5 bud på gevinsten ved høj faglighed - Bygherreforeningen

Blog -

19/12/2016

5 bud på gevinsten ved høj faglighed

Blogindlæg skrevet af: Søren Meyer, udviklingschef Grundejernes Investeringsfond

 

erhverv_01

 

Det lyder besnærende. At finde ledige hænder blandt ufaglærte. Mange opgaver i et renoveringsprojekt kan set fra afstand, og med lægmands øjne, virke forholdsvist enkle, så hvorfor ikke bare komme i gang. Der er sikkert mange ledige, som gerne vil sætte sig på den tomme stol i skurvognen.

I andre fag er man lykkedes ganske fint, med at skifte fra faglært til ufaglært. Fx har de fleste af os accepteret den præmis, at de unge jurastuderende, der stavrer rundt med tallerkner og vinglas på restauranterne, ikke kan svare på selv ganske simple spørgsmål om køkkenets råvarer eller husets vin. Og de overordnede konsekvenser af at vælge ufaglært arbejdskraft i netop dette eksempel er nok til at overse.

Jeg kan frygte, at vi om ikke så mange år, når det lave optag på landets erhvervsskoler slår igennem, og de sidste polakker og tyskere har fundet arbejde i hjemlandet, så ikke har et valg. Vi bliver tvunget til at fylde op i skurvognene med ufaglært arbejdskraft. Og dermed ender vi med at vælge de første ledige hænder frem for de bedst egnede hænder, og det lyder ikke rart.

For nylig var jeg på ferie i Spanien, hvor jeg var indlogeret på et hotel med dette skønne badeværelse (Se foto sidst i indlægget). Jeg stod længe og betragtede det udførte arbejde, som umiddelbart ikke var skræmmende dårligt, men godt var det ikke. Jeg fik talt mig frem til, at der var brugt fem forskellige fliser, i 4 forskellige størrelser og i 3 forskellige farver. Flere steder flugtede fugerne ikke hinanden, og intet sted i badeværelset, havde man gjort sig den ulejlighed at finde centerlinjer, så der var ikke ens tilpassede fliser langs vægge og gulve.

Eksemplet fik mig til at reflektere over, hvor privilegerede vi er i Danmark. Selvom der selvfølgelig også findes uheldige danske eksempler, så undres man sjældent så meget som i dette badeværelse.

Men hvad er konsekvenserne for byggebranchen, den eksisterende bygningsmasse og vores samfund, hvis vi ser stort på de faglige kvalifikationer? Har vi noget at miste? Er det ikke bare en winwinsituation at få gang i alle ledige hænder? Her er et par bud på, hvorfor vi skal holde fast i den høje faglighed:

  • Refleksion
    Ingen faglært håndværker, med bare et minimum af faglig stolthed, vil næppe udføre en fliseopgave så håbløst som den på fotografiet. En faglært håndværker er via sin uddannelse velsignet med evner og kvalifikationer til at forholde sig kritisk til en opgave og til at finde den bedste løsning til den givne opgave.
  • Kommunikation
    Dialogen på byggepladserne vil lide gevaldigt under en forringet faglighed. Der er i dag en generel accept og forståelse af de forskellige faggruppers kompetencer på en byggeplads. Alle taler samme fagsprog. På tværs af uddannelserne. Hvis vi slækker på håndværkernes faglighed, vil det skabe et massivt behov for instruktion på byggepladserne, både på det byggefaglige område, men også inden for andre kompetencer, som man tilegnes på erhvervsskolerne. Fx materialelære, tegningsforståelse og arbejdsmiljø.
  • Kvalitet
    Et kvalitetsbyggeri holder længere. Og det gør ondt på os alle når et kvalitetsbyggeri ikke vedligeholdes. Omvendt vil de fleste af os ikke bekymres over at skulle ofre nye fliser på det smukke spanske badeværelse.
    Fliserne på det spanske badeværelse er sikkert udmærkede enkeltvist. Men deres værdi i dette projekt er lav. Gode håndværkere skaber ny værdi i anvendelsen af materialerne, alene ved at benyttet dem korrekt, og ved at montere materialerne med en høj finish.
  • Økonomi
    En fagudlært arbejdsstyrke bør være garant for mindre spild, færre fejl, og længere levetid, og kombineres det med en mere smidig kommunikation på byggepladsen, er den økonomiske værdi til at få øje på.
  • Bæredygtighed
    Og endelig er der vores miljø. Det siger sig selv, at kan vi minimere spild og fejl i byggeprocessen, vil det være en kæmpe gevinst for miljøet. Dertil skal vi lægge, at kvalitetsbyggeri holder betydeligt længere og kræver mindre vedligehold end et byggeri udført i en ringe kvalitet.

 

Mange gode initiativer – behov for endnu flereDer er en bunke flere gode argumenter for, at vi ikke skal vælge den lette løsning med, at benytte de første ledige ufaglærte hænder.Men det kræver enn ting . Vi skal have flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. I dag afslutter en rigelig mængde unge, en gymnasial uddannelse med et gennemsnit, som ikke har den store værdi. Endnu flere ender helt uden uddannelse. Hvor ville det dog være fantastisk, hvis vi kan spotte dem tidligt, og få dem på andre og bedre tanker. En erhvervsuddannelse er også for de ambitiøse og karrieremindede unge mennesker

  • Og heldigvis er der flere gode kræfter der arbejder på, at få de unge til at øje på mulighederne i en erhvervsuddannelse. SkillsDenmak, der dagligt arbejder for en øget eksponering af erhvervsuddannelserne, har lanceret en række film hvor unge fortæller hvorfor de har valgt en erhvervsuddannelse, og hvad de elsker ved deres fag. Og Tænketanken DEA der netop har igangsat en kortlægning af, hvad det er der driver de unges uddannelsesvalg

Lad os håbe på, at de mange gode initiativer øger optaget på erhvervsskolerne, for man bliver ikke tømrer fordi man kan sømme to brædder sammen, eller murer fordi man kan blande flisemørtel. Vi skal holde fast i vores høje faglige standard i byggeriet, og have flere unge omkring erhvervsuddannelserne – vi har ikke råd til andet.

fliser

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
15
Bæredygtighed

Bæredygtighed i udbud

Hvordan arbejder du med bæredygtighed i dine udbud, så du sikrer dig, at det, der er tænkt allerede i programfasen, fastholdes frem til aflevering og overgang til drift? På dette kursus får du inspiration til,...

maj
16
Byggeriets aftaler

YBB19: Ydelsesbeskrivelse for bygherrerådgivning

Bliv fortrolig med Ydelsesbeskrivelse for Bygherrerådgivning, YBB19, og hør hvordan du kan bruge den til at sætte rammen for et godt samarbejde. Kurset giver dig et godt overblik over ydelsesbeskrivelsen og gode råd til, hvordan...

maj
22
Byggeri, drift og anlæg

Bæredygtig renovering og transformation

Sammenlignet med fokus på nybyggeri, så er der behov for mere spotlight på transformation og renovering. Fokus på den eksisterende bygningsmasse er helt afgørende for at nedsætte byggebranchens samlede klimaaftryk. På dette seminar kigger vi...

maj
23
Styring og økonomi

Budgetplanlægning i byggeprojekter – dynamiske styringsværktøjer

Bliv skarp på den tidlige budgetplanlægning og få inspiration til, hvordan du som bygherre kan bruge den økonomiske ramme for projektet aktivt. På dette kursus får du en introduktion til budgetlægning, økonomistyring og risikohåndtering gennem...

maj
23
Styring og økonomi

Uddannelsesforløb: Styring og økonomi for bygherrer

Tag et samlet uddannelsesforløb i ’Styring og økonomi for bygherrer’ og bliver dermed klædt på til at styre dit projekt sikkert i mål. Bemærk, at alle kurser fortsat kan købes som enkeltkurser.

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev