Nyhed -

27/05/2020

Flere lærlinge på de almene byggepladser

Der er mangel på praktikpladser i byggeriet. Et nyt partnerskab mellem Boligselskabet Sjælland og Bygherreforeningens Byg med Unge-alliance bidrager nu til, at flere erhvervsskoleelever kan få en læreplads i forbindelse med renovering af almene boliger.

Som et led i at holde gang i økonomien under coronakrisen, er der blevet fremrykket historisk mange renoveringsopgaver. Statsministeren annoncerede 1. maj, at der nu skal renoveres almene boliger for 30 milliarder kr. i de kommende år. Det kan mærkes i Boligselskabet Sjælland, hvor man nu er i gang med at fremrykke renoveringsopgaver for 700 mio. kr.

Det kommer ikke kun byggeriets håndværkere og almene beboere til gavn, men også unge i lokalområdet og elever på Roskilde Tekniske Skole, der er i gang med erhvervsuddannelser inden for byggefaget. Et nyt partnerskab mellem Boligselskabet Sjælland og Bygherreforeningens Byg med Unge-alliance vil nemlig gøre det lettere for entreprenørerne at skaffe lærlinge, og bidrager til at der kommer flere praktikpladser på de almene byggepladser.

”Det er afgørende for os, at vores byggepladser viser socialt ansvar, og derfor er det vigtigt, at vi har lærlinge”, mener byggechef Per Bro, Boligselskabet Sjælland.

”Men det er et stort arbejde for entreprenørerne at tilrettelægge lærlingepladser. Derfor glæder jeg mig over, at Byg med Unge-alliancen kommer og hjælper med deres erfaring og netværk”, siger Per Bro.

Aftalen kommer samtidig med at nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at hver anden lærlingeplads er forsvundet midt i coronakrisen.

”Derfor kan aftalen også betyde, at unge fra vores almene boligområder kan komme i uddannelse”, håber Per Bro.

Vigtigt at bygherrer tager ansvar

Som dem, der stiller de overordnede krav til byggearbejdet, er det netop vigtigt at virksomheder som Boligselskabet Sjælland tager ansvar. Særligt under coronakrisen, men også fremadrettet, mener Hanne Ullum, vicedirektør i Bygherreforeningen:

”Byggeriet er landets fjerdestørste branche. Manglen på arbejdskraft i fremtiden vil skabe flaskehalse og risikerer at give prisstigninger og kvalitetsproblemer inden for byggeriet på sigt. Det kommer ingen til gode. Bygherrerne spiller en helt central rolle, fordi de har byggeprojekterne, hvor de unge kan blive uddannet. Derfor er vi også glade for, at fx Boligselskabet Sjælland som partner i projektet er med til aktivt til at løfte dagsordenen og gøre en indsats for, at der bliver uddannet unge på deres byggerier” siger hun.

Partnerskab understøtter Roskilde som uddannelsesby

På Roskilde Tekniske Skole er afdelingsleder i erhvervs- og praktikcenter Henrik Mörke-Malmkvist meget positiv overfor det nye partnerskab. Han har arbejdet sammen med både Byg med Unge-alliancen og Boligselskabet Sjælland i forskellige andre sammenhænge. Han mener, at partnerskabet er med til at understøtte den kommunale strategi om Roskilde som uddannelsesby:

”Det er et stærkt samarbejde, som jeg tror vil få stor gavn for vores elever og for kommunen. Roskilde er en god uddannelsesby, og der er mange gode initiativer, der understøtter os som erhvervsskole og vores elever” siger han. Han understreger desuden, at åben dialog og samarbejde mellem forskellige aktører er en god fremgangsmåde, der kan være med til at aflive nogle af de myter, der hersker om, at det er meget besværligt at navigere i uddannelsesklausulerne og at rekruttere lærlinge.

 

Information om Byg med unge-alliancen

Byg med unge-alliancen er et projekt som sigter på at skaffe flere elever og lærlinge på de store byggeprojekter. Projektet er placeret i Bygherreforeningens sekretariat, som har fået 4,5 mio. kr. til indsatsen, der ind til videre vil str løbe året ud. Projektet er støttet af Region Sjælland, Region Hovedstaden og Grundejernes Investeringsfond.

Nyheden er skrevet af Freja Andersen

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

okt
22
Bæredygtighed

Strategisk ledelse og implementering af bæredygtighed

Mange bygherrer oplever et stort pres fra både politikere og omverdenen – borgere, brugere og erhvervsliv på at komme op i gear og i mål med at fremtidssikre bygge- og anlægsprojekter i forhold til miljømæssig,...

okt
23
Udbud og samarbejde

Udbud med forhandling

Udbud med forhandling er en fleksibel udbudsform, som Bygherreforeningen anbefaler sine medlemmer. På dette kursus får du et godt indblik i muligheder og faldgruber i processen, og du får gode råd og tips til tilrettelæggelsen...

okt
24
Velfærdsbyggeri

Fremtidens idrætsfaciliteter er mere end en hal

At bygge idrætsfaciliteter kan ofte være udfordrende at kaste sig ud i. For hvordan sørger man for, at projektet lever op til forventningerne hos beslutningstagere og brugerne og sikrer en god anvendelse og drift efterfølgende?...

okt
29
Styring og økonomi

Byggeriets Business Case

Få værktøjer til at planlægge dit projekts værdiskabelse. På dette kursus lærer du, hvordan du etablerer et robust fundament for dit byggeri ved at italesætte det som del af en større økonomisk sammenhæng – gennem...

okt
30
Udbud og samarbejde

Tidlig entreprenørinddragelse

Her får du et godt overblik over fordele og udfordringer ved de forskellige modeller for tidlig entreprenørinddragelse. Både i forhold til den juridiske tilrettelæggelse af processen og ikke mindst succeskriterierne for at kunne høste gevinsterne...

okt
31
Byggeri, drift og anlæg

Interessenthåndtering og brugerdialog

For at give dit projekt de bedste forudsætninger for at klare sig godt, er det vigtigt at have opbakning fra forskellige interessenter allerede tidligt i processen. Her skal man dog være opmærksom på, hvordan man...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev