Hold fat i viden på energiområdet - Bygherreforeningen

Blog -

12/10/2015

Hold fat i viden på energiområdet

Blogindlæg skrevet af: Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri

 

Byggeriets organisationer har rettet henvendelse til energiminister Lars Chr. Lilleholt for at sikre en videreførelse af Videncenter for energibesparelser i bygninger. Videncentret blev etableret i 2008 som led i en energipolitisk aftale. Forligspartierne bag energiaftalen skal inden årets udgang genforhandle disponeringen af en samlet ramme på 60 mio. kr., hvor der meget gerne skal findes de ca. 5 mio. kr. årligt, som driften af Videncentret koster.

Hos både virksomheder og organisationer, der repræsenterer byggeriet bredt, vil der være dyb ærgrelse, hvis regeringen og forligskredsen vælger at nedlægge Videncentret og dermed fejer flere års seriøst arbejde af banen.

Videncentret har nemlig effektivt opsamlet og formidlet best practice og i dagligdagen giver bygningshåndværkere og -rådgivere adgang til sidste nye viden om, hvordan bygninger kan energiforbedres. Det er altså et glimrende eksempel på en værdifuld indsats for at formidle brugernes erfaringer til en bred skare af byggevirksomheder.

 

Viden_01

 

Og Videncentret kommer endnu bredere ud. Der er skabt viden og arbejdet med information til den finansielle sektor og ejendomshandlere, ligesom der har været gennemført en lang række informationsaktiviteter overfor byggemarkeder. I det hele taget er der arbejdet med at skabe valid dokumentation om valg af løsninger, når det gælder energieffektivisering af bygningsmassen.

Det er på den baggrund, at byggeriet står samlet med en henvendelse til regeringen i håb om at få Videncentret videreført. Det skal gå stærkt, da sparekniven allerede er ført sådan, at Videncentret bliver lukket pr. 31. december, hvis det bliver som skrevet i finanslovforslaget.

I vores henvendelse understreger vi kraftigt, at det vil være et hårdt slag mod branchen at lukke – ikke mindst i forhold til de data og den store mængde viden, som risikerer at gå tabt, hvis regeringen fastholder sin nedprioritering af indsatsen for energieffektivisering i byggeriet.

Realisering af den grønne omstilling frem mod 2050 kræver, at der både er fokus på omstillingen af energiproduktionen til vedvarende energikilder – men lige så vigtigt, at vi reducere behovet for energi.

Så opfordringen fra byggeerhvervet skal lyde: Få gang i forhandlingerne om udmøntningen af de 60 mio. kr. hurtigst muligt og afsæt minimum 5 mio. kr. . til videre drift af Videncenter for energibesparelser i bygninger!

 

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
15
Bæredygtighed

Bæredygtighed i udbud

Hvordan arbejder du med bæredygtighed i dine udbud, så du sikrer dig, at det, der er tænkt allerede i programfasen, fastholdes frem til aflevering og overgang til drift? På dette kursus får du inspiration til,...

maj
16
Byggeriets aftaler

YBB19: Ydelsesbeskrivelse for bygherrerådgivning

Bliv fortrolig med Ydelsesbeskrivelse for Bygherrerådgivning, YBB19, og hør hvordan du kan bruge den til at sætte rammen for et godt samarbejde. Kurset giver dig et godt overblik over ydelsesbeskrivelsen og gode råd til, hvordan...

maj
22
Byggeri, drift og anlæg

Bæredygtig renovering og transformation

Sammenlignet med fokus på nybyggeri, så er der behov for mere spotlight på transformation og renovering. Fokus på den eksisterende bygningsmasse er helt afgørende for at nedsætte byggebranchens samlede klimaaftryk. På dette seminar kigger vi...

maj
23
Styring og økonomi

Budgetplanlægning i byggeprojekter – dynamiske styringsværktøjer

Bliv skarp på den tidlige budgetplanlægning og få inspiration til, hvordan du som bygherre kan bruge den økonomiske ramme for projektet aktivt. På dette kursus får du en introduktion til budgetlægning, økonomistyring og risikohåndtering gennem...

maj
23
Styring og økonomi

Uddannelsesforløb: Styring og økonomi for bygherrer

Tag et samlet uddannelsesforløb i ’Styring og økonomi for bygherrer’ og bliver dermed klædt på til at styre dit projekt sikkert i mål. Bemærk, at alle kurser fortsat kan købes som enkeltkurser.

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev