Blog -

01/06/2017

Energirenovering giver grønne job

Blogindlæg skrevet af: Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Der er ingen job på en død planet,” har det europæiske forbund for fagforeninger, ETUC, sagt – og vi kunne ikke være mere enige. Vi har derfor brug for at lette måsen og handle her og nu. Vores medlemmer har gennem deres faglighed og kompetencer et særligt ansvar for at bidrage til at løse vores klimaproblemer. For klimaforandringer og miljøødelæggelser er en trussel, men det er også et kæmpe potentiale for job og beskæftigelse i fremtiden, når der skal tænkes grønne og bæredygtige løsninger for kloden.

Byggeriet og ikke mindst energirenoveringen har et kæmpe potentiale. Når Danmark Statistik opgør den grønne sektor fordelt på brancher, så udgør bygge og anlæg 20 pct. i 2015 – og her det nok ikke energirenoveringen, der fylder det hele. Men jeg mener det er en indikator for, at byggeområdet har rigtig meget at byde på når det handler om at skabe fremtidens job.

De grønne job er gode for Danmark. Det er job, der i høj grad ligger vest for Storebælt. Nemlig 68 pct., og til sammenligning fordeler job sig generelt med ca. 50 pct. på hver side af bæltet. Det er også job, der har en høj produktivitet. Faktisk ligger værditilvæksten pr. beskæftiget ansat, ifølge Danmarks Statistik, 32 pct. højere for grønne virksomheder end for ikke-grønne virksomheder.

Hvis Danmark skal have en kost effektiv grøn omlægning af energisystemet, så skal vi have gang i energieffektiviseringer – og det samme gælder resten af Europa. Ifølge Damvad er de globale investeringer markant højere inden for energieffektive løsninger end inden for det grønne område generelt.  Derfor er der et potentielt er ret stort marked, men eksport og job kommer ikke af sig selv.

Vi skal i Danmark til at tænke mere strategisk omkring, hvordan vi styrker byggebranchen i at skabe flere grønne job. Vi skal arbejde for, at forsknings- og udviklingsmidler går i retning af byggeriet, samt at vi i fællesskab kan sælge de danske energirenovering i udlandet. Derfor har vi brug for en eksportstrategi, der tager fat på byggeriets muligheder og barrierer. IDAs bidrager hellere end gerne med anbefalinger til, hvordan sådan en eksportstrategi skal se ud – til gavn for byggebranchen og derfor også til glæde for hele Danmark.

Cevea-rapport om grønne job

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

 

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

feb
27
Byggeri, drift og anlæg

Brug Drift Byg 2025

I 2025 samler Bygherreforeningen og Dansk Facilities Management igen branchen til en spændende dag med fokus på den vigtige brobygning mellem brug, drift og byggeri. Vær med, når vi sammen ser ind i de strategiske...

mar
4
Velfærdsbyggeri

Fede læringsmiljøer på erhvervsskolerne

Hvordan kan vi indrette attraktive læringsmiljøer på både eksisterende og nye erhvervsskoler, som taler til eleverne og giver dem lyst til at være på skolen? Med denne konference sætter vi fokus på erhvervsskolernes fysiske rum...

mar
11
Strategi og ledelse

Bygherrerollen 360: Opgaver, roller og ansvar

Hvilken rolle skal bygherren indtage i projektet? Hvad indebærer bygherres rolle og ansvar? Og hvad skal du være særligt opmærksom på, når du indtager bygherrerollen i forhold til projektstyring, snitflader og krav? Det kan dette...

mar
12
Velfærdsbyggeri

Kom godt i gang med skoleprojektet

Her får du indsigt i de strategiske overvejelser, du bør gøre dig, før du går i gang med dit skoleprojekt og drøftet, hvordan du kan gribe opgaven an i forhold til pædagogik, didaktik, rum og...

mar
19
Byggeriets aftaler

ABR18: Samarbejde med rådgiver

Bliv klædt på til at navigere sikkert i ABR18. På dette kursus gennemgår vi ABR18 i såvel kontraheringsfasen, som i projekterings- og udførelsesfasen og med eventuelle tvister om projekteringsfejl og mangler.

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev