Blog -

28/08/2015

Renovering er det nye sort

Blogindlæg skrevet af: Ragn Gaihede, bygningsingeniør og stifter af Gaihede A/S

 

I medierne er det ofte de store monumentale nybyggerier og karismatiske arkitekter, der regerer. Men i virkelighedens verden og i de fleste danskeres liv er det renoveringer, der fylder.
Det er ens børns skole, der skal udvides med nye klasselokaler. Det er ens etageejendom, der skal skybrudssikres, efter alle kælderrum har været oversvømmet med kloakvand. Det er kontorbygninger, hvor man arbejder, der skal have en ny energioptimeret facade. Og så er det de tomme industrilokaler henne om hjørnet, der skal transformeres til boliger.
Heldigvis ser det ud til, at bevidstheden og respekten for renovering og restaurering bliver større.
På Arkitektskolen i København er den mest populære retning lige nu renovering og restaurering. De arkitektstuderende vil vide noget om bygningskulturarven, og lære om gamle byggeteknikker, og hvordan de på bedste måde og med respekt renoverer, og bygger til på eksisterende byggeri.

 

Renovering får i dag i større respekt, både fordi det ofte er kompleks byggeri og for dens store betydning for beboernes livskvalitet. Det giver bedre renoveringer. (Foto: Tommy Verting)

Renovering får i dag i større respekt, både fordi det ofte er kompleks byggeri og for dens store betydning for beboernes livskvalitet. Det giver bedre renoveringer. (Foto: Tommy Verting)

 

Stiller særlige krav
For os, der igennem årene har specialiseret os i renovering er det positivt, at området får en større opmærksomhed.
I forhold til nybyggeri er der en række omstændigheder ved en renovering, der stiller særlige krav til rådgiverne inden for renovering – både ingeniører, arkitekter og konstruktører.
Vi skal vide noget om byggestil før og nu, valg af materialer og de forskellige installationsmetoder gennem tiden.
Og vi skal være omstillingsparate. Lige meget hvor stor ens erfaring er, kommer der altid komme nye opdagelser og udfordringer undervejs i byggeproces.
En dampspærrre, der mangler bag skunken – bly i malingen i et kælderrum – en faldstamme, der lækker inde bag væggen. Alle de ting skal man hurtig få styr på og helst inden for samme budget og til aftalte tid.

 

Tage højde for moderne krav
Renovering er ikke bare at reparere et hus og skifte gamle materialer ud med nye. En renovering skal også tage højde for at bygningen skal passe til nutidens og fremtidens krav – både teknisk i forhold til energi og bygningsreglement, og med hensyn til udseende, indretning og arkitektur.
Hvis en ejendomsejer ønsker at ændre sine tomme erhvervslokaler til lejligheder, skal vi udfærdige en plan, der både sikrer mulighed for at leve det moderne liv, og sørge for, at bygningens oprindelige historie og arkitektur ikke forsvinder.
Forståelsen for der er vokset. Renoveringer er ikke længere en faglig underdog. Det betyder mere kvalitet ind i de eksisterende ejendomme til gavn for både bygninger og mennesker.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 5
  december
  Byggeriets aftaler - København

  YBL18 – Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

  Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til…

 • 6
  december
  Byggeriets aftaler - Charlottehaven

  ABR18: Bygherrens samarbejde med rådgiver

  Bliv klædt på til at navigere sikkert i ABR18. På dette kursus gennemgår vi ABR18 med særligt fokus på bygherrens perspektiv i såvel kontraheringsfasen, som i projekterings- og udførelsesfasen og…

 • 28
  februar
  Byggeri, drift og anlæg - København

  Brug Drift Byg 2024

  Kan vi opfylde behovene i vores eksisterende portefølje gennem transformation og optimeret drift, eller skal vi bygge nyt? Og når vi transformerer eller bygger nyt, hvordan får vi så planlagt…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev