Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide - Bygherreforeningen

Nyhed -

12/04/2024

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.

I marts var over 30 aktører fra hele byggeriet samlet til Samarbejdsløftets workshop for sammen at blive klogere på, hvad psykologisk sikkerhed kan gøre for samarbejdet på et byggeprojekt.

Psykologisk sikkerhed er et begreb inden for ledelse, der handler om at skabe en arbejdskultur, hvor der er accept og inklusion af forskelligheder, en anerkendende og respektfuld omgangstone, hvor man kan rumme og konstruktivt håndtere spændinger i teams. Der er ligeledes et fravær af frygt og bekymringer for fx at skille sig ud eller stå frem med fejl uden at blive udskammet, udstødt eller på anden vis straffet for det.

Begrebet har vundet særligt frem i forhold til arbejdet på byggepladserne, men til workshoppen kom der perspektiver på bordet, der vider om, at der også et stort behov for at skabe et psykologisk sikkert rum hos bygherren.

En af deltagerne på workshoppen, var Sigurd Nissen-Petersen, ejer af rådgivningsvirksomheden NCagency. Han har tidligere arbejdet på nogle af de største infrastrukturprojekter i Danmark også på bygherresiden.

”Som bygherre har man en magt, som man skal forvalte med ansvar og omhu. Man kan for eksempel sanktionere entreprenørerne. Samtidig er det bygherren, som i sidste ende har det overordnede ansvar, som alles øjne hviler på og som bliver bedømt, når et byggeri enten er velafviklet eller ryger ud i problemer. Derfor er det enormt vigtigt for ledelserne i bygherreorganisationerne at opstille rammer, hvor den psykologiske sikkerhed kan udfolde sig, så misforståelser og problemer kan blive håndteret så tidligt som muligt. Det kan være en stor udfordring, når der ofte er så meget på spil,” siger han.

Ydre pres skaber indre pres

Blandt de elementer Nissen-Petersen særligt peger på, er det ydre pres, som en bygherreorganisation kan opleve f.eks. fra medier, faglige organisationer og politisk side.

”Det kan være en stor udfordring at få fejl på bordet rettidigt, særligt hvis man arbejder inden for rammerne af f.eks. en anlægslov og offentlig finansiering. Hvis der opstår problemer med for eksempel tid og økonomi, opstår der ofte et behov for at placere et ansvar. Og i sådan en situation kan det være meget lidt plads til den psykologiske sikkerhed,” siger han og fortsætter:

”Det stiller krav til ledelserne i bygherreorganisationerne om at skabe et rum, der kan skærme medarbejderne fra det ydre pres fra f.eks. medier og et politisk bagland. Et ydre pres kan betyde at erkendelser om fejl eller misforståelser ellers strander eller bliver skubbet ned gennem systemet, fordi usikkerheden gør, at man i højere grad indtager forsvarspositioner fremfor at identificere løsninger. Det er her, at den psykologiske sikkerhed er vigtig. Alle begår fejl – det er helt sædvanligt, at der opstår uforudsete situationer og problemer på bygge- og anlægsprojekter, og det er utroligt vigtigt, at de bliver håndteret så tidligt og transparent som muligt.”.

Tidlig inddragelse og bedre onboarding kan være vejen frem

Baseret på erfaringer fra både diskussionerne i Samarbejdsløftets tidligere workshops og fra hans eget professionelle virke, fremhæver Sigurd Nissen-Petersen to indsatsområder, han mener kan skabe bedre forudsætninger for psykologisk sikkerhed i bygherreorganisationer.

”Rammebetingelserne for projekter har en stor betydning for, hvordan samarbejder etableres. Her mener jeg, at en endnu tidligere entreprenørinddragelse kan være en del af løsningene – måske allerede i den første fase af et udbud. Tidlig inddragelse er ikke noget nyt og praktiseres allerede. Det handler blandt andet om, at man meget tidligt i udbudsprocesserne får testet om der er grundlag for et tillidsbaseret samarbejde og ligeværdig kommunikation, som kan medvirke til at man kan sammen nå frem til de fælles løsninger, når problemerne opstår. I forbindelse med etablering af psykologisk sikkerhed er gensidig tillid et vigtigt element.”

Han peger også på vigtigheden af en endnu grundigere og tidligere onboarding af alle aktører herunder entreprenører og medarbejdere for at få udviklet en fastholdt en stærk samarbejdskultur. Vi kommer ofte med forskellig kultur og forskellige billeder af roller og ansvar. Det er vigtigt at kunne samle disse til et fælles formål, forklarer han.

Ledelsen skal gå forrest

Marianne Bredgaard Karlsson, direktør og stifter af Lysna faciliterede workshoppen og har sammen med Byggeriets Samfundsansvar udviklet værktøjer til at fremme psykologisk sikkerhed på byggepladserne. Hun har en tydelig opfordring til virksomheder og organisationerne på tværs af byggeriet.

”Ledere skal invitere til et psykologisk sikkert rum, ellers bliver det ikke skabt, og det er lederne, der skal arbejde med at bevidstgøre psykologisk sikkerhed. Derudover er det vigtigt at forsøge at forstå hinanden, fremfor at dømme og antage, og så skal man droppe drilleri og personvendt humor.”

Anbefalingen om at ledelsen skal gå forrest er Sigurd Nissen-Petersen enig i:

”Ledelsen skal gå forrest i forhold til at skabe et rum, hvor psykologisk sikkerhed kan udfolde sig. Det handler om at skabe tryghed og tillid mellem parterne, og være i stand til at håndtere store problemer, der betyder meget for alle parterne.


Få styrket dine ledelseskompetencer i 2024 
 

Bygherreforeningens lederuddannelse går helt tæt på de udfordringer, du står med som leder i en bygherreorganisation. På uddannelsen bliver du bl.a. klædt på til at navigere i et komplekst landskab af interessenter, og du får du værktøjer og inspiration til, hvordan du kan lede din bygherreorganisation på bedst mulig vis i forhold til fremtidens udfordringer i byggeriet. Tilmeldingsfristen udløber den 18. april.   

Tilmeld dig Bygherreforeningens lederuddannelse 

Bygherreforeningen har desuden netværk og seminarer, der sætter fokus på samarbejde og nye samarbejdsformer. Bl.a. Netværk for nye samarbejdsformer og entreprenørinddragelse og et seminar om Strategiske Partnerskaber den 15. maj.

Nyheden er skrevet af Freya Andersen

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
7
Strategi og ledelse

Bygherrernes Lederuddannelse

Bygherreforeningen udbyder en ny uddannelse målrettet ledere i bygherreorganisationer. Uddannelsen tager udgangspunkt i din særlige rolle som leder af en bygherreorganisation og klæder dig på til at blive en strategisk sparringspart, der kan rådgive din...

maj
15
Bæredygtighed

Bæredygtighed i udbud

Hvordan arbejder du med bæredygtighed i dine udbud, så du sikrer dig, at det, der er tænkt allerede i programfasen, fastholdes frem til aflevering og overgang til drift? På dette kursus får du inspiration til,...

maj
16
Byggeriets aftaler

YBB19: Ydelsesbeskrivelse for bygherrerådgivning

Bliv fortrolig med Ydelsesbeskrivelse for Bygherrerådgivning, YBB19, og hør hvordan du kan bruge den til at sætte rammen for et godt samarbejde. Kurset giver dig et godt overblik over ydelsesbeskrivelsen og gode råd til, hvordan...

maj
22
Byggeri, drift og anlæg

Bæredygtig renovering og transformation

Sammenlignet med fokus på nybyggeri, så er der behov for mere spotlight på transformation og renovering. Fokus på den eksisterende bygningsmasse er helt afgørende for at nedsætte byggebranchens samlede klimaaftryk. På dette seminar kigger vi...

maj
23
Styring og økonomi

Budgetplanlægning i byggeprojekter – dynamiske styringsværktøjer

Bliv skarp på den tidlige budgetplanlægning og få inspiration til, hvordan du som bygherre kan bruge den økonomiske ramme for projektet aktivt. På dette kursus får du en introduktion til budgetlægning, økonomistyring og risikohåndtering gennem...

maj
23
Styring og økonomi

Uddannelsesforløb: Styring og økonomi for bygherrer

Tag et samlet uddannelsesforløb i ’Styring og økonomi for bygherrer’ og bliver dermed klædt på til at styre dit projekt sikkert i mål. Bemærk, at alle kurser fortsat kan købes som enkeltkurser.

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev