Skyldes dårligt indeklima din egen adfærd? - Bygherreforeningen

Blog -

23/11/2015

Skyldes dårligt indeklima din egen adfærd?

Blokindlæg skrevet af: Lene Wiell Nordberg, Realdania

 

Raekkehus_Gladsaxe

 

Jeg har tidligere her på bloggen skrevet om netop BE-READY projektet i Aarhus, men nu er vi nået lidt længere og har udvidet projektet med flere målinger. Vi har i Realdania i samarbejde med Aarhus Universitet og Alexandra Instituttet valgt at undersøge indeklimaet i forbindelse med et kæmpe energirenoveringsprojekt i Gladsaxe Kommune, hvor udvalgte rækkehuse er ’under kniven’.

Med en bevilling på 500.000 kr. vil vi udelukkende koncentrere os om indeklimaet før og efter renoveringen.

Undersøgelsen består af tre dele:

  1. En teknisk målerunde
  2. Interview med beboere
  3. Feltbesøg

Undersøgelsen tager i de tre dele højde for alle de tekniske detaljer og samtidig for den menneskelige adfærd. Der laves altså målinger af partikler, temperatur, luftens fugt- og CO2-niveau, og beboerne interviewes om deres sundhed, komfort og adfærd.

Samtidig foregår der også et såkaldt observationsstudie, der skal vise hvordan beboernes adfærd påvirker indeklimaet. Det er især den sidste del – feltbesøgene, observationsrunden, ”overvågningen” – som forhåbentlig kan bidrage med ny viden. Og da lige præcis BE-READY/Gladsaxe drejer sig om ejerboliger, bliver det også interessant at se, om adfærden er anderledes her end i de almene boliger, som BE-REA­DY/Aarhus omfatter. Med de to BE-READY-projekter udvides datamaterialet, hvilket kan skabe et mere velfunderet videngrundlag, som Realdania kan tage videre i sit arbejde for et godt indeklima.

Vi ændrer jo på husets DNA, når det renoveres, hvor den adfærd, man havde før renoveringen, ikke nødvendigvis passer til huset efter renoveringen. Man kan måle sig frem til, hvor der er indeklimaproblemer, og vi har som regel også en løsning på problemet. Men da den menneskelige adfærd er langt mere kompleks, skal vi forstå, hvordan dagligdagens rutiner påvirker det indendørs miljø, og hvordan adfærden spiller ind.

Og det er netop derfor at vi her i Realdania ikke kun har fokus på energibesparelser i renoveringsprocessen, men også at har valgt at fokusere på, hvad der sker i vores huse, når og efter vi energirenoverer. Samtidig overvåger vi også, om vi kan gøre noget for at fremme den menneskelige adfærd i en mere indeklimavenlig retning – eller omvendt.

Vi har alle prøvet at kigge ind i et installationsskab i kælderen på nye huse og tænkt, at dét får vi aldrig styr på – ledninger, lamper og knapper i én uendelighed, der sammenfiltret og lysende kigger ud på én. Viden fra BE-READY/Gladsaxe kunne måske pege på, hvor man skal gå ind med en fremtidig indsats.

Jeg ser frem til undersøgelsens resultater, og jeg vil her på bloggen løbende opdatere med de konklusioner, vi forhåbentlig kan føre over i konkret udvikling for det gode indeklima.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherrefestival 2024

Tilmeld dig en dag, hvor du kan blive inspireret, netværke og få nye faglige perspektiver. Til Bygherreforeningens festival samler vi medlemmerne til en faglig festdag for professionelle bygherrer. Her kan du opleve tankevækkende oplæg og...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherreforeningens 25-års jubilæum!

I år har Bygherreforeningen 25-års jubilæum. Vi afholder derfor en festlig fejring heraf i forlængelse af vores årlige medlemsfestival. Jubilæumsfejringen er åben for alle i branchen. Vi glæder os til at se dig!

jun
4
Velfærdsbyggeri

Sådan bygger vi verdens bedste plejebolig

Plejeboligbyggeri er en kompleks størrelse, både fordi boliger og fællesarealer skal fungere for hjem og arbejdsplads, men også fordi plejeboligbyggeri er omfattet af meget lovgivning. Den stigende kompleksitet i byggeriet kombineret med en voksende andel...

jun
11
Bæredygtighed

Morgenmøde: Nye krav om selektiv nedrivning

Fra 1. juli bliver bygherrer og nedrivere underlagt flere krav, når de totalnedriver bygninger på 250 kvadratmeter eller mere. Men ved du nok om selektiv nedrivning og ressourcekortlægning? Og er du klar til at håndtere...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev