CPH Village vinder Bygherreprisen 2022 - Bygherreforeningen

Nyhed -

11/11/2022

CPH Village vinder Bygherreprisen 2022

Bygherren bag en række klimamæssigt og socialt bæredygtige studieboliger, CPH Village, vinder den prestigefyldte Bygherrepris og kan dermed kalde sig Årets Bygherre 2022. Stifterne bag bygherreorganisationen har ifølge juryen ”purpose” skrevet med neonrør i panden, og de imødekommer flere globale problemstillinger med deres nytænkende og ambitiøse forretningsmodel.

CPH Village vinder prisen som Årets Bygherre for deres studieboliger på bl.a. Refshaleøen, i Jernbanebyen samt på Amagerbro og Nørrebro i København – og flere på vej. Det er boliger, der ikke kun er sociale og attraktive for unge, men som også er bæredygtige. CPH Village har skabt en række mindre midlertidige og billige boliger til unge i København, hvor fællesskabet er tænkt ind i byggeriet og med et minimalt ressourceforbrug. Det gør de ved at bygge ‘småt men godt’ og ved at gennemteste og evaluere projekterne løbende, hvor læringer tages med videre fra projekt til projekt. 

“Vi plejer at være outsiderne, de mærkelige, der snakker om, at der er noget, der hedder absolut bæredygtighed. Det er ikke nok at tænke på, at vi skal blive lidt bedre pr. kvadratmeter. Der er en faktuel begrænsning på planeten, og det har været meget abstrakt for folk at forholde sig til. Hvis vi kan få taletid, så betyder det nok, at den erkendelse kan begynde at blive bredt mere ud. Og det er så fedt og vigtigt”, lyder det fra Michael Deichmann Plesner, der er en af stifterne af CPH Village og har en baggrund som økonom.  

“Vi vil bruge prisen til igen at smide brænde på bålet. Der er kun den ene planet, vi snakker om. Der er ikke guld, sølv, bronze, Svanemærket. Vi skal bygge mere bæredygtigt pr. kvadratmeter, men vi skal også bygge meget mindre. Det har været kontroversielt at sige indtil for meget kort tid siden. Vi vil rykke debatten i den retning”.   

CPH Village blev stiftet i 2014 og har siden da arbejdet strategisk og datadrevet for at skubbe branchen i en mere bæredygtig retning. De har introduceret begrebet ”micro living” til danske studerende, ikke kun for at kunne udbyde betalbare studieboliger, men også for at bygge og drive byggeri uden at forårsage dramatiske ændringer i den globale miljøtilstand. 

Den første studielandsby stod færdig på Refshaleøen i 2018, og siden har flere fulgt. Deres kortsigtede ambition er at bygge 10 såkaldte villages. Projekterne fokuserer også på den sociale og økonomiske bæredygtighed ved at vægte udviklingen af fællesskaber og fællesarealer højt og ved at følge en skalerbar forretningsmodel, hvor man opfører studieboligerne på grunde, der ellers stod midlertidigt tomme og ubrugte hen.    

Tårnhøje bæredygtighedsambitioner og en utraditionel forretningsmodel 

Trods et stærkt felt, er det velfortjent, at prisen i år går til CPH Village, lyder det fra Bygherreprisens jurymedlem, Palle Adamsen, adm. direktør hos Lejerbo:  

”CPH Village har skabt en stærk og skalerbar forretningsmodel, der imødekommer flere globale problemstillinger; både behovet for at skabe betalbare boliger for unge i byerne, og behovet for at opføre byggeri inden for den planetære grænse”.  

Sine Juul Praastrup, jurymedlem og vice president for COWI’s byggeridivision i Aarhus, istemmer sig dette og fremhæver bygherrens stærke aftryk: ”Med betalbare studieboliger i Svanemærkede materialer, et fokus på genbrug af materialer og på at etablere gode sociale miljøer, skaber de en stor værdi for omverdenen og bæredygtigt liv på ellers midlertidigt tomme grunde”.   

CPH Village er derfor på alle måder en kvalificeret vinder og kan stille sig i rækken af stolte vindere som bl.a. tæller organisationer som HOFOR, Realdania By & Byg, Himmerland Boligforening, Region Sjælland og DTU, der alle tidligere har vundet prisen.  

Ildsjæle omskriver historien 

Bygherreforeningens direktør og sparringspartner for juryen, Henrik L. Bang, glæder sig også over at være med til at hylde vinderorganisationen, som han mener er et glimrende eksempel på, hvordan også mindre aktører kan få stor indflydelse ved at tænke ud af boksen og dermed blive frontløbere i den bæredygtige dagsorden.  

Der er tale om en ambitiøs bygherre, der med en stærk og skalerbar forretningsmodel omfavner flere globale problemstillinger. Med et fokus på absolut bæredygtighed er bygherren med til at skubbe branchen i en grønnere retning, og samtidigt omskriver ildsjælene bag projektet historien om, hvem der kan blive en succesfuld og indflydelsesrig bygherre”.  

Rekordmange bygherrer indstillet til prisen; en velfortjent vinder 

Med tæt på en fordobling i antallet af indstillinger dystede rekordmange kandidater i år om at modtage den fornemme pris. Knapt 40 indstillede projekter og organisationer gjorde opgaven for juryen særdeles svær. Men efter voteringsmøder, besøg hos fem udvalgte kandidater og en online afstemning, hvor også publikum kunne stemme på deres favorit, stod de tilbage med et felt af tre stærke finalister: ATP Ejendomme A/S, CPH Village og Gladsaxe Kommune. 

 

Foruden CPH Village, ATP Ejendomme A/S og Gladsaxe Kommune besøgte juryen Sund & Bælt A/S og Boligselskabet Sjælland, som også var med i feltet af udvalgte bygherrer.

 

 

FAKTA 

 

Kriterierne for at vinde Bygherreprisen 2022 har været evnen til at demonstrere en langsigtet og strategisk tilgang til den klima- og miljømæssige bæredygtighed, et stærkt bygherreaftryk og værdiskabelse for omverdenen.

 

Bedømmelseskomitéen for Bygherreprisen 2022 er følgende: 

  • Harpa Birgisdottir, professor og ph.d. ved BUILD AAU 
  • Henrik Mielke, næstformand i Boligfonden Kuben og administrerende koncerndirektør for MT Højgaard Holding 
  • Palle Adamsen, adm. direktør for Lejerbo (formand for bedømmelseskomitéen) 
  • Peter Fangel Poulsen, stifter af BAUHERR og bestyrelsesformand for Bygherreforeningen 
  • Sine Juul Praastrup, Vice President, COWI’s byggeridivision, Aarhus 

 

Juryen sparrer desuden med Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, Jesper Malm, områdechef for kommunikation og udvikling i Bygherreforeningen og Emily Krygell Schrøder, projektleder, Bygherreforeningen. 

 

Bygherreprisen uddeles af Boligfonden Kuben og Bygherreforeningen, og er i alt blevet uddelt 17 gange siden år 1999. Blandt tidligere vindere er HOFOR, DTU, Himmerland Boligforening, Esbjerg Kommune, Region Sjælland, Zoologisk Have og Realdania By & Byg.  

 

I 2022 var 36 bygherreorganisationer indstillede til prisen.  

 

 

Om CPH Village 

CPH Village blev stiftet i 2014 af Michael Deichmann Plesner og Frederik Noltenius Busck. Stifterne er, sammen med resten af deres teampå en fælles mission om at skabe betalbare studieboliger, der både er klimamæssigt, socialt og økonomisk bæredygtige. Den kortsigtede plan er at opføre 10 ”villages”. Den første stod færdigt på Refshaleøen i 2018, efterfulgt af studieboliger på Vesterbro der var indflytningsklar i 2020 og senest Amagerbro og Nørrebro som forventes indflytningsklare inden året er omme.  

 

For mere information om Bygherreprisen, kontakt:

Emily Krygell Schrøder, projektleder, Bygherreforeningen 

Mail: eks@bygherreforeningen.dk, telefon: 2012 3828 

Nyheden er skrevet af Emily Krygell Schrøder

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
15
Bæredygtighed

Bæredygtighed i udbud

Hvordan arbejder du med bæredygtighed i dine udbud, så du sikrer dig, at det, der er tænkt allerede i programfasen, fastholdes frem til aflevering og overgang til drift? På dette kursus får du inspiration til,...

maj
16
Byggeriets aftaler

YBB19: Ydelsesbeskrivelse for bygherrerådgivning

Bliv fortrolig med Ydelsesbeskrivelse for Bygherrerådgivning, YBB19, og hør hvordan du kan bruge den til at sætte rammen for et godt samarbejde. Kurset giver dig et godt overblik over ydelsesbeskrivelsen og gode råd til, hvordan...

maj
22
Byggeri, drift og anlæg

Bæredygtig renovering og transformation

Sammenlignet med fokus på nybyggeri, så er der behov for mere spotlight på transformation og renovering. Fokus på den eksisterende bygningsmasse er helt afgørende for at nedsætte byggebranchens samlede klimaaftryk. På dette seminar kigger vi...

maj
23
Styring og økonomi

Budgetplanlægning i byggeprojekter – dynamiske styringsværktøjer

Bliv skarp på den tidlige budgetplanlægning og få inspiration til, hvordan du som bygherre kan bruge den økonomiske ramme for projektet aktivt. På dette kursus får du en introduktion til budgetlægning, økonomistyring og risikohåndtering gennem...

maj
23
Styring og økonomi

Uddannelsesforløb: Styring og økonomi for bygherrer

Tag et samlet uddannelsesforløb i ’Styring og økonomi for bygherrer’ og bliver dermed klædt på til at styre dit projekt sikkert i mål. Bemærk, at alle kurser fortsat kan købes som enkeltkurser.

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev