Himmerland Boligforening vinder Bygherreprisen 2019 - Bygherreforeningen

Nyhed -

07/11/2019

Himmerland Boligforening vinder Bygherreprisen 2019

Den nordjyske boligforening vinder en af byggeriets fornemste priser for renoveringen af boligområdet Kildeparken. Her er det lykkedes at løfte boliger, beboere og bydel samtidig og dermed forvandle Aalborg Øst til et attraktivt boligområde i landets fjerdestørste by.

Himmerland Boligforening modtog Boligfonden Kubens Bygherrepris 2019 foran 300 gæster på Building Awards, der er årets store prisfest, som blev afholdt på The Plant på Amager. Den nordjyske boligforening blev hædret for at kombinere et fysisk og socialt løft af boligområdet Kildeparken og dermed skabe en helt ny fortælling til det ellers så udskældte Aalborg Øst. En indsats, som har fået sit helt eget navn: Aalborgmodellen.

Tæt konkurrence
Himmerland Boligforening vinder prisen i tæt konkurrence med to andre finalister. Det er NREP og AG Gruppen, som var nomineret for deres indsats på det cirkulære område med bl.a. opførelse af boligbyggerierne Circle House og Ressourcerækkerne i Ørestaden på Amager. Roskilde Kommune var også nomineret for en stærk ejendomsstrategi med fokus på FNs verdensmål.

”Det har været rekordmange nominerede kandidater til prisen. Vi har fundet vinderen blandt 20 af landets mest markante bygherreorganisationer, der alle sammen kan fremvise flotte bygherrepræstationer. Når valget falder på Himmerland Boligforening, skyldes det, at de har skabt utrolig meget ekstraværdi i deres renoveringsprojekt og fået mange forskellige parter til at bidrage positivt til udviklingen af hele Aalborg Øst”, siger formand for Bygherreprisens bedømmelseskomite, Palle Adamsen, der foruden at være  bestyrelsen af Bygherreforeningen også er adm. direktør i Lejerbo.

 

Løfter et udsat område
Henrik Mielke, der er bestyrelsesmedlem i Boligfonden Kuben og direktør i entreprenørvirksomheden Enemærke & Petersen supplerer:

”Foruden en flot renovering af boligerne i tæt dialog med beboerne, er det lykkedes at skabe fundamentet for øget sundhed, sammenhængskraft og bæredygtighed på mange planer i området. Et afgørende greb har været at nedrive tre boligblokke for at opføre et innovativt sundhedscenter med bl.a. læger, apotek, fitnesscenter, boligforening, politi og spisested. Det er et socialt mødested med nem adgang til sundhedsvæsnet, offentlige myndigheder og de frivillige organisationer. Desuden er det lykkedes boligforeningen at implementere delebilsordninger, ligesom der er en selvkørende bus på vej til området. Sidst men ikke mindst har man tiltrukket private investorer til at bygge på udvalgte områder. Det er flot”

Henrik Mielke understreger, at det sammenlagt er  initiativer, som løfter bydelen, der ellers har været på vippen til at figurere på de kedelige lister over udsatte og belastede boligområder i Danmark.

Sprænger rammer
Bedømmelsesudvalget er enige om, at Himmerland Boligforening nærmest har sprængt rammerne for, hvilke kræfter og aktører som man kan få til at arbejde sammen, når man igangsætter byggeri og tager en stærk ledelse af processen.

Boligforeningen har således arbejdet på tværs af mange offentlige forvaltninger i kommunen, herunder Region Nordjylland, Aalborg Universitet, forsyningsselskaber, foreningslivet og lokale virksomheder. Alt sammen inden for en renovering på knap 1,4 mia. kr., der gik i gang for små ti år siden og stort set er færdig i dag.

Her er skabt mange af de resultater som man gerne ser i andrebelastede boligområder i Danmark. Området har i dag en øget beskæftigelse, højere husstandsindkomst, højere uddannelsesniveau samt lavere kriminalitet. Bl.a. fordi renoveringen også er blevet sat i sammenhæng med lignende initiativer i naboforeningerne Kildeparken og Sundparken.

”Bygherren har anvendt en kæmpestor værktøjskasse til at vende udviklingen i Aalborg Øst. Det er et langt sejt træk over mange år. Indsatsen er næsten blevet et helt begreb og kaldes Aalborgmodellen. Og selvom meget er bundet op på mulighederne i Aalborg, så bør metoder og tilgange være til inspiration for mange andre organisationer som bygger. Himmerland Boligforening viser, hvordan byggeri kan være katalysator for positive forandringer. Og det er eftertragtet hvad enten man privat developer, almen boligforening eller en offentlig organisation”, siger Henrik Mielke.

Stor glæde hos modtager
Himmerland Boligforening er meget glade og stolte af at modtage Boligfonden Kubens Bygherrepris. Direktør i boligforeningen Ole Nielsen, var på scenen for at modtage prisen.

”Det er en meget stor ære som medarbejder at vinde Bygherreprisen.  Det er jo et bevis for, at vi jo gør det udmærket, og vi fagligt kan ranke ryggen. Men prisen tilhører primært vores beboere, som vi bygger på vegne af. Uden deres mandat og tillid kunne alle de ting, vi sætter i søen aldrig kunne lade sig gøre. Vi hører tit fra andre, at beslutningsprocesserne kan være svære. Men sådan er det ikke for os. Vi er tætte på vores beslutningstagere. Og så er der i virkeligheden ingen grænser for, hvad der kan lade sig gøre, eller hvem vi kan samarbejde med,” udtaler den stolte direktør.

Priskomiteens samlede udtalelse:
Himmerland Boligforening vinder Bygherreprisen for med den såkaldte Aalborgmodel at have givet et fysisk og socialt løft til det udsatte boligområde Kildeparken i Aalborg Øst.

Det er lykkes Himmerland Boligforening at kombinere en storstilet renovering og modernisering af foreningens boliger for 1,4 mia. kr. med en stærk boligsocial indsats. Det er sket via aktive partnerskaber med en lang række private og offentlige aktører. Bl.a. er der skabt et stærkt samarbejde med private investorer og aktører, offentlige instanser som fx forskellige forvaltninger i kommunen, Aalborg Universet og det lokale foreningsliv. Det har bl.a. resulteret i højere uddannelsesniveau og -parathed samt lavere kriminalitet.

Fx er den gennemsnitlige husstandsindkomst i området steget med 19 pct. i perioden fra 2011 til 2017. Ligeledes er karaktergennemsnittet i dansk og matematik for 9. klasses elever steget 4,1 til 6,5 i samme periode, ligesom kriminaliteten i udvalgte kategorier er faldet med 53 pct. for hver 1.000. beboer.

Projektet er præget af et stærkt bygherreaftryk, som ses i koordineringsevnen mellem de mange samarbejdspartnere. De forskellige tiltag er udviklet i én samlet udviklingsplan, hvor man har arbejdet uden om siloskabelse og isolation af arbejdsprocesser. Dette kommer til udtryk i opførelsen af et innovativt Sundheds- og Kvarterhus, hvor sammenhæng er grundstenen for dagligdagen. Her kan man finde både læger, apotek, fitnesscenter, boligforening og restaurant et og samme sted. Desuden har man tiltrukket private investorer til området.

Bedømmelseskomiteen har været meget imponeret over Himmerland Boligforenings indsats for at tænke i helheder og potentialer. Foreningen har bredt bygherrerollen ud og nærmest redefineret, hvilke kræfter, som kan sættes i værk, når man igangsætter byggeri. Det er meget imponerende, hvor mange kræfter og indsatser, der har formået at gå i samme retning. Himmerland Boligforening inspirerer andre udfordrede boligforeninger og områder i Danmark og viser vejen til sund byudvikling i Danmark.

Kontaktpersoner:

Kommunikationschef Jens Utzon. Telefon 9631 5245 – Mail jut@abhim.dk

Direktør Ole Nielsen. Telefon 9631 5243 – Mail on@abhim.dk

 

Bedømmelseskomitéen
Bedømmelseskomitéen, som nominerer potentielle vinderprojekter og kårer vinderen, består af følgende personer:

  • Henrik Mielke, bestyrelsesmedlem i Boligfonden Kuben og CEO for Enemærke & Petersen A/S
  • Inger Ravn, bestyrelsesmedlem og sekretariatschef i Boligfonden Kuben
  • Palle Adamsen, adm. direktør for Lejerbo (formand for bedømmelseskomitéen)
  • Hanne Ullum, vicedirektør for Bygherreforeningen.

Bygherreprisen er blevet uddelt siden 1999.

Himmerland Boligforening
Himmerland Boligforening er den største boligforening i Aalborg og Nordjyllands største bygherrer. Foreningen har over 7.000 lejemål i Aalborg, Svenstrup, Skørping og Mariager. Kildeparken i Aalborg Øst er en af foreningens største renoveringsprojekter, som omfatter modernisering af cirka 1050 beboelsesejendomme fra 1970’erne.  Den samlede renoveringssum er ca. 1,5 mia. kr. og projektet har stået på omkring 10 år. Bl.a. er der nedrevet tre boligblokke samt opført et nyt kvarter og sundhedscenter. Desuden har private investorer opført 180 nye private boliger på området. Områdefornyelsen er gennemført over tre etaper med afsæt i en helhedsplan, som er udarbejdet af Effekt og Cowi i 2012

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
15
Bæredygtighed

Bæredygtighed i udbud

Hvordan arbejder du med bæredygtighed i dine udbud, så du sikrer dig, at det, der er tænkt allerede i programfasen, fastholdes frem til aflevering og overgang til drift? På dette kursus får du inspiration til,...

maj
16
Byggeriets aftaler

YBB19: Ydelsesbeskrivelse for bygherrerådgivning

Bliv fortrolig med Ydelsesbeskrivelse for Bygherrerådgivning, YBB19, og hør hvordan du kan bruge den til at sætte rammen for et godt samarbejde. Kurset giver dig et godt overblik over ydelsesbeskrivelsen og gode råd til, hvordan...

maj
22
Byggeri, drift og anlæg

Bæredygtig renovering og transformation

Sammenlignet med fokus på nybyggeri, så er der behov for mere spotlight på transformation og renovering. Fokus på den eksisterende bygningsmasse er helt afgørende for at nedsætte byggebranchens samlede klimaaftryk. På dette seminar kigger vi...

maj
23
Styring og økonomi

Budgetplanlægning i byggeprojekter – dynamiske styringsværktøjer

Bliv skarp på den tidlige budgetplanlægning og få inspiration til, hvordan du som bygherre kan bruge den økonomiske ramme for projektet aktivt. På dette kursus får du en introduktion til budgetlægning, økonomistyring og risikohåndtering gennem...

maj
23
Styring og økonomi

Uddannelsesforløb: Styring og økonomi for bygherrer

Tag et samlet uddannelsesforløb i ’Styring og økonomi for bygherrer’ og bliver dermed klædt på til at styre dit projekt sikkert i mål. Bemærk, at alle kurser fortsat kan købes som enkeltkurser.

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev