Efter COP21: Hvad med de eksisterende bygningerne? - Bygherreforeningen

Blog -

22/12/2015

Efter COP21: Hvad med de eksisterende bygningerne?

Blogindlæg skrevet af: Henrik L. Bang, Bygherreforeninngen

 

Foto: Kontraframe

Foto: Kontraframe

Alle kendte scenarier for omstillingen frem mod 2050 fra fx Det Internationale Energiagentur og Energistyrelsen forudsætter markante reduktioner på mellem 35-42 % af de eksisterende bygningernes energiforbrug – som et uomgængeligt grundlag for at indfri 2050-målsætningerne.

Samtidig er der brug for, at energiforbruget i bygninger bliver mere fleksibelt. Både i forhold til en energiproduktion, som bliver mere fluktuerende, og nye energikilder fx mere el.

Men inden vi kaster os hovedløst efter de eksisterende bygninger, bør der tilvejebringes et solidt beslutningsgrundlag, så der ikke foretages uhensigtsmæssige politiske valg eller suboptimale investeringer i bygninger. Klimarådet slog i deres første rapport ned på fire områder, der bør ses nærmere på:

1: Der skal være en balance mellem besparelser og produktion af energi. Hvornår giver det samfundsøkonomisk mening at sikre reduktioner frem for at udbygge mere vedvarende energi?

2: Reduktioner i energiforbruget er uomgængeligt. Men hvad er realistisk at opnå af reduktioner, så det giver mening både for bygningsejerne og samfundet? Det er nødvendigt at se på de forskellige bygningstyper og ejerforhold, så man kan målrette indsatsen.

3: Produktion af vedvarende energi i bygninger. Det er kommet for at blive og vil blive mere og mere udbredt. Men hvordan sikres en omkostningseffektiv balance mellem den lokale og den centrale energiproduktion?

4: Mere fleksibelt forbrug. I dag mangler økonomiske gulerødder til at forbruge energien fleksibelt. Der er brug for at udvikle forretningsmodeller, som kan understøtte fleksibelt forbrug.

Disse fire områder bør den kommende Energikommission – hvor bygninger oplagt skal repræsenteres – se nærmere på.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
15
Bæredygtighed

Bæredygtighed i udbud

Hvordan arbejder du med bæredygtighed i dine udbud, så du sikrer dig, at det, der er tænkt allerede i programfasen, fastholdes frem til aflevering og overgang til drift? På dette kursus får du inspiration til,...

maj
16
Byggeriets aftaler

YBB19: Ydelsesbeskrivelse for bygherrerådgivning

Bliv fortrolig med Ydelsesbeskrivelse for Bygherrerådgivning, YBB19, og hør hvordan du kan bruge den til at sætte rammen for et godt samarbejde. Kurset giver dig et godt overblik over ydelsesbeskrivelsen og gode råd til, hvordan...

maj
22
Byggeri, drift og anlæg

Bæredygtig renovering og transformation

Sammenlignet med fokus på nybyggeri, så er der behov for mere spotlight på transformation og renovering. Fokus på den eksisterende bygningsmasse er helt afgørende for at nedsætte byggebranchens samlede klimaaftryk. På dette seminar kigger vi...

maj
23
Styring og økonomi

Budgetplanlægning i byggeprojekter – dynamiske styringsværktøjer

Bliv skarp på den tidlige budgetplanlægning og få inspiration til, hvordan du som bygherre kan bruge den økonomiske ramme for projektet aktivt. På dette kursus får du en introduktion til budgetlægning, økonomistyring og risikohåndtering gennem...

maj
23
Styring og økonomi

Uddannelsesforløb: Styring og økonomi for bygherrer

Tag et samlet uddannelsesforløb i ’Styring og økonomi for bygherrer’ og bliver dermed klædt på til at styre dit projekt sikkert i mål. Bemærk, at alle kurser fortsat kan købes som enkeltkurser.

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev