fra bygge- og anlægsbranchen i 2030 vil blive reduceret med omkring 25 procent i forhold til det nuværende niveau. Og hele 88 pct. i forhold til niveauet i 1990, hvilket betyder at branchen ligger væsentlig over klimalovens forpligtelse om en reduktion i Danmark på 70 procent.

NREP lagde hus til lancering af de 33 anbefalinger i Spor10, som er en bygning som skal transformeres i forbindelse med udvikling af Jernbanebyen i København. Fotokreditering: Spor 10

Mere end CO2

Handletankens anbefalinger fokuserer meget på CO2-udledninger, men behandler også biodiversitet og styrkelse af cirkularitet og genbrug. Dermed går branchens anbefalinger videre end de allerede vedtagne politiske målsætning og stræber efter en helhedsorienteret bæredygtig fremtid.

”Handletanken har naturligvis fokuseret meget på CO2-udledninger. Klimaændringerne er den største enkeltstående udfordring, vi står overfor. Men vi går videre end det. Vi har også mange forslag til, hvordan branchen kan sænke sit samlede ressourceforbrug gennem fx væsentlig bedre dimensionering og mere genbrug og genanvendelse. Og så sætter vi en retning for, hvordan byggebranchens senest i 2030 kan bidrage positivt til biodiversiteten og dermed kan tilslutte sig den internationale målsætning ’Nature positive by 2030,” siger Jesper Kristian Jacobsen, adm. direktør Aarsleff-koncernen, der har været forperson for Handletanken og stået i spidsen for det meget omfattende arbejde.

Målsætninger og handling

I byggebranchen er der ligesom andre steder i samfundet en meget aktiv debat om målsætninger. Særligt på nybyggeri. Det har været vigtigt for arbejdet i Handletanken at anvise konkrete handlinger, som rent faktisk flytter branchen i den rigtige retning, forklarer forpersonen for handletankens arbejde.

”Vejen til målet er klart defineret i et samlet katalog af handlinger, hvor mange af dem er kvantificeret i forhold til deres klimagevinster. Alle 33 handlingsforslag er både vidtrækkende og ambitiøse – men de er også inden for rækkevidde. Og så er de resultatet af et grundigt forarbejde, hvor branchefolk og eksperter har diskuteret, analyseret og prioriteret handlinger, som kan skubbe branchen i en grønnere retning,” forklarer Jesper Kristian Jacobsen

Link til de samlede 33 anbefalinger findes på DI Byggeris hjemmeside

Supplerende citater fra ledende personer bag Handletanken Ib Enevoldsen, Adm. direktør Rambøll Danmark A/S:

”Byggeriets Handletank for Bæredygtighed er et udtryk for, at vi som branche ønsker at bidrage til den grønne omstilling. Vi vil bidrage aktivt med vores omfattende viden og erfaring fremfor at sidde på vores hænder og afvente reguleringer og regler for branchen.”

Peter Kaas Hammer, Adm. direktør Kemp & Lauritzen A/S:

”Det er vigtigt, at vi står sammen på tværs af hele byggebranchen. Med handletankens anbefalinger lægger vi ikke bare sporene for fremtidens nybyggeri men tager også ansvar for at gøre den eksisterende bygningsmasse grøn og en aktiv del af fremtidens energisystem. Jeg er særlig glad for, at det er initiativer, vi kan sætte i gang med det samme.”

Katja Viltoft, Kreativ direktør og Partner JJW Arkitekter:

”Byggebranchen har et samlet ansvar for at skabe et cirkulært og CO2-reducerende samfund. Der er brug for en platform som Byggeriets Handletank for Bæredygtighed, hvor vi kan stå sammen om en fælles udvikling af byggeriet.”

Thomas Holluf Nielsen, Adm. direktør Domea.dk og bygherrer:

”Det er vigtigt for mig, at biodiversitet og cirkularitet er en del af handletankens anbefalinger. Vi kan ikke accelerere den grønne omstilling uden at samtænke den med vores ressourceforbrug og vores indvirkning på naturen. Der er akut brug for, at vi styrker vores modenhed på disse områder. Der er fx bred enighed om, at der mangler viden på disse områder, og at mere viden er centralt for det videre arbejde. Det er vigtigt, at vi kommer i gang, så vi for alvor kan begynde at rykke på den grønne omstilling – hele vejen rundt.” 

Jens Højgaard Christoffersen, Adm. direktør COWI A/S:

“De 33 konkrete handlinger kan gennemføres både individuelt og i samspil med regeringen, og det er vores opfattelse, at de vil styrke sektorens konkurrenceevne internationalt. Vi ser frem til at indlede de politiske dialoger og udviklingstiltag, som i sidste ende er afgørende for, om bygge- og anlægssektorens værdikæde sammen får skabt en helhedsorienteret, bæredygtig fremtid. Vi har en enestående mulighed for at gå forrest og vise, at bygge- og anlægsbranchen er klar til at skabe en mere bæredygtig fremtid og gøre Danmark kendt for et grønnere byggeri i verdensklasse.”

Om handlingskataloget

Rapporten er et handlingskatalog, der indeholder 33 grundigt gennemarbejdede anbefalinger, hvoraf 10 anbefalinger er prioriteret og 5 er udvalgt som fyrtårnshandlinger, som branchen kan tage fat på med det samme. Fyrtårnshandlingerne igangsættes i indeværende år.

Rapport fra Handletank med 33 anbefalinger til en mere bæredygtig branche

Handletankens styregruppe:

  • Jesper Kristian Jacobsen, Adm. direktør Aarsleff-koncernen
  • Ib Enevoldsen, Adm. direktør Rambøll Danmark A/S
  • Jens Højgaard Christoffersen, Adm. direktør COWI A/S
  • Katja Viltoft, Kreativ direktør og Partner JJW Arkitekter
  • Henrik Mielke, forhenværende Adm. direktør MT Højgaard Holding A/S
  • Peter Kaas Hammer, Adm. direktør Kemp & Lauritzen A/S
  • Peter Fangel Poulsen, Partner Bauherr A/S
  • Per W. Hallgren, Adm. direktør Jeudan
  • Claus Bering, Adm. direktør CRH Concrete A/S
  • Thomas Holluf Nielsen, Adm. direktør Domea.dk
  • Henrik Frank Nielsen, Senior Vice President Rockwool A/S
  • Michael S. Larsen, Adm. direktør CG Jensen A/S
  • Martin Skou Heidemann, Adm. direktør Skou Gruppen A/S
  • Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør Nykredit A/S

Organisationer og videnscentre bag Handletanken:

Bygherreforeningen, FRI – Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Danske Arkitektvirksomheder, TEKNIQ Arbejdsgiverne, DI Byggeri og Molio

Pressekontakter:

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
7
Strategi og ledelse

Bygherrernes Lederuddannelse

Bygherreforeningen udbyder en ny uddannelse målrettet ledere i bygherreorganisationer. Uddannelsen tager udgangspunkt i din særlige rolle som leder af en bygherreorganisation og klæder dig på til at blive en strategisk sparringspart, der kan rådgive din...

maj
15
Bæredygtighed

Bæredygtighed i udbud

Hvordan arbejder du med bæredygtighed i dine udbud, så du sikrer dig, at det, der er tænkt allerede i programfasen, fastholdes frem til aflevering og overgang til drift? På dette kursus får du inspiration til,...

maj
16
Byggeriets aftaler

YBB19: Ydelsesbeskrivelse for bygherrerådgivning

Bliv fortrolig med Ydelsesbeskrivelse for Bygherrerådgivning, YBB19, og hør hvordan du kan bruge den til at sætte rammen for et godt samarbejde. Kurset giver dig et godt overblik over ydelsesbeskrivelsen og gode råd til, hvordan...

maj
22
Byggeri, drift og anlæg

Bæredygtig renovering og transformation

Sammenlignet med fokus på nybyggeri, så er der behov for mere spotlight på transformation og renovering. Fokus på den eksisterende bygningsmasse er helt afgørende for at nedsætte byggebranchens samlede klimaaftryk. På dette seminar kigger vi...

maj
23
Styring og økonomi

Budgetplanlægning i byggeprojekter – dynamiske styringsværktøjer

Bliv skarp på den tidlige budgetplanlægning og få inspiration til, hvordan du som bygherre kan bruge den økonomiske ramme for projektet aktivt. På dette kursus får du en introduktion til budgetlægning, økonomistyring og risikohåndtering gennem...

maj
23
Styring og økonomi

Uddannelsesforløb: Styring og økonomi for bygherrer

Tag et samlet uddannelsesforløb i ’Styring og økonomi for bygherrer’ og bliver dermed klædt på til at styre dit projekt sikkert i mål. Bemærk, at alle kurser fortsat kan købes som enkeltkurser.

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev