Nyhed -

01/06/2023

Få hjælp til at bygge en bedre skole: Indstil dit projekt nu

Nu er der hjælp at hente for folkeskoler og erhvervsskoler, der står overfor at skulle renovere eller flytte ind i deres bygninger. Med støtte fra Tietgenfonden og Realdania, tilbyder Bygherreforeningen nu gratis forløb, der kan hjælpe kommuner og erhvervsskoler med at bygge bedre skoler. Forløbene hjælper med at komme godt fra start i et byggeprojekt og med at facilitere en proces, der klæder brugerne på til at tage den nye skole i brug. Forløbet kan også hjælpe med at finde ud af, om ens bygning understøtter brugernes praksis og dermed kvalificere, hvad der skal bygges. Der er åbent for indstillinger indtil den 30. august, og fem folkeskoler og fem erhvervsskoler vil blive udvalgt.

Bygherreforeningen har i det seneste år arbejdet på at udvikle dialogværktøjer, der skal skabe bedre fysiske rammer på skoler landet over. Udviklingen og implementeringen af værktøjerne er støttet af den filantropiske forening Realdania og Tietgenfonden. Formålet er at skabe bedre skolebygninger, hvor der er gjort strategiske overvejelser omkring bl.a. visioner for læring, indretning og rum, der understøtter den pædagogiske praksis samt, hvordan processen omkring ibrugtagning forløber, så elever og lærer kan tage ejerskab for deres skolebygninger på en optimal måde. 

”Skoler er en af kommunernes største investeringsområder, og lige nu er der renoverings- og byggeprojekter i gang for flere milliarder kroner rundt omkring i landet. Desværre sker det ofte, at skolernes fysiske rammer ikke helt passer til det, der skal ske i bygningen. Fx kan der være udfordringer med at tage de forskellige nyere undervisningsfaciliteter og læringsmiljøer i brug. Det er derfor afgørende, at bygherren prioriterer og faciliterer en proces både undervejs og forud for byggeriet, hvor der bliver skabt en forståelse og dialog om, hvordan de fysiske rammer kan understøtte den praksis, der skal foregå” siger Christine Skovgaard Madsen, kompetencechef i Bygherreforeningen, der driver projektet sammen med projektchef, Lars Bertelsen.  

“Et andet vigtigt element er at blive klogere på, hvordan ens eksisterende skolebygninger egentlig fungerer i forhold til brugernes behov. Den viden kan man bruge til at kvalificere, hvad der så skal bygges af nye ting, hvis man står overfor en renovering, tilbygning eller transformation”, siger hun.  

Vigtigt at blive klogere på de fysiske rammer 

Fra begge fonde er der afsat midler til, at fem folkeskoler og fem erhvervsskoler kan få et forløb.  

“For at bidrage til en mere bæredygtig fremtid, er det vigtigt at undersøge, om det fx er renovering, om- eller tilbygning eller en helt ny skole, der skal til for at skabe optimale rammer for læring i den enkelte kommune” siger Vera Noldus, projektchef i Realdania. 

Tietgenfonden opfordrer også erhvervsskolerne til at rette blikket mod de fysiske rammers betydning for trivsel og tiltrækning af nye elever:  

“Vi har i mange år støttet udviklingen af erhvervsskoler på forskellig vis. Løbende er der opstået et fokus på de fysiske rammers betydning. Både i forhold til trivsel med gode faciliteter, men også i forhold til at kunne tiltrække elever. Af den grund finder vi det oplagt, at man benytter sig af muligheden for at få implementeret værktøjet til godt erhvervsskolebyggeri, så man bliver bevidst om, hvordan man kan skabe de mest optimale fysiske rammer”, siger Nanna Hølge-Hazelton, projektkonsulent, Tietgenfonden. 

 

FAKTA

Hvad kan forløbet hjælpe med, og hvem kan indstille sit byggeprojekt?

Værktøjerne kan understøtte dit byggeprojekt i forskellige faser. Konkret kan det hjælpe med: 

  • At komme godt fra start med dit byggeprojekt
    Forløbet sikrer dig afklaring i de tidlige faser om, hvad der skal bygges og hjælper dig til et strategisk afsæt for byggeprogrammet. Dette henvender sig til erhvervsskoler.
  • At evaluere dit byggeri:
    Står du med en eksisterende skolebygning og skal undersøge, om den skal renoveres, transformeres og/eller tilbygges, kan du få hjælp til at finde ud af, hvad der er mest ideelt for at sikre gode læringsmiljøer, der understøtter brugernes praksis. Konkret kan du få indblik i din bygnings evne til at understøtte pædagogisk praksis og dermed brugernes hverdag.
  • At facilitere ibrugtagningen:
    Dette er særligt henvendt til jer, der står overfor en indflytning i nye rammer. Forløbet guider jer gennem en god ibrugtagningsproces, der kan klæde brugerne på til at tage de nye fysiske rammer i et folkeskolebyggeri i brug på en optimal måde.

Indstil dit byggeprojekt 

 

For mere information, kontakt:

Christine Skovgaard Madsen, kompetencechef i Bygherreforeningen, tlf.: 23952143

Lars Bertelsen, projektchef i Bygherreforeningen, tlf.: 61742233

Nyheden er skrevet af Freya Andersen

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

sep
5
Medlemsmøde

Morgenmøde: Bygherrens konkurshåndtering

Vi vil helst undgå dem helt, men hvordan forbereder bygherren sig bedst på potentielle konkurssituationer? Bygherreforeningens Markedsudvalg er klar med 10 konkrete råd til bygherrens håndtering af konkurser. Mød desuden en bygherre, der har stået...

sep
9
Udbud og samarbejde

Vælg den rette entrepriseform

Hvordan vælger du den rigtige entrepriseform til dit projekt? På denne kursusdag hører du om fordele, ulemper og erfaringer med de forskellige entrepriseformer, så du er klædt på til at vælge den rette form, når...

sep
10
Byggeri, drift og anlæg

Ledningsarbejder og gæsteprincippet

Udgifter til ledningsarbejder kan være en ubehagelig overraskelse i et projekt, især hvis der ikke er taget højde for det i anlægsbudgettet. På dette kursus får du overblik over de grundlæggende regler inden for ledningsret...

sep
11
Byggeri, drift og anlæg

Anlægsdagen 2024

Lukker anlægsbranchen i 2050, når der ikke er råstoffer og arbejdskraft til at udføre opgaverne?  Hvad betyder bæredygtighed, klimakrav og digitalisering for fremtidige anlægsprojekter?  Vi sætter fokus på de udfordringer anlægssektoren står over for lige...

sep
17
Byggeriets aftaler

AB18 for bygherrer

På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset sætter fokus på de muligheder,...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev