Det går godt i byggeriet, men vi skal investere mere i fremtiden - Bygherreforeningen

Blog -

20/08/2018

Det går godt i byggeriet, men vi skal investere mere i fremtiden

Blogindlæg skrevet af: Peter Hedegaard, ESCO Manager, Saint-Gobain Denmark

 

Hvor længe og hvordan byggeriet præcist vil udvikle sig, er svært at svare på. Beskæftigelsesprognosen er én indikator. En anden indikator finder vi i prognoserne for nybyggeri, der siger, at vi rammer niveauet 30.000 nye boliger i 2019.

Når man i tillæg kaster et blik på den nuværende boligmasse, der stadig bliver ældre og kræver mere vedligeholdelse, så er der god grund til at forudsætte, at også renovering får en stadig større betydning.

Alting peger altså på, at vi – i de kommende år i det mindste – vil have et økonomisk sundt og stabilt byggeri.

 

Investér i de gode tider
Men når det går så godt, er det så ikke godt nok? Det vil nogen sikkert mene, og det er da også et kendt menneskeligt træk, at have tendens til at læne sig ubekymret tilbage, når tingene går godt. Andre vil mene, at et mere rationelt sigte vil være at benytte den positive periode, vi er i, til at forberede os på fremtiden, til at udfordre status quo og til at investere i et mere produktivt og robust byggeri.

Ser vi på den digitale udvikling – for eksempel redskaber, der kan gavne planlægnings- og projekteringsfaserne af et byggeri – så går det noget trægt med at investere på dette område. Investeringen i IT pr. medarbejder lå i 2016 i bygge- og anlægsbranchen på 12.000 kr. pr. fuldtidsansat. Til sammenligning var tallet for industrien 48.000 kr.

Investering er en forudsætning for øget digitalisering, men det er ikke nok i sig selv; implementering af nye IT-redskaber kræver, at vi gør ting anderledes, at vi tør tage chancer og arbejde sammen på nye måder. Det kræver vilje fra byggeriets parter, men resultatet vil være åbenlyst – ikke mindst i form af øget produktivitet.

 

Brede samarbejder
Et af de steder, hvor udvikling, sammenhængende løsninger og øget digitalisering ser ud til at vinde lettest frem i øjeblikket, er i brede samarbejder på tværs af værdikæden.

..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hos Saint-Gobain deltager vi i samfundspartnerskabet REBUS og har sammen med de øvrige partnere lanceret et dokumentsæt omkring strategisk partnerskab, frit tilgængeligt på www.rebus.nu. Dette er én måde at fremme sammenhængende løsninger i byggeriet på.

En anden er en mere effektiv anvendelse af digitale redskaber til visualisering og optimering af problemstillinger i byggeriet. Vi ser i større og større grad at det, i et tæt samarbejde med byggeriets værdikæde, er muligt at skabe integrerede løsninger, hvor komfort og energibesparelser får den nødvendige høje prioritet, når bygningen alligevel skal renoveres.

Udviklingen af brugen af f.eks. droner og scannere til opmåling, mængdeudtræk og opbygning af 3D modeller, simulering af mulige/umulige rørføringer, pladsforhold m.m. er enorm. Meget kan lade sig gøre, men det kræver vilje og økonomi at tage de skridt, der skal til for at ændre processerne i byggeriet.

Beregninger peger på, at vi med brug af nye digitale værktøjer og 150 timers ekstra planlægning kan spare 1 mio. i sidste ende af et byggeri. Der er altså et klart økonomisk incitament, og min påstand er, at tiden til at gøre noget ved det, er nu.

Jeg tror, at vejen frem går gennem øget samarbejde, planlægning, brug af digitale redskaber, gode og sikre arbejdsforhold for de udførende håndværkere samt beboerdialog og byggelogistik, mens renovering og byggeri pågår. Det kræver vilje og investering på tværs af byggeriet – men til gengæld siger vores erfaring hos Saint-Gobain, at det er en både farbar, fornuftig og økonomisk hensigtsmæssig vej frem.

Hvad opfatter du som barriere for fremtidig udvikling og effektivitet i byggeriet?

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
7
Strategi og ledelse

Bygherrernes Lederuddannelse

Bygherreforeningen udbyder en ny uddannelse målrettet ledere i bygherreorganisationer. Uddannelsen tager udgangspunkt i din særlige rolle som leder af en bygherreorganisation og klæder dig på til at blive en strategisk sparringspart, der kan rådgive din...

maj
15
Bæredygtighed

Bæredygtighed i udbud

Hvordan arbejder du med bæredygtighed i dine udbud, så du sikrer dig, at det, der er tænkt allerede i programfasen, fastholdes frem til aflevering og overgang til drift? På dette kursus får du inspiration til,...

maj
16
Byggeriets aftaler

YBB19: Ydelsesbeskrivelse for bygherrerådgivning

Bliv fortrolig med Ydelsesbeskrivelse for Bygherrerådgivning, YBB19, og hør hvordan du kan bruge den til at sætte rammen for et godt samarbejde. Kurset giver dig et godt overblik over ydelsesbeskrivelsen og gode råd til, hvordan...

maj
22
Byggeri, drift og anlæg

Bæredygtig renovering og transformation

Sammenlignet med fokus på nybyggeri, så er der behov for mere spotlight på transformation og renovering. Fokus på den eksisterende bygningsmasse er helt afgørende for at nedsætte byggebranchens samlede klimaaftryk. På dette seminar kigger vi...

maj
23
Styring og økonomi

Budgetplanlægning i byggeprojekter – dynamiske styringsværktøjer

Bliv skarp på den tidlige budgetplanlægning og få inspiration til, hvordan du som bygherre kan bruge den økonomiske ramme for projektet aktivt. På dette kursus får du en introduktion til budgetlægning, økonomistyring og risikohåndtering gennem...

maj
23
Styring og økonomi

Uddannelsesforløb: Styring og økonomi for bygherrer

Tag et samlet uddannelsesforløb i ’Styring og økonomi for bygherrer’ og bliver dermed klædt på til at styre dit projekt sikkert i mål. Bemærk, at alle kurser fortsat kan købes som enkeltkurser.

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev