Blog -

23/11/2015

Skyldes dårligt indeklima din egen adfærd?

Blokindlæg skrevet af: Lene Wiell Nordberg, Realdania

 

Raekkehus_Gladsaxe

 

Jeg har tidligere her på bloggen skrevet om netop BE-READY projektet i Aarhus, men nu er vi nået lidt længere og har udvidet projektet med flere målinger. Vi har i Realdania i samarbejde med Aarhus Universitet og Alexandra Instituttet valgt at undersøge indeklimaet i forbindelse med et kæmpe energirenoveringsprojekt i Gladsaxe Kommune, hvor udvalgte rækkehuse er ’under kniven’.

Med en bevilling på 500.000 kr. vil vi udelukkende koncentrere os om indeklimaet før og efter renoveringen.

Undersøgelsen består af tre dele:

 1. En teknisk målerunde
 2. Interview med beboere
 3. Feltbesøg

Undersøgelsen tager i de tre dele højde for alle de tekniske detaljer og samtidig for den menneskelige adfærd. Der laves altså målinger af partikler, temperatur, luftens fugt- og CO2-niveau, og beboerne interviewes om deres sundhed, komfort og adfærd.

Samtidig foregår der også et såkaldt observationsstudie, der skal vise hvordan beboernes adfærd påvirker indeklimaet. Det er især den sidste del – feltbesøgene, observationsrunden, ”overvågningen” – som forhåbentlig kan bidrage med ny viden. Og da lige præcis BE-READY/Gladsaxe drejer sig om ejerboliger, bliver det også interessant at se, om adfærden er anderledes her end i de almene boliger, som BE-REA­DY/Aarhus omfatter. Med de to BE-READY-projekter udvides datamaterialet, hvilket kan skabe et mere velfunderet videngrundlag, som Realdania kan tage videre i sit arbejde for et godt indeklima.

Vi ændrer jo på husets DNA, når det renoveres, hvor den adfærd, man havde før renoveringen, ikke nødvendigvis passer til huset efter renoveringen. Man kan måle sig frem til, hvor der er indeklimaproblemer, og vi har som regel også en løsning på problemet. Men da den menneskelige adfærd er langt mere kompleks, skal vi forstå, hvordan dagligdagens rutiner påvirker det indendørs miljø, og hvordan adfærden spiller ind.

Og det er netop derfor at vi her i Realdania ikke kun har fokus på energibesparelser i renoveringsprocessen, men også at har valgt at fokusere på, hvad der sker i vores huse, når og efter vi energirenoverer. Samtidig overvåger vi også, om vi kan gøre noget for at fremme den menneskelige adfærd i en mere indeklimavenlig retning – eller omvendt.

Vi har alle prøvet at kigge ind i et installationsskab i kælderen på nye huse og tænkt, at dét får vi aldrig styr på – ledninger, lamper og knapper i én uendelighed, der sammenfiltret og lysende kigger ud på én. Viden fra BE-READY/Gladsaxe kunne måske pege på, hvor man skal gå ind med en fremtidig indsats.

Jeg ser frem til undersøgelsens resultater, og jeg vil her på bloggen løbende opdatere med de konklusioner, vi forhåbentlig kan føre over i konkret udvikling for det gode indeklima.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 28
  februar
  Bæredygtighed - København

  Frivillig bæredygtighedsklasse, LCA og LCC for bygherrer

  Fra og med 2023 strammes de tekniske krav til nybyggeriet. På dette kursus får du sparring til, hvad I som bygherre forventes at levere på de nye krav. Hvilke dagsordener…

 • 28
  februar
  Bæredygtighed - København

  Uddannelsesforløb: Bæredygtighed for bygherrer

  Tilmeld dig det nye uddannelsesforløb ‘Bæredygtighed for bygherrer’. Med det samlede uddannelsesforløb får du en god introduktion til en række af de fundamentale grundværktøjer, du som bygherre bør være fortrolig…

 • 1
  marts
  Byggeri, drift og anlæg - København

  Byg til drift

  Som bygherre skal du kunne tænke bygninger som investeringer i forhold til både den fremtidige brug og forvaltning af bygningerne, så ressourcerne udnyttes optimalt i hele bygningernes livscyklus. For at…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev