Blog -

03/10/2016

Hvis vi skal beholde førertrøjen, skal vi træde i pedalerne!

Blogindlæg skrevet af: Thomas Damkjær Petersen, Formand for Ingeniørforeningen IDA

 

vindmolle

 

”Danmark skal fortsat være et af de førende lande i den grønne omstilling”. Sådan lyder det i regeringens nyligt fremlagte helhedsplan for et stærkere Danmark – også kaldet 2025-planen. Men ikke meget i planen handler om konkrete initiativer, der skal sikre den danske spidsposition.

Tværtimod, fristes man til at sige. For fraværet af grønne initiativer springer i øjnene, både når det gælder 2025-planen og finanslovsforslaget for 2017, der blev fremlagt samme dag. Og her tænker jeg ikke kun på opsætning af vindmøller og hvordan udviklings- og demonstrationsmidler (EUDP og MUDP-midler) bliver beskåret. Jeg tænker også på ambitionerne for energieffektiviseringer, hvor regeringen fx lægger op til lavere ambitioner i energiselskabernes energispare-forpligtigelser. Jeg tænker på, hvordan bevillingen til Statens Byggeforskningsinstitut er usikker efter årets finanslovsudspil.

Alt i alt bekymrende læsning, når man ved, at energieffektiviseringer i samspil med forskning og udvikling er de trædesten, der skal til for sikre en kost-effektiv grøn omstilling af bygninger og energisystem i Danmark.

Med den historiske klimaaftale, som 195 lande indgik i Paris i december sidste år, har der vel næppe nogensinde været større momentum end netop nu for at holde kadencen i energipolitikken. Tingene hænger jo sammen. Som også IDA Energivision 2050 viser, kræver den grønne omstilling, at vi tænker på tværs og tænker langsigtet.

Derfor bør den grønne omstilling selvfølgelig have en fremtrædende plads i enhver helhedsplan, der adresserer store, fremtidige udfordringer – uanset hvem der er afsender.

I min optik er en bredt forankret politisk opbakning måske i virkeligheden det vigtigste element i den tegning, vi bygger Danmarks energifremtid efter.

Her kan I finde IDAs Energivision 2050

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 1
  juni
  Bæredygtighed - Aalborg

  Ydelsesbeskrivelse for bæredygtigt byggeri

  I 2022 lanceres en ny ydelsesbeskrivelse for bæredygtighed i byggeriet, som udruster rådgiver og bygherre med et langt stærkere aftalegrundlag for socialt, miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt byggeri. På dette kursus…

 • 7
  juni
  Byggeriets aftaler - København

  Grundlæggende entrepriseret for bygherrer

  På dette kursus får du en grundlæggende introduktion til byggeriets aftaleforhold. Kurset tager dig igennem de grundlæggende organisatoriske forhold i byggesager og giver dig en god platform til at overskue…

 • 5
  september
  Byggeriets aftaler - Aarhus

  AB18 for bygherrer

  På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af det nye aftalesystem – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser. Kurset sætter fokus på…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev