Blog -

26/01/2015

Manglende renovering koster samfundet dyrt

Blogindlæg skrevet af: Jane Wirenfeldt Nielsen, kommunikationschef hos Bygherreforeningen

 

Renovering

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den danske bygningsmasse har brug for en kærlig hånd. Hvert år vedligeholdes og repareres private og offentlige boliger for cirka 100 milliarder kroner, men analyser fra GI og Bygherreforeningen tyder på, at det langt fra er nok til at opretholde en acceptabel tilstand af bygningsmassen. Det er usikkert, præcist hvor stort behovet er for renovering af danske bygninger, men efterslæbet er estimeret til at være 181 milliarder kroner i 2004, ligesom analyser peger på, at cirka 30 procent af alle danske boliger bør facaderenoveres, og cirka 40 procent bør få renoveret tag inden 2040.

 

Dyrere at genoprette end at renovere 
Det manglende vedligehold af den danske bygningsmasse koster dyrt i reparationer. Det er gennemsnitligt cirka 30 procent dyrere at reparere bygningsskader sammenlignet med løbende renovering, vurderer Dansk Byggeri. Disse tal bliver støttet af beregninger fra COWI, der viser, at de samlede omkostninger ved forebyggende vedligeholdelse over en 40-årig periode er væsentligt lavere end ved at genoprette skader. Det er derfor forbundet med betydelige omkostninger at lade bygninger forfalde.

 

Renovering ofte en god forretning
Udover at reparation er langt dyrere end vedligehold, kan renovering ligefrem være en god forretning. Eksempelvis er der et potentiale alene i offentlige bygninger på op mod 900 millioner kroner årligt i energibesparelser, da der er en mulig estimeret besparelse i bygningerne på 76 procent set i forhold til energiforbruget i 2006. Det forudsætter et estimeret investeringsbehov på 2,9 milliarder kr./år, men vil blive modsvaret af en besparelse på 3,8 milliarder kr./år.

I et præventivt perspektiv er der derfor sund fornuft i at vedligeholde og renovere bygningerne i Danmark. Desværre betyder sparerunder og lange udsigter på tilbagebetaling, at renoveringsinvesteringer ofte ryger bagerst i prioriteringskøen hos både offentlige og private bygningsejere. Det ønsker Bygherreforeningen i samarbejde med GI og en lang række af byggebranchens organisationer at ændre ved at øge kendskabet blandt danske bygningsejere til de fordele, der er forbundet med rettidig renovering og vedligehold.

For mere information om renovering besøg www.bygherreforeningen.dk eller download publikationen ’Hvidbog om bygningsrenovering’ udarbejdet for Bygherreforeningen i regi af Renovering på dagsordenen.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

  • 1
    juni
    Bæredygtighed - Aalborg

    Ydelsesbeskrivelse for bæredygtigt byggeri

    I 2022 lanceres en ny ydelsesbeskrivelse for bæredygtighed i byggeriet, som udruster rådgiver og bygherre med et langt stærkere aftalegrundlag for socialt, miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt byggeri. På dette kursus…

  • 7
    juni
    Byggeriets aftaler - København

    Grundlæggende entrepriseret for bygherrer

    På dette kursus får du en grundlæggende introduktion til byggeriets aftaleforhold. Kurset tager dig igennem de grundlæggende organisatoriske forhold i byggesager og giver dig en god platform til at overskue…

  • 5
    september
    Byggeriets aftaler - Aarhus

    AB18 for bygherrer

    På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af det nye aftalesystem – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser. Kurset sætter fokus på…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev