Nyhed -

19/11/2019

Ny PET-vejledning om terrorsikkerhed i bygninger er ude

Frygten for nye terrorhændelser er dagligdag i mange europæiske storbyer, og i det seneste årti har det vist sig, at bygninger har været mål for terror. PET er nu ude med en ny vejledning, der skal hjælpe bl.a. bygherrer med at forholde sig til risikoen for et terrorangreb og tage stilling til det generelle sikkerhedsarbejde i byggeprojekter.

I de seneste år har vi være vidne til en række terroranslag mod Europæiske storbyer, og i sensommeren 2019 var en række offentlige institutioner i Danmark ude for bombeanslag. Bygherreforeningen har sammen med andre organisationer inden for byggeriet længe efterspurgt klarere retningslinjer for, hvornår og hvordan man bør arbejde med sikkerhed og terrorsikring i byggeprojekter. Nu er PET ude med en ny vejledning, som er henvendt til sikkerhedsansvarlige bygherrer, bygningsejere og – lejere.  Vejledningen skal inspirere til at tage stilling til terrortruslen mod bygninger, og giver desuden otte konkrete sikkerhedsråd.

Skal hjælpe til en sikkerhedsstrategi

PETs vejledning ’Tænk terrorsikkerged i bygninger’ er målrettet nybyggeri og renoveringsprojekter af bygninger med symbolmål, herunder myndigheder, myndighedsrepræsentanter, samt personer, der på grund af holdninger, handlinger eller tilknytningsforhold opfattes som mål i ekstremistiske miljøer. Derudover er vejledningen målrettet bygninger med store forsamlinger af mennesker såsom konferencecentre, storcentre, stationer og terminaler til offentlig transport, stadions, og arenaer, m.v. Vejledningen danner et grundlag for, at man som bygherre kan tage stilling til, om risikoen for et terrorangreb skal medføre at man bør planlægge og medtænke sikkerhedstiltag i og omkring bygninger – en såkaldt sikkerhedsstrategi, som opstiller en overordnet ramme for sikkerhedsløsningen.

En kvalificeret dialog om sikkerhed med rådgivere og myndigheder

En udfordring, som PET-vejledningen skal være med til at adressere, er afsættet for at bygherren kan have en kvalificeret dialog om sikkerhed med rådgivere og myndigheder. Vejledningen opfordrer derfor til at sikkerhedsstrategien indeholder beskrivelser af henholdsvis et fokusområde, en målsætning, og en prioritering, som tilsammen kan give bygherren et godt afsæt for dialog om bygningens sikkerhed med vigtige interessenter.
Vejledningen introducerer også en metode til at udarbejde en risikovurdering, der med afsæt i en sandsynlighedsvurdering eller en samlet risikovurdering kan guide bygherren til at tage stilling til, om risikoen for angreb skal medføre konkrete sikkerhedstiltag. Derudover giver vejledningen inspiration til proportionale og helhedsorienterede sikkerhedsløsninger og – tiltag, som bygherren med fordel kan bruge.

Vejledningen er udarbejdet af PET i dialog med bl.a. Bygherreforeningen, Arkitektforeningen, Ingeniørforeningen i Danmark, Konstruktørforeningen og Rigspolitiet, og lanceres 19. november 2019.

Vejledning ‘Tænk terrorsikkerhed i bygninger’ kan læses her.

For mere information om Bygherreforenings rolle i udarbejdelsen af vejledningen, kontakt:

Jesper Malm, jm@bygherreforeningen.dk, +45 2294 4161

Henrik L. Bang, hlb@bygherreforeningen.dk, +45 4042 5575

 

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 10
  januar
  Bæredygtighed - København

  Bygherreforeningens Nytårskur

  Bygherreforeningens årlige nytårskur finder sted 10. januar 2020. Her mødes 150 ledere, beslutningstagere og meningsdannere blandt bygherrer, rådgivere og leverandører til en spændende eftermiddag med diskussion, snak og netværk.

 • 22
  januar
  Aftaler - København

  Ydelsesbeskrivelse for bygherrerådgivning (YBB 19)

  I efteråret 2019 kom den nye Ydelsesbeskrivelse for Bygherrerådgivning (YBB 19). På dette kursus får du indblik i den nye ydelsesbeskrivelse, og hvordan du kan bruge den til at sætte…

 • 28
  januar
  Bæredygtighed - Aarhus

  Verdensmål for begyndere

  Alle brancher arbejder i øjeblikket på at leve op til de 17 verdensmål, og også bygge- og anlægssektoren er i stigende grad bevidst om sit ansvar. Men hvordan kan du…