Geologen, der blev bygherre: “Vand har altid været den 'blå’ tråd for mig” - Bygherreforeningen

Nyhed -

11/08/2023

Geologen, der blev bygherre: “Vand har altid været den ‘blå’ tråd for mig”

I denne måneds Bygherreportræt kan du møde Troels Lund, der er seniorprojektleder i HOFOR på Danmarks største vandværk, Værket ved Regnemark, som skal bygges inden for de kommende fire år. Han var bl.a. med til at bygge første etape af Værket ved Søndersø, der som en del af HOFORs store vandværksprogram vandt Bygherreprisen 2021.

Hvad er din baggrund som bygherre?

Jeg er uddannet geolog, og har altid arbejdet med vand. Vand har altid været den ‘blå’ tråd for mig. Før jeg læste på universitetet, var jeg ude og arbejde og sejle i fem år. Den oplevelse har gjort, at jeg finder mig godt tilpas med at omgås folk med meget forskellig baggrund, hvilket har betydet meget for, hvordan jeg er som bygherre i dag. Jeg har lige let ved at tale med vores bestyrelsesformand, som jeg har ved at tale med smeden ude på gulvet eller maskinmesteren som passer vandværket.

Jeg har været rådgiver i COWI i mange år, og så har jeg også arbejdet som developer i ejendomsbranchen. Der havde jeg også en del enterprisestyring, så man kan også sige at jeg har været lidt entreprenør. Nu er jeg bygherre i HOFOR (Hovedstadsområdets Forsyningsselskab). Så jeg synes egentlig at jeg har prøvet de forskellige roller der er i et byggeprojekt, og har indsigt i, hvad der sker i de forskellige lejre og hvorfor hver part handler og tænker som de gør. Det giver mig et afslappet forhold til alle, og et godt afsæt for at få et samarbejde på et byggeprojekt godt op at køre.

Det er en stor drivkraft for mig at få folk med store forskelligheder til at arbejde sammen og i samme retning. Vi er næsten alle drevet af at gøre det godt, så hvis man kan skabe en god holdånd, tillid og et fælles mål for både rådgivere og entreprenører, kan man virkelig nå langt som bygherre.

Hvad optager dig lige nu i dit arbejde?

Lige nu er vi ved at lukke alle de store enterprisekontrakter, og har kontraktunderskrifter til over en halv milliard kroner, som vi indgår inden sommerferien. Samtidig er vi ved at få de sidste tilladelser hjem fra myndighederne, og det er en omfattende proces, der kræver enorm høj faglighed og stor juridisk indsigt. Der skal laves mange miljøundersøgelser, og der er mange regler der gælder, bl.a. EU-lovgivning og vandrammedirektiv.

Det er udfordrende at tilladelsesprocessen kræver et højt vidensniveau og projektmodenhed som grundlag, samtidig med at denne proces ligger på et meget sent og kritisk tidspunkt, hvor projektkorrektioner, forsinkelser eller usikkerhed er uvelkomne og måske svære at håndtere. At få myndighedsgodkendelserne i hus, er afgørende for at vi kommer i gang til tiden og kan holde os inde for tidsplanen og budget.

Hvad er du mest stolt af at have opnået det seneste år?

For mig er det vigtigt at det arbejde jeg laver, har en værdi for samfundet. At være med til at levere drikkevand til borgere, som er noget af de vigtigste vi har, er nok noget af det jeg er mest stolt over. Og så er jeg stolt over at vi blev færdig med Værket ved Søndersø i efteråret, hvor vi indviede første etape af blødgøringsvandværket.

Vi gjorde det stort set til tiden, til budgettet og uden konflikter, og det er på trods af at det var det første vandværk i rækken, og at der har været prisstigninger, leveranceudfordringer og corona.

Det skyldes især at hele vandværksprogrammet har været tilrettelagt godt, og at der er blevet skabt en fælles projektånd mellem entreprenører, rådgivere og os. Byggerierne af de syv regionale vandværker ligger forskudt af hinanden. Det gør, at vi kan erfaringsopsamle undervejs, i og med at organiseringen med projektering, projektledelse og drift er den samme fra værk til værk. Det har faktisk betydet at hele programmet har kørt som smurt. Det er jeg stolt af at have været med til.

Baggrund

Navn: Troels Jakob Lund

Nuværende stilling: Seniorprojektleder, HOFOR A/S

Uddannelse: Kandidat i geologi ved DTU og Aarhus Universitet

Nyheden er skrevet af Freya Andersen

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev