Nedskæringer går også ud over renovering - Bygherreforeningen

Blog -

28/10/2015

Nedskæringer går også ud over renovering

Blogindlæg skrevet af: Jesper Pagh, direktør i Arkitektforeningen

 

Foto: Jeanette Amby

Foto: Jeanette Amby

 

Velfærdssamfundets kerneinstitutioner som skoler, hospitaler og gode almene boliger er skabt af dygtige danske arkitekter, designere og planlæggere. Velfærdsarkitekturen er i så høj grad blevet et kendemærke for dansk arkitektur, at den i dag med stor succes eksporteres til en lang række andre lande.

Vi ser samtidig en stigende interesse for renovering blandt unge arkitektstuderende, og transformations-linjen på Arkitektskolen i København er den mest eftertragtede blandt de studerende i indeværende studieår. Og det er godt, for Danmark har mere brug for dygtige renoveringsarkitekter end nogensinde før, da en stor del af bygningsmassen, ikke mindst de gamle hæderkronede velfærdsinstitutioner, står over for fornyelser og renoveringer nu og i de kommende år. Alligevel ønsker Venstre-regeringen at skære kraftigt ned i antallet af studiepladser på skolerne.

 

Går imod eget udvalg
De varslede nedskæringer går stik imod anbefalingerne fra det udvalg, som Uddannelses- og forskningsministeriet ellers selv nedsatte i foråret til at komme med løsninger på dimittend-ledigheden blandt arkitekter (nu kaldet ”Kunstudvalget”). Her lyder konklusionen, at ”en vis dimensionering af uddannelserne er nødvendig, men man skal være varsom med en for kraftig reduktion i optaget. Der er tale om små uddannelsesinstitutioner med et relativt lille optag, så man kan hurtigt komme til at skære for hårdt og dermed risikere at skabe en situation med flaskehalse på sigt.” Udvalget lægger dermed op til en nænsom dimensionering af arkitektuddannelserne på 10 % under den forudsætning, at de frigivne midler bliver på skolerne til at understøtte blandt andet forskning og uddannelseskvalitet.

Men den nyslåede uddannelsesminister, Esben Lunde Larsen, går meget mere drastisk til værks og vil skære bevillingen til arkitektuddannelserne i Aarhus og København med henholdsvis 20 og 30 procent oven i den generelle besparelse på 2 procent over 4 år, som rammer hele uddannelsesområdet.

Hvis Danmark fortsat vil uddanne dygtige velfærdsarkitekter og styrke positionen på renovering, er det den helt forkerte vej at gå. Ekspertviden er åbenbart ikke tilstrækkelig til at råbe politikerne op, men vi kan ikke stiltiende acceptere den åbenlyse kortslutning af uddannelsernes udvikling.

Arkitektforeningen har derfor iværksat kampagnen Rammer for livet for at sætte fokus på arkitekturens betydning for samfundsudviklingen. Vi håber, at I alle vil støtte op om kampagnen ved at dele billeder af god arkitektur på facebook.com/rammerforlivet eller Instagram med tagget #rammerforlivet.

Tænk, hvis nænsom, smuk og energieffektiv renovering kunne blive en lige så attraktivt kendetegn for dansk arkitektur, som velfærdsarkitekturen har været det tidligere.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

 

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherrefestival 2024

Tilmeld dig en dag, hvor du kan blive inspireret, netværke og få nye faglige perspektiver. Til Bygherreforeningens festival samler vi medlemmerne til en faglig festdag for professionelle bygherrer. Her kan du opleve tankevækkende oplæg og...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherreforeningens 25-års jubilæum!

I år har Bygherreforeningen 25-års jubilæum. Vi afholder derfor en festlig fejring heraf i forlængelse af vores årlige medlemsfestival. Jubilæumsfejringen er åben for alle i branchen. Vi glæder os til at se dig!

jun
4
Velfærdsbyggeri

Sådan bygger vi verdens bedste plejebolig

Plejeboligbyggeri er en kompleks størrelse, både fordi boliger og fællesarealer skal fungere for hjem og arbejdsplads, men også fordi plejeboligbyggeri er omfattet af meget lovgivning. Den stigende kompleksitet i byggeriet kombineret med en voksende andel...

jun
11
Bæredygtighed

Morgenmøde: Nye krav om selektiv nedrivning

Fra 1. juli bliver bygherrer og nedrivere underlagt flere krav, når de totalnedriver bygninger på 250 kvadratmeter eller mere. Men ved du nok om selektiv nedrivning og ressourcekortlægning? Og er du klar til at håndtere...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev