Aktuelt
Nyhed
Bygherreportræt: “Det er mig, der sætter retningen”
Charlotte Veiss-Pedersen fra Vejdirektoratet har næsten hele sit arbejdsliv udviklet veje og infrastrukturprojekter. Lige nu står hun i...
Blog -
31/08/2017
Blogindlæg skrevet af: Ole Hornbek, partner og kreativ direktør, Anders Holst Jensen, founding partner og Pawel Antoni Lange, PR- og Kommunikationskonsulent, JJW Arkitekter
Det er særdeles positivt, da renoveringsprojekterne ikke blot løfter flere hundrede tusinde danskeres levestandard, men medfører også at man får en mindre miljøbelastende og driftsmæssigt billigere boligmasse – og når ca. hver femte danske bolig er en almen bolig, så batter renovering bestemt på diverse bundlinjer.
Involverende og forpligtende samarbejde er vejen til succes
Vi mener, at et højt ambitionsniveau for renoveringerne blandt alle parter er nødvendigt for at sikre den almene boligsektors forsatte eksistensberettigelse. Og som totalrådgivere på en række af landets største renoveringsprojekter har vi oparbejdet en omfattende viden om de aspekter, der resulterer i succesfulde renoveringsprocesser. Der er størst sandsynlighed for, at et renoveringsprojekt kommer sikkert i mål i forhold til tid, økonomi og kvalitet, når bygherre og rådgivertemaet har en reel indsigt i bygningernes tilstand.
Det virker muligvis selvklart, men det er vores erfaring, at netop det præindustrialiserede byggeri, som den almene sektor står overfor at skulle renovere de kommende år, rummer særlige udfordringer. Dette skyldes primært, at der i disse byggeri er langt flere uforudsigeligheder, da man i overgangen til det industrielle byggeri kombinerede klassiske håndværkermetoder med præfabrikerede elementer. Store indgreb i bærende konstruktioner og på installationssiden (ventilation, vand og el) for at skabe tidssvarende boliger indebærer relativt store investeringer – mens uklarheder og uforudsigelighederne i udførelsen betyder ringere budgetsikkerhed ved en renovering end ved renovering af system-byggerier.
Det er også en erfaring, at jo større usikkerhed og uklarhed, der hersker på en byggesag, jo mere afgørende er det for succes, at parterne evner at samarbejde om at løse de udfordringer, det giver i forhold til at overholde økonomi og tid indenfor den fastlagte kvalitet. Endelig er det vores erfaringer at en samarbejdsadfærd, der bygger på et tillids- og interessebaseret samarbejde, gerne længerevarende, betyder højere KVALITET til samme ØKONOMI på kortere TID – hvilket i sidste ende er til gavn for beboerne.
…
Øget viden giver bedre projekter
Jo længere man kommer frem i projektfaserne, jo vanskeligere og jo mere omkostningstungt er det at indarbejde ændringsforslag. Grundige forundersøgelser, hvor rådgiverne involverer såvel de driftsansvarlige som de udførende, tilfører projektet større fælles viden om både projektets risici og om hvad der skaber værdi for beboerne og driftsherren.
Tidlig inddragelse af de udførende giver bedre udbud
Et yderligere værdiskabende tiltag er at inddrage entreprenørerne tidligt i processen og gennem udbud med forhandling sikre de bedste rammer med hensyn til byggeproces, byggeteknik og entrepriseopdeling. Som totalrådgivere på Søndermarken har vi kørt en tidlig markedsdialog, og forhandlingsprocessen har resulteret i særdeles kvalificerede tilbud, der lover godt for den kommende renoveringsproces.
Integreret bæredygtigt design
En tidlig, helhedsorienteret tilgang til rådgivning giver også mulighed for, at bæredygtighed bliver indtænkt som parameter fra den første skitse med positive konsekvenser for alt fra design, projektering, udførelse til drift og vedligehold. Igen et eksempel på hvordan man ved at forskyde aktørernes indsats til de tidligere faser giver mulighed for at foretage økonomisk og miljømæssigt optimerende totaløkonomiske beregninger (LCC) og livscyklusvurderinger (LCA). Hos JJW Arkitekter er Mathilde Landgren i gang med et ErhvervsPhD-forskningsprojekt, hvor målet er at udvikle en operationel metode til denne type integreret bæredygtigt design.
Praktisk erfaring og forskning
Vi har netop skudt et nyt erhvervsforsknings-projekt, ’Vidensbasering af arkitektfaglige rådgivning i de tidlige faser af udviklingen af almene boligområder’, med post-doc Camilla Hedegaard Møller for bordenden. En af projektets grundlæggende hypoteser er, at arkitekter kan bidrage med mere værdi, hvis de har bedre viden om bygherrernes og beboernes ønsker, behov og konkrete udfordringer.
Sammen med Camilla ser vi frem til at udvikle ny viden, der både har et kommercielt og ikke mindst et generelt samfundsmæssigt sigte, der sikrer en helhedstænkning i udviklingen af Danmarks almene boliger.
Om forfatterne:
Ole Hornbek
…
Anders Holst Jensen
…
Pawel Antoni Lange
Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.