Penge i at bevare bygningsarven - Bygherreforeningen

Blog -

15/11/2015

Penge i at bevare bygningsarven

Blogindlæg skrevet af: arkitekt MAA, projektleder Eske Møller, Realdania

 

Vores kulturhistorie fortælles i min verden ud fra vores fælles bygningsarv. I de bygninger, kulturmiljøer og landskabelige former, som vi sammen har skabt gennem århundreder. Fra Kerteminde til København er der bygninger og monumenter, historiske og oplevelsesrige omgivelser, som glæder øjet, og som kan bidrage til at øge livskvaliteten for os alle. Stederne har en værdi, fordi de fortæller gode historier med et langt tidsperspektiv, de er synlige beviser på vores fælles rødder og er således med til at skabe sammenhængskraft i samfundet.

Christiansfeld. Foto: Realdania

Christiansfeld. Foto: Realdania

Men faktisk har bygningsarven i høj grad også en økonomisk værdi. Vi har i Realdania fået udarbejdet analysen ”Værdien af bygningsarven”, der som den første nogensinde giver et kvalificeret bud på den økonomiske værdi af fredede og bevaringsværdige huse, både målt på husenes direkte værdi og den afledte værdi i form af øgede indtægter fra for eksempel turisme og skabte jobs.

Analysen er baseret på statistiske data og dokumenterer på den baggrund, at bygningsarv betyder 30 % højere salgspriser for bevaringsværdige enfamilieshuse i forhold til gennemsnittet i lokalområdet og ikke mindst er det interessant, at mere almindelige huse uden særlige selvstændige kvaliteter sælges for op til 13 % højere priser, hvis de ligger i områder, der har mere end 15 % bevaringsværdige bygninger. Et fint sammenhængende kulturmiljø bon’er ud på boligpriserne. Det er altså to meget markante tal!

Ikke kun boligejerne får værdi af bygningsarven. Med kulturhistorie og arkitektur tiltrækker bygningsarven turister og nye beboere til et område – og igen er det ikke mindst dér, hvor hele kulturmiljøer bliver bevaret og udviklet. Det smitter af på erhvervslivets omsætning og skaber jobs, hvilket har en positiv effekt på kommunernes økonomi.

For mig at se, bør analysen ”Værdien af bygningsarven” derfor i særlig grad være en øjenåbner for landdistrikterne. Her står kommunerne over for at skulle rydde op i de tusindvis af kvadratmeter funktionstømt bygningsarv, der står rundt omkring i Danmark. Og i den proces er der en meget konkret risiko for, at vi mister væsentlig bygningsarv, hvis vi ikke bliver gode til at prioritere mellem det, der skal væk, og det der har værdi og som kan bidrage til udviklingen. De bedst bevarede kulturmiljøer udgør i denne sammenhæng et helt særligt potentiale, og i Realdania ser vi i de kommende år frem til fortsat at bidrage til debatten og udviklingen inden for dette område.

Så kære kommuner, kære turistorganisationer, kære boligejere, kære alle – må jeg komme med en opfordring: Læs analysen om bygningsarvens værdi, brug den som inspiration og løftestang, og lad os sammen prioritere bygningsarven.

Download “Værdien af bygningsarven” 

Download “Vores fælles skatkammer”

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherrefestival 2024

Tilmeld dig en dag, hvor du kan blive inspireret, netværke og få nye faglige perspektiver. Til Bygherreforeningens festival samler vi medlemmerne til en faglig festdag for professionelle bygherrer. Her kan du opleve tankevækkende oplæg og...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherreforeningens 25-års jubilæum!

I år har Bygherreforeningen 25-års jubilæum. Vi afholder derfor en festlig fejring heraf i forlængelse af vores årlige medlemsfestival. Jubilæumsfejringen er åben for alle i branchen. Vi glæder os til at se dig!

jun
4
Velfærdsbyggeri

Sådan bygger vi verdens bedste plejebolig

Plejeboligbyggeri er en kompleks størrelse, både fordi boliger og fællesarealer skal fungere for hjem og arbejdsplads, men også fordi plejeboligbyggeri er omfattet af meget lovgivning. Den stigende kompleksitet i byggeriet kombineret med en voksende andel...

jun
11
Bæredygtighed

Morgenmøde: Nye krav om selektiv nedrivning

Fra 1. juli bliver bygherrer og nedrivere underlagt flere krav, når de totalnedriver bygninger på 250 kvadratmeter eller mere. Men ved du nok om selektiv nedrivning og ressourcekortlægning? Og er du klar til at håndtere...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev