God renovering kan gøre dig klog og fit - Bygherreforeningen

Blog -

04/01/2016

God renovering kan gøre dig klog og fit

Blogindlæg skrevet af: direktør Lars Axelsen, Grundejernes Investeringsfond

 

I den lille by Fynshav på Als har en renoveret sportshal undgået at sygne hen, ved en på alle måder forfriskende renovering. Befinder man sig i hallens hyggelige cafe, kan man overskue både sportshallen, cafeen og lethallen. Og man kan endda se videre ud til fodboldbanen.

 

Nominerede til renoveringsprisen 2014. Her er det Diamanten i Fynshav på Als.

Vinder RENOVER prisen 2014. Diamanten i Fynshav på Als. Foto Carsten Ingemann

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det sunde legeme
Før renoveringen kunne man ikke foretage sig andet, end enten at være udøver eller tilskuer i en indelukket snæver hal.
Men kan det virkelig ændre noget? Ja det kan det, for nu ser man, at mange børnefamilier tilbringer meget mere tid i hallen end tidligere. Renoveringen har betydet, at det simpelthen er blevet lettere at gå til sport.
Nu tumler de mindre børn i lethallen, mens de større spiller håndbold, og forældrene kan bare vende hovedet, og gennem de nyetablerede åbning i konstruktionen vælge hvem de skal kigge på. Eller endnu bedre – de kan selv være fysisk aktive, og samtidig være tæt på børnene. Fx i fitnesscenteret, ved bordtennisbordet, boksebolden, eller udøve gymnastik i den mindre multihal.

Hele familien
Derfor er det nemmere, at beslutte sig for en familieeftermiddag i hallen med sportslig aktivitet hele vejen rundt.
Og det smitter af på mange måder. Dels stimuleres flere til at blive aktive i et af idrætstilbuddene, hallens cafeteria/kiosk får mere handel, og det tyndt befolkede område af Als, hvor stilheden hersker, har fået et samlingssted.
Det var en øjenåbner for mig at se, hvor meget en renovering kan betyde.

Det kloge hoved
I den økonomisk blomstrende erhvervsby Herning er en lignende forandring blevet en kendsgerning, men med helt andre proportioner hvad angår brugerne. Her er ikke tyndt befolket, men alligevel kunne en stor bygning i flere år ligge spøgelsesdød midt på gågaden, hvor den også fungerede som en stopklods mellem gågade og bus- og togstation.
Mange havde vanskeligt ved at se fremtiden for betonmonstret, der i sine velmagtsdage havde huset Schou & Epa. Tresserne og halvfjerdsernes moderne varehus i Herning.
Men bygningen rummer nu det fantastiske nye bibliotek i Herning.

Foto: Carsten Ingemann

Vinder RENOVER prisen 2015. Herning Bibliotek. Foto Carsten Ingemann

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Livfuldt
Hvis ikke bygningen var bygget i solidt armeret beton, var den sikkert blevet revet ned, men en bygning, som er så solid, er meget dyr at rive ned og bortskaffe.
I stedet blev bygningen renoveret og transformeret. En genial renovering, som med sit skarpe blik for bygningens muligheder ændrede en tom kæmpeskal til et moderne bibliotek med et mylder af liv, hvor tusinder nu færdes gennem bygningen ad et bredt centralt indendørs strøg, når de skal fra Hernings udendørs strøggade til bus og tog eller viceversa. Andre tusinde finder bøger i kælderens uendelige række af boghylder, lader sig synke ned i loungens lænestole med et magasin, fordyber sig i studier, drikker kaffe med venner i cafeen, går på nettet, hygger med børn osv.
Den godt tænkte renovering har medført en stor stigning i antallet af brugere. Over 600.000 besøg.

Renovering forandrer
Jeg synes, at begge eksempler viser, at der kan skabes enorme værdier ved en renovering. Og det er ikke kun knyttet til det fysisk håndværksmæssige niveau. Det skal også have kvalitet, men værdier som handler om det allervæsentligste, nemlig hvordan mennesker bruger bygningen er utrolig vigtigt at have for øje.

Genopdag
Både biblioteket i Herning og sportshallen i Fynshav havde allerede haft succes én gang i deres liv. Som stolt og populært varehus i tresserne og som ny sportshal i halvfjerdserne. Bygningerne var som nye moderne i deres samtid, og opfyldte tiltrængte behov. De var populære blandt brugerne.
Men efter nogle årtier udtrykte bygningerne en helt anden historie til brugerne. En historie som viste tilbage til fortiden, og som ikke længere appellerede til brug af bygningen.
Efter de prisbelønnede renoveringer står de nu begge som friske indslag i bybilledet, der peger fremad, inviterende og sansepirrende. Begge som repræsentanter for helt nye opdaterede standarder inden for biblioteks- og sportshalsverdenen.

RENOVER prisen har netop åbnet for indstillinger til RENOVER prisen 2016, som uddeles til september. Læs mere her: www.renover.dk

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherrefestival 2024

Tilmeld dig en dag, hvor du kan blive inspireret, netværke og få nye faglige perspektiver. Til Bygherreforeningens festival samler vi medlemmerne til en faglig festdag for professionelle bygherrer. Her kan du opleve tankevækkende oplæg og...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherreforeningens 25-års jubilæum!

I år har Bygherreforeningen 25-års jubilæum. Vi afholder derfor en festlig fejring heraf i forlængelse af vores årlige medlemsfestival. Jubilæumsfejringen er åben for alle i branchen. Vi glæder os til at se dig!

jun
4
Velfærdsbyggeri

Sådan bygger vi verdens bedste plejebolig

Plejeboligbyggeri er en kompleks størrelse, både fordi boliger og fællesarealer skal fungere for hjem og arbejdsplads, men også fordi plejeboligbyggeri er omfattet af meget lovgivning. Den stigende kompleksitet i byggeriet kombineret med en voksende andel...

jun
11
Bæredygtighed

Morgenmøde: Nye krav om selektiv nedrivning

Fra 1. juli bliver bygherrer og nedrivere underlagt flere krav, når de totalnedriver bygninger på 250 kvadratmeter eller mere. Men ved du nok om selektiv nedrivning og ressourcekortlægning? Og er du klar til at håndtere...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev