Nyhed -

19/11/2019

Ny PET-vejledning om terrorsikkerhed i bygninger er ude

Frygten for nye terrorhændelser er dagligdag i mange europæiske storbyer, og i det seneste årti har det vist sig, at bygninger har været mål for terror. PET er nu ude med en ny vejledning, der skal hjælpe bl.a. bygherrer med at forholde sig til risikoen for et terrorangreb og tage stilling til det generelle sikkerhedsarbejde i byggeprojekter.

I de seneste år har vi være vidne til en række terroranslag mod Europæiske storbyer, og i sensommeren 2019 var en række offentlige institutioner i Danmark ude for bombeanslag. Bygherreforeningen har sammen med andre organisationer inden for byggeriet længe efterspurgt klarere retningslinjer for, hvornår og hvordan man bør arbejde med sikkerhed og terrorsikring i byggeprojekter. Nu er PET ude med en ny vejledning, som er henvendt til sikkerhedsansvarlige bygherrer, bygningsejere og – lejere.  Vejledningen skal inspirere til at tage stilling til terrortruslen mod bygninger, og giver desuden otte konkrete sikkerhedsråd.

Skal hjælpe til en sikkerhedsstrategi

PETs vejledning ’Tænk terrorsikkerged i bygninger’ er målrettet nybyggeri og renoveringsprojekter af bygninger med symbolmål, herunder myndigheder, myndighedsrepræsentanter, samt personer, der på grund af holdninger, handlinger eller tilknytningsforhold opfattes som mål i ekstremistiske miljøer. Derudover er vejledningen målrettet bygninger med store forsamlinger af mennesker såsom konferencecentre, storcentre, stationer og terminaler til offentlig transport, stadions, og arenaer, m.v. Vejledningen danner et grundlag for, at man som bygherre kan tage stilling til, om risikoen for et terrorangreb skal medføre at man bør planlægge og medtænke sikkerhedstiltag i og omkring bygninger – en såkaldt sikkerhedsstrategi, som opstiller en overordnet ramme for sikkerhedsløsningen.

En kvalificeret dialog om sikkerhed med rådgivere og myndigheder

En udfordring, som PET-vejledningen skal være med til at adressere, er afsættet for at bygherren kan have en kvalificeret dialog om sikkerhed med rådgivere og myndigheder. Vejledningen opfordrer derfor til at sikkerhedsstrategien indeholder beskrivelser af henholdsvis et fokusområde, en målsætning, og en prioritering, som tilsammen kan give bygherren et godt afsæt for dialog om bygningens sikkerhed med vigtige interessenter.
Vejledningen introducerer også en metode til at udarbejde en risikovurdering, der med afsæt i en sandsynlighedsvurdering eller en samlet risikovurdering kan guide bygherren til at tage stilling til, om risikoen for angreb skal medføre konkrete sikkerhedstiltag. Derudover giver vejledningen inspiration til proportionale og helhedsorienterede sikkerhedsløsninger og – tiltag, som bygherren med fordel kan bruge.

Vejledningen er udarbejdet af PET i dialog med bl.a. Bygherreforeningen, Arkitektforeningen, Ingeniørforeningen i Danmark, Konstruktørforeningen og Rigspolitiet, og lanceres 19. november 2019.

Vejledning ‘Tænk terrorsikkerhed i bygninger’ kan læses her.

For mere information om Bygherreforenings rolle i udarbejdelsen af vejledningen, kontakt:

Jesper Malm, jm@bygherreforeningen.dk, +45 2294 4161

Henrik L. Bang, hlb@bygherreforeningen.dk, +45 4042 5575

 

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 28
  februar
  Byggeri, drift og anlæg - København

  Brug Drift Byg 2024

  I 2024 samler Bygherreforeningen og Dansk Facilities Management igen branchen til en spændende dag med fokus på den vigtige brobygning mellem drift og byggeri. Vær med, når vi sammen ser…

 • 29
  februar
  Byggeriets aftaler - København & Online

  Uddannelsesforløb: Byggeriets aftaler

  Vi har samlet et uddannelsesforløb til dig, der vil have grundigt kendskab til byggeriets aftaler. Forløbet består af en række kurser, som Bygherreforeningen anbefaler bygherrer, der arbejder med aftaler i…

 • 29
  februar
  Byggeriets aftaler - København

  AB18 for bygherrer

  På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev