Nyhed -

16/06/2023

Klare udbuds- og konkurrencekriterier er afgørende i den cirkulære økonomi

Ny eksempelsamling fra Bygherreforeningen og Danske Arkitektvirksomheder viser, hvilke konkurrencekriterier og mindstekrav førende bygherrer i cirkulær økonomi benytter, når genbrug, genanvendelse, fornybare ressourcer, transformation og nye designprincipper indtænkes i projekterne.

Bygherreforeningen og Danske Arkitektvirksomheder har sat sig i spidsen for et projekt, der har til formål at inspirere bygherrer, bygherrerådgivere og arkitektvirksomheder til at indtænke cirkulære kriterier i byggeprojekter fra starten.

Projektet, der er udført af Matter by Brix og Responsible Assets for de to foreninger, har resulteret i en eksempelsamling, hvor fem bygherrer beskriver, hvordan de konkret har udbudt byggerier og medtaget konkurrencekriterier og mindstekrav, der indeholder cirkulær økonomi. Tre af byggerierne er udbudt af danske bygherrer, der er omfattet af udbudsloven: to kommuner og et alment boligselskab. Et byggeri er udbudt af en norsk kommune, og et byggeri er udbudt af en privat bygherre.

Såvel bygherrer som bygherrerådgivere og tilbudsgivere har kommenteret de fem eksempler ud fra de erfaringer, de har gjort sig med udbuddene.

To forhold er helt afgørende for vellykket udbud

Eksempelsamlingen indledes med en række anbefalinger, der er gennemgående for de fem byggeprojekter. Både bygherrer og tilbudsgivere peger på særligt to forhold, der er helt afgørende:

  • Bygherre skal opstille klare konkurrencekriterier og klart definere de cirkulære elementer, man som bygherre ønsker sig. Det skal således være klart, hvad der bedes om, så det er muligt for tilbudsgiverne at give konkrete og præcise bud på, hvordan byggeriet kan bygges og de opstillede mål opnås.
  • Bygherre skal gennemføre solide forundersøgelser for at nedbringe økonomisk risiko og usikkerhedstillæg, som tilbudsgivere typisk lægger på prisen, hvis der bygges med ukendte materialer eller byggeprincipper.

”Det er helt afgørende, at man får løftet risikoen ud af kontrakten. I forbindelse med udbud af P-hus i Roskilde Kommune fik vi derfor lavet komplette miljøtekniske undersøgelser af hele området. Så udgangspunktet blev oplyst. Både for os som bygherre og for de bydende. Begge parter blev bekendte med, hvor der var problemstillinger, som skulle løses,” forklarer Klaus Kellermann, der er chefkonsulent for bæredygtigt byggeri i Roskilde Kommune.

At bygge cirkulært er stadigt forbundet med usikkerhed

Eksempelsamlingen tager læseren med gennem overvejelserne i fem byggeprojekter: Hvilke mål er blevet sat, hvilken udbudsform er valgt, definitioner, forhandlingsforløb, mindstekrav og konkurrencekriterier.

”At bygge cirkulært er stadigt forbundet med usikkerhed hos mange bygherrer, og vi håber med eksempelsamlingen at kunne inspirere andre bygherrer til at tage springet og prøve sig frem. Inspirationen kan gælde flere kriterier, der er behandlet i eksempelsamlingen, og her er risikoelementet typisk en væsentlig barriere”, udtaler Graves Simonsen, der bæredygtighedschef i Bygherreforeningen, og påpeger ligesom Klaus Kellermann, at omhyggelighed i den indledende proces kan reducere risici og gøre dem mere håndterbare.

Publikationen Cirkulære Kriterier er efterfølgeren til Cirkulære Udbud fra 2021– der gennemgår udbudsformer, som er relevante for byggeprojekter med cirkulær økonomi indarbejdet. Begge publikationer er støttet af Dreyers Fond og Realdania.

De to foreninger inviterer til gratis miniseminar om eksempelsamlingen den 5. september kl. 14.00-16.15 i Arena i BLOXHUB, København. Der er begrænset antal pladser og tilmelding sker efter først til mølle-princippet.

Find program og tilmelding her

Nyheden er skrevet af Graves Simonsen

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

sep
5
Medlemsmøde

Morgenmøde: Bygherrens konkurshåndtering

Vi vil helst undgå dem helt, men hvordan forbereder bygherren sig bedst på potentielle konkurssituationer? Bygherreforeningens Markedsudvalg er klar med 10 konkrete råd til bygherrens håndtering af konkurser. Mød desuden en bygherre, der har stået...

sep
9
Udbud og samarbejde

Vælg den rette entrepriseform

Hvordan vælger du den rigtige entrepriseform til dit projekt? På denne kursusdag hører du om fordele, ulemper og erfaringer med de forskellige entrepriseformer, så du er klædt på til at vælge den rette form, når...

sep
10
Byggeri, drift og anlæg

Ledningsarbejder og gæsteprincippet

Udgifter til ledningsarbejder kan være en ubehagelig overraskelse i et projekt, især hvis der ikke er taget højde for det i anlægsbudgettet. På dette kursus får du overblik over de grundlæggende regler inden for ledningsret...

sep
11
Byggeri, drift og anlæg

Anlægsdagen 2024

Lukker anlægsbranchen i 2050, når der ikke er råstoffer og arbejdskraft til at udføre opgaverne?  Hvad betyder bæredygtighed, klimakrav og digitalisering for fremtidige anlægsprojekter?  Vi sætter fokus på de udfordringer anlægssektoren står over for lige...

sep
17
Byggeriets aftaler

AB18 for bygherrer

På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset sætter fokus på de muligheder,...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev