Hvorfor må arkitekter ikke også være bygningskonstruktører? - Bygherreforeningen

Blog -

13/01/2017

Hvorfor må arkitekter ikke også være bygningskonstruktører?

Blogindlæg skrevet af: Søren Bøgh, murer, bygningskonstruktør og arkitekt MAA

 

Den danske velfærdsmodel, som visionære politikere som Viggo Kampmann og Jens Otto Krag skabte grundlaget for i 1950’erne, har hidtil levnet plads til, at man kan blive klogere mere tiden. Det er så ikke længere vigtigt, og det er rigtig trist. Den nye lov mod dobbeltuddannelse er ikke blot hul i hovedet, men også temmelig uigennemtænkt, og jeg føler virkelig med Søren Pind, der har arvet dette vanvittige tiltag fra sin forgænger i Uddannelses- og Forskningsministeriet.

.

Foto: Bo Bjerre Hansen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Indenfor byggeriet får det konsekvenser for håndværkerne. Murerfaget har for et eksempel gennem generationer set det som en god mulighed for at tage en videreuddannelse ved at lægge bygningskonstruktøruddannelsen til svendebrevet, og så afslutte forløbet med at uddanne sig til arkitekt. Det er nu som hovedregel ikke længere muligt, med mindre man undlader at gennemføre den afsluttende eksamen som bygningskonstruktør (professionsbachelor).

Det har vel aldrig været ideen med at tage en uddannelse og undlade at få det endelige eksamensbevis, blot for at sikre at kunne komme videre med at uddanne sig og blive klogere? Hvem i al verden har dog fundet på det?

Bygningskonstruktøruddannelsen har bygningskonstruktion, administration og byggeledelse som det primære fokusområde, mens arkitektuddannelsen drejer sig om at skabe arkitektonisk kvalitet i det byggede miljø, indtænke sociale og funktionelle dimensioner samt holde fokus på bevarelse af fortidens huse. Alt sammen discipliner håndværkere gennem årene har følt sig tiltrukket af og samfundet nydt godt af. Det er så slut nu.

Mange af de bygningsværker, der beriger vores tilværelse, er skabt af arkitekter med stor sans for arkitektonisk kvalitet og konstruktiv forståelse, og i en tid med stigende interesse for at værne om vores bygningskulturelle arv og vedligeholdelse af vores historiske huse, er det da et paradoks at fremtidens arkitekter ikke også må have en baggrund som bygningskonstruktør.

Tilbage er så blot at håbe på, at de forhandlinger med professionshøjskoler, universiteter og kunstneriske institutioner, som aftaleteksten lægger op til, kan smidiggøre overgangene så bygningskonstruktører i fremtiden også får mulighed for at komme ind på arkitektstudiet.

Og skulle der opstå problemer med finansieringen, ja, så kunne der vel spædes til fra de penge, som skyldes i skatter og afgifter.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
7
Strategi og ledelse

Bygherrernes Lederuddannelse

Bygherreforeningen udbyder en ny uddannelse målrettet ledere i bygherreorganisationer. Uddannelsen tager udgangspunkt i din særlige rolle som leder af en bygherreorganisation og klæder dig på til at blive en strategisk sparringspart, der kan rådgive din...

maj
15
Bæredygtighed

Bæredygtighed i udbud

Hvordan arbejder du med bæredygtighed i dine udbud, så du sikrer dig, at det, der er tænkt allerede i programfasen, fastholdes frem til aflevering og overgang til drift? På dette kursus får du inspiration til,...

maj
16
Byggeriets aftaler

YBB19: Ydelsesbeskrivelse for bygherrerådgivning

Bliv fortrolig med Ydelsesbeskrivelse for Bygherrerådgivning, YBB19, og hør hvordan du kan bruge den til at sætte rammen for et godt samarbejde. Kurset giver dig et godt overblik over ydelsesbeskrivelsen og gode råd til, hvordan...

maj
22
Byggeri, drift og anlæg

Bæredygtig renovering og transformation

Sammenlignet med fokus på nybyggeri, så er der behov for mere spotlight på transformation og renovering. Fokus på den eksisterende bygningsmasse er helt afgørende for at nedsætte byggebranchens samlede klimaaftryk. På dette seminar kigger vi...

maj
23
Styring og økonomi

Budgetplanlægning i byggeprojekter – dynamiske styringsværktøjer

Bliv skarp på den tidlige budgetplanlægning og få inspiration til, hvordan du som bygherre kan bruge den økonomiske ramme for projektet aktivt. På dette kursus får du en introduktion til budgetlægning, økonomistyring og risikohåndtering gennem...

maj
23
Styring og økonomi

Uddannelsesforløb: Styring og økonomi for bygherrer

Tag et samlet uddannelsesforløb i ’Styring og økonomi for bygherrer’ og bliver dermed klædt på til at styre dit projekt sikkert i mål. Bemærk, at alle kurser fortsat kan købes som enkeltkurser.

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev