Nyhed -

16/06/2023

Klare udbuds- og konkurrencekriterier er afgørende i den cirkulære økonomi

Ny eksempelsamling fra Bygherreforeningen og Danske Arkitektvirksomheder viser, hvilke konkurrencekriterier og mindstekrav førende bygherrer i cirkulær økonomi benytter, når genbrug, genanvendelse, fornybare ressourcer, transformation og nye designprincipper indtænkes i projekterne.

Bygherreforeningen og Danske Arkitektvirksomheder har sat sig i spidsen for et projekt, der har til formål at inspirere bygherrer, bygherrerådgivere og arkitektvirksomheder til at indtænke cirkulære kriterier i byggeprojekter fra starten.

Projektet, der er udført af Matter by Brix og Responsible Assets for de to foreninger, har resulteret i en eksempelsamling, hvor fem bygherrer beskriver, hvordan de konkret har udbudt byggerier og medtaget konkurrencekriterier og mindstekrav, der indeholder cirkulær økonomi. Tre af byggerierne er udbudt af danske bygherrer, der er omfattet af udbudsloven: to kommuner og et alment boligselskab. Et byggeri er udbudt af en norsk kommune, og et byggeri er udbudt af en privat bygherre.

Såvel bygherrer som bygherrerådgivere og tilbudsgivere har kommenteret de fem eksempler ud fra de erfaringer, de har gjort sig med udbuddene.

To forhold er helt afgørende for vellykket udbud

Eksempelsamlingen indledes med en række anbefalinger, der er gennemgående for de fem byggeprojekter. Både bygherrer og tilbudsgivere peger på særligt to forhold, der er helt afgørende:

 • Bygherre skal opstille klare konkurrencekriterier og klart definere de cirkulære elementer, man som bygherre ønsker sig. Det skal således være klart, hvad der bedes om, så det er muligt for tilbudsgiverne at give konkrete og præcise bud på, hvordan byggeriet kan bygges og de opstillede mål opnås.
 • Bygherre skal gennemføre solide forundersøgelser for at nedbringe økonomisk risiko og usikkerhedstillæg, som tilbudsgivere typisk lægger på prisen, hvis der bygges med ukendte materialer eller byggeprincipper.

”Det er helt afgørende, at man får løftet risikoen ud af kontrakten. I forbindelse med udbud af P-hus i Roskilde Kommune fik vi derfor lavet komplette miljøtekniske undersøgelser af hele området. Så udgangspunktet blev oplyst. Både for os som bygherre og for de bydende. Begge parter blev bekendte med, hvor der var problemstillinger, som skulle løses,” forklarer Klaus Kellermann, der er chefkonsulent for bæredygtigt byggeri i Roskilde Kommune.

At bygge cirkulært er stadigt forbundet med usikkerhed

Eksempelsamlingen tager læseren med gennem overvejelserne i fem byggeprojekter: Hvilke mål er blevet sat, hvilken udbudsform er valgt, definitioner, forhandlingsforløb, mindstekrav og konkurrencekriterier.

”At bygge cirkulært er stadigt forbundet med usikkerhed hos mange bygherrer, og vi håber med eksempelsamlingen at kunne inspirere andre bygherrer til at tage springet og prøve sig frem. Inspirationen kan gælde flere kriterier, der er behandlet i eksempelsamlingen, og her er risikoelementet typisk en væsentlig barriere”, udtaler Graves Simonsen, der bæredygtighedschef i Bygherreforeningen, og påpeger ligesom Klaus Kellermann, at omhyggelighed i den indledende proces kan reducere risici og gøre dem mere håndterbare.

Publikationen Cirkulære Kriterier er efterfølgeren til Cirkulære Udbud fra 2021– der gennemgår udbudsformer, som er relevante for byggeprojekter med cirkulær økonomi indarbejdet. Begge publikationer er støttet af Dreyers Fond og Realdania.

De to foreninger inviterer til gratis miniseminar om eksempelsamlingen den 5. september kl. 14.00-16.15 i Arena i BLOXHUB, København. Der er begrænset antal pladser og tilmelding sker efter først til mølle-princippet.

Find program og tilmelding her

Nyheden er skrevet af Graves Simonsen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 28
  februar
  Byggeri, drift og anlæg - København

  Brug Drift Byg 2024

  I 2024 samler Bygherreforeningen og Dansk Facilities Management igen branchen til en spændende dag med fokus på den vigtige brobygning mellem drift og byggeri. Vær med, når vi sammen ser…

 • 29
  februar
  Byggeriets aftaler - København & Online

  Uddannelsesforløb: Byggeriets aftaler

  Vi har samlet et uddannelsesforløb til dig, der vil have grundigt kendskab til byggeriets aftaler. Forløbet består af en række kurser, som Bygherreforeningen anbefaler bygherrer, der arbejder med aftaler i…

 • 29
  februar
  Byggeriets aftaler - København

  AB18 for bygherrer

  På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev