Aktuelt
Nyhed
Bygherreportræt: “Det er mig, der sætter retningen”
Charlotte Veiss-Pedersen fra Vejdirektoratet har næsten hele sit arbejdsliv udviklet veje og infrastrukturprojekter. Lige nu står hun i...
Blog -
14/10/2016
Blogindlæg skrevet af: Anna Falkenstjerne Beck, erhvervs PhD stud. hos Kuben Management og Statens Byggeforskningsinstitut
Foto: Anna Falkenstjerne Beck
Herregården Nielstrup på Lolland udlejes til beboere, der vil fællesskabet. En ung familie med et barn på et år er flyttet sammen med hendes mor, altså mormor til den etårige. Mormors søster syntes så godt om ideen, at hun også er flyttet ind, og endnu en ung familie med barn i vente er kommet til. De unge familier har boet en årrække i København men kommer oprindeligt fra Lolland-Falster og Møn.
Et generationsfællesskab består typisk af tre generationer i familie med hinanden, der er bosat under samme tag. På Nielstrup er generationsfællesskabet udvidet med en ekstra familie. De fire husstande har hver deres lejlighed på herregården og en række fællesfaciliteter (fællesrum, ’jagtstue’, bordtennisrum, værksteder, have, køkkenhave, shelter). Der er rig mulighed for både at dele og at have privatliv, f.eks. deles de om at lave mad fire dage om ugen, hvilket giver samvær men også ekstra tid de dage, hvor man ikke står for madlavningen.
De to unge familier bor i hovedbygningen, mens mormor og hendes søster bor i sidebygningen. Da stedet tidligere har været institution, er der bl.a. en række mindre værelser ovenpå i hovedbygningen, men beboerne ser muligheder i stedet for begrænsninger med herregårdens indretning. De har taget bygningen i brug, udført små ombygninger og har selv istandsat rummene. Krenkerup gods, som er udlejer, har givet tilladelse til nedrivning af en væg og etablering af et køkken i den ene bolig, og således har alle fire husstande nu eget bad og køkken. For at spare på energien er der opsat nyt pille-fyr. Beboerne står selv for istandsættelse og indvendig vedligehold. Det ser de som en stor fordel, da de kan indrette sig i den stil, de vil have, og kan godt lide at genbruge eksisterende strukturer og faciliteter. Tilmed har de har en husleje, der gør det muligt, at den ene beboer kan være hjemmegående, mange kvadratmeter og naturskønne omgivelser.
Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.