Blog -

13/03/2017

Historiske bygninger som brobygger

Blogindlæg skrevet af: Nikolaj Stampe, ejendomschef i PKA

 

 

Foto: Melissa Ørnstrup

 

I mange byer arbejdes der på at genanvende historiske bygninger og bydele på nye spændende måder. I den proces er der mulighed for at skabe øget bæredygtighed og bygge bro til fremtidens bolig- og byudvikling – og stadig bevare de historiske og kulturelle kvaliteter. Udfordringen er at tænke æstetik, kvalitet og funktion sammen. Som pensionsselskab er det vigtigt at vi arbejder for at skabe de bedst mulige afkast til medlemmernes pensioner. Derfor skal renoveringsprojekter omdannes til tidssvarende og efterspurgte ejendomme. Og det er lykkedes at renovere og omdanne Konstabelskolen på Margreteholmen i København til moderne efterspurgte ungdomsboliger og samtidig skabe en fornuftig økonomi i projektet for både vores medlemmer og de studerende.

Kigger man overordnet på, hvordan vi renoverede den historiske konstabelskole, så tog vi udgangspunkt i tre principper: videreførelse af de bygningsmæssige kvaliteter, bevarelse af kulturarv og øget bæredygtighed.

 

Mellem bevaring og fornyelse
På det gamle militærområde, Margreteholmen, opføres der en del nybyggeri og ved at bevare Konstabelskolen, skabes der større arkitektonisk og historisk diversitet mellem nye og gamle bygninger. Og det er diversitet der er med til at give værdi og skabe et attraktivt byområde. Samtidig trækker Konstabelskolen også historiske linjer til områdets militærhistorie.
Søværnets kadetter sad på skolebænken i Konstabelskolen fra 1939 og frem til 1993, og på baggrund af bygningens plads i dansk militærhistorie er den erklæret bevaringsværdig af Københavns Kommune. Ved at bevare bygningens rå beton og de pudsede vægge, og bygningens militære historie er afspejlet i bygningens farver, hvor blå, gul og grå repræsenterer henholdsvis søværnet, hæren og flyvevåbnet.
Samtidig blev bygningens tilknytning til uddannelse også bevaret ved at blive ombygget til ungdomsboliger, som de studerende bor i under deres uddannelse..

 

Øget bæredygtighed
Energioptimering og høj udnyttelse af den eksisterende ejendomskonstruktion er to ele-menter i renoveringsprocessen, der bidrager til at reducere miljø- og klimabelastningen fra ejendomme. I dag står ejendomsbranchen for ca. 30-40 pct. af affaldsproduktionen i Danmark og ca. 40 pct. af energiforbruget i Danmark. Tallene viser, at der er et stort potentiale for at minimere energi- og ressourceforbruget.

Ved Konstabelskolen var der fokus på at producere mindst muligt affald ved at genanvende flest mulige materialer. Eksempelvis blev skolens eksisterende betonkonstruktion bevaret og udnyttet til at være fundamentet for ungdomsboligerne – og det minimerede affaldsproduktionen. Energirenoveringen af skolen var en balancegang mellem at bevare mest muligt af arkitekturen og samtidig sikre den højst mulige energieffektivitet. Løsningen var at zoneopdele bygningen, så kun boligfunktionerne er opvarmet fuldt ud. På den måde blev bygningens mest karakteristiske arkitektur bevaret samtidig med, at der kunne efterisoleres udvendigt.

Renoveringen af Konstabelskolen viser, at det er muligt at genanvende historiske bygninger ved at gentænke funktion, arkitektur og bæredygtighed. På den måde kan bygningerne fortsat være en ressource til glæde og gavn for fremtidige generationer.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

apr
23
Byggeriets aftaler

Totalentrepriser med ABT18

Denne kursusdag giver dig forståelse for, hvordan du kan anvende totalentreprise efter ABT18, og hvordan du opnår den bedste fordeling af risiko, ansvar, indflydelse og budgetsikkerhed. Kurset er fuld booket. Du er velkommen til at...

apr
24
Bæredygtighed

Selektiv nedrivning i bygherreperspektiv

Snart træder nye krav om selektiv nedrivning i kraft. Det omfatter flere nye krav til bygherren. Her får du sparring til, hvad du som bygherre skal have styr på, for at leve op til de...

apr
28
Bæredygtighed

Bæredygtighed i udbud

Udbuddet er sammen med byggeprogrammet bygherrens vigtigste redskab til at sikre sit projekt, og at de bæredygtige intentioner kan blive til virkelighed. Hvordan finder du de bedste samarbejdspartnere gennem udbud, og sikrer at ambitionerne i...

apr
29
Velfærdsbyggeri

Skoler: Innovative og praksisfaglige læringsrum

Hvordan skaber vi skolebygninger og læringsrum, som passer til den pædagogik og didaktik, vi gerne vil arbejde med? Politiske prioriteringer om praksisfaglighed og projektbaseret undervisning fylder meget i øjeblikket, og Regeringen har øremærket 2,6 milliarder...

apr
30
Bæredygtighed

ESG i byggebranchen

Sidder du i en lille eller mellemstor virksomhed og savner sparring til jeres ESG-arbejde? Her bliver du klædt på til at lave jeres egen ESG-rapport og få sat de rigtige data i spil, så I...

maj
7
Byggeri, drift og anlæg

Renovering og transformation

Nybyggeri er traditionelt i fokus, når det gælder krav og innovation i byggeriet, men skal vi som branche nå i mål med CO2-reduktionsmål, så er der stort behov for at vedligeholde og udvikle den eksisterende...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev