Blog -

08/06/2017

Lappeløsninger gavner ikke arbejdsmiljøet

Blogindlæg skrevet af: Signe Mehlsen, konsulent i Videntjenesten om arbejdsmiljø for bygherrer og rådgivere

 

Forleden dag besøgte jeg en byggeplads, hvor man var ved at renovere en skole. Der var tre projekter i gang. Oprindeligt skulle de have kørt i forlængelse af hinanden, men det første projekt var væsentligt forsinket, og derfor var alle tre projekter nu i gang på samme tid. Det betød bl.a. at de forudsætninger, som var lagt ind under projekteringen ikke holdt, og at der var brug for en massiv (arbejdsmiljø) koordineringsindsats for at afgrænse arbejdet fra hinanden.

..

Foto: Billedarkiv, BFA Bygge & Anlæg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det kan undre mig, at bygherren lader projekterne kører oveni hinanden, i stedet for at sætte bremsen i, da der opstår forsinkelser på første projekt.

Det kan desuden undre mig, at projektets øvrige aktører accepterer de arbejdsvilkår, som det medfører, når alt skal foregå oveni hinanden.

Konkret skulle der renoveres nogle vinduer, men det var ikke muligt at opstille stillads som planlagt, fordi der i mellemtiden var sat gangbroer op. Desuden måtte der ikke placeres noget på terrænet, fordi der skulle foregå arbejder her samtidigt med vinduesrenoveringen.

Der viser sig jo en stor kreativitet i branchen, når der pludselig er en række barrierer for arbejdet. Men det medfører samtidigt nogle lappeløsninger, som da for pokker må gå ud over kvalitet, produktivitet og ikke mindst arbejdsmiljøet.

I Byggeriets Arbejdsmiljøbus og Videntjenesten om arbejdsmiljø for bygherrer og rådgivere møder vi hver dag disse situationer, og vi hjælper så godt vi kan. Men vi ønsker også at fremme en tilgang, hvor planlægningen kommer mere i højsæde, og hvor bygherren og de øvrige aktører slår bremsen i, når noget går skævt, i stedet for at arbejde videre på lappeløsningerne.

Alle i branchen kan bruge vores rådgivning, og vi vil gerne bruges. Det god arbejdsmiljø er en gevinst for for alle i byggeriet, så skal du have et godt råd om arbejdsmiljø i byggeriet er du altid velkommen til at kigge forbi videnstjenestens hjemmesideeller skrive til os.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

apr
29
Velfærdsbyggeri

Skoler: Innovative og praksisfaglige læringsrum

Hvordan skaber vi skolebygninger og læringsrum, som passer til den pædagogik og didaktik, vi gerne vil arbejde med? Politiske prioriteringer om praksisfaglighed og projektbaseret undervisning fylder meget i øjeblikket, og Regeringen har øremærket 2,6 milliarder...

maj
7
Byggeri, drift og anlæg

Renovering og transformation

Nybyggeri er traditionelt i fokus, når det gælder krav og innovation i byggeriet, men skal vi som branche nå i mål med CO2-reduktionsmål, så er der stort behov for at vedligeholde og udvikle den eksisterende...

maj
8
Udbud og samarbejde

Det gode samarbejde i byggeri og anlæg

Med opbyggelsen af tillid i samarbejdet kan man komme langt. Derfor bliver flere og flere bygge- og anlægsprojekter realiseret gennem nye typer af samarbejdsformer. På denne konferencedag sætter vi fokus på det gode samarbejde og...

maj
9
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab (YBL18). Bliv klogere på hvilken betydning ydelsesbeskrivelsen har for dig. For hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan...

maj
15
Byggeri, drift og anlæg

Klar til krisen? Robuste byer og bygninger

Vores bygninger skal i højere grad være rustet til at kunne modstå klimakrise, fremtidige epidemier og en usikker verden, hvor krig er rykket tættere på. Men betyder det, at vi skal bygge beskyttelsesrum og flere...

maj
16
Byggeriets aftaler

Ydelsesbeskrivelse: Tillæg om bæredygtighedsydelser

Her får du indblik i ‘Tillæg om Bæredygtighedsydelser’ herunder processer, begreber, aftaler og særlige opmærksomhedspunkter, så du er klædet på til at navigere sikkert gennem de relevante ydelser og snitflader.  

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev