Blog -

12/11/2015

Nu kommer Det Økologiske Råds rapport om VE-el i BR20

Blogindlæg skrevet af: Søren Dyck Madsen, Klima- og energimedarbejder, Det Økologiske Råd

 

Vi er ved at lægge sidste hånd på vores rapport om vedvarende energi i Bygningsreglementets energirammer.

Overordnet set, er formålet med rapporten at se på det hensigtsmæssige i at medregne produktion af vedvarende energi på bygninger, på matriklen eller ”nær ved” i opfyldelsen af totalenergikravene i bygningsreglementet.

Vi mener, at der er et behov for at gentænke eller nytænke elementer i et kommende bygningsreglement frem mod 2020 da der ses flere og flere uhensigtsmæssigheder ved at give særlige incitamenter i Bygningsreglementet til at placere produktionen af VE-el på bygninger.

Vi er derfor, med støtte fra Grundejernes Investeringsfond, i gang med at analysere fordele og ulemper ved eksisterende og fremtidig medregning af VE-el til opfyldelse af energirammen i forbindelse med bygninger. Rapporten vil tillige komme med anbefalinger til, hvordan det danske bygningsreglement kan ændres frem mod 2020 ved et eventuelt bortfald af muligheden for at indregne VE-el i energirammen.

 

Solcelle01

 

Udover at se på det hensigtsmæssige i at indregne VE-el i energirammen, mener vi også at der er et behov for at skelne mellem forskellige bygningstyper. Især store bygninger kan af forskellige årsager ikke altid opfylde nuværende eller kommende totalenergikrav i BR20. Det kan for eksempel skyldes en mindre optimal placering, der kan være lokalplanbestemmelser eller andre kvalitetskrav som mere dagslys, og det kan være svært at finde plads til solcelleanlæg eller solvarmepaneler, da især tagarealer også skal tjene andre funktioner. Såfremt indregningsmuligheden af VE-el bortfalder for alle bygninger, kan det fortsat være nødvendigt med en kompensationsmulighed for især større bygninger.

Endelig vil rapporten søge at belyse i hvilket omfang EU’s Bygningsdirektiv stiller krav, der går imod et dansk udtag af VE-el i energirammen, ligesom den vil komme med forslag til mulige ændringer af Bygningsdirektivet ved det planlagte gennemsyn i 2016, som gennemføres af EU Kommissionen.

Det Økologiske Råd forventer at offentliggøre rapporten i januar 2016.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 28
  februar
  Bæredygtighed - København

  Frivillig bæredygtighedsklasse, LCA og LCC for bygherrer

  Fra og med 2023 strammes de tekniske krav til nybyggeriet. På dette kursus får du sparring til, hvad I som bygherre forventes at levere på de nye krav. Hvilke dagsordener…

 • 28
  februar
  Bæredygtighed - København

  Uddannelsesforløb: Bæredygtighed for bygherrer

  Tilmeld dig det nye uddannelsesforløb ‘Bæredygtighed for bygherrer’. Med det samlede uddannelsesforløb får du en god introduktion til en række af de fundamentale grundværktøjer, du som bygherre bør være fortrolig…

 • 1
  marts
  Byggeri, drift og anlæg - København

  Byg til drift

  Som bygherre skal du kunne tænke bygninger som investeringer i forhold til både den fremtidige brug og forvaltning af bygningerne, så ressourcerne udnyttes optimalt i hele bygningernes livscyklus. For at…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev