Lærlingeklausuler gav klarhed hos KAB - Bygherreforeningen

Case -

15/03/2024

Lærlingeklausuler gav klarhed hos KAB

I foråret 2022 indgik KAB et samarbejde med Bygherreforeningen om implementeringen af en lærlingeindsats på nogle af deres store renoveringssager. Det indebærer bl.a. brug af en lærlingeklausul og redskaber til opfølgning, som vicedirektør Michael Nielsen-Elgaard oplever er et succesfuldt og brugbart redskab.

KAB har igangsat en række renoveringsprojekter under Grøn Boligaftale 2020. Her blev fra politisk side krævet, at 14 pct. af de ansatte på de almene byggesager var lærlinge. Det krævede en ny tilgang til lærlingearbejde, som ellers har været baseret på frivillighed. Derfor indgik de et samarbejde med Bygherreforeningen. Her blev vicedirektør Michael Nielsen-Elgaard introduceret til en række forskellige værktøjer som fx lærlingeklausuler og tilgange til systematisk fokus og opfølgning.

“Da jeg for alvor satte mig ind i klausulen og værktøjerne, fandt jeg hurtigt ud af, at det var lige det, vi havde brug for. Vi har arbejdet med lærlingeindsatsen på frivillig basis i flere år, men nu hvor det er blevet til et krav fra Landsbyggefonden, er der behov for at stille konkrete krav og i højere grad at kunne følge op. Lærlingeklausulen er en rigtig god og enkel måde at stille krav til og italesætte forventninger på både for os selv og vores samarbejdspartnere,” fortæller vicedirektør Michael Nielsen-Elgaard fra KAB. Han fortæller, at KAB med den nye tilgang eliminerer potentielle diskussioner og uklarheder, der kunne opstå i lærlingeindsatsen hos deres entreprenører. Den bliver iscenesat som et ufravigeligt myndighedskrav, som alle kan forholde sig til, og det giver rene linjer hele vejen rundt.

”Vi er nu ved at få det indarbejdet i vores eksisterende kontrakter, og jeg kan kun anbefale det til andre bygherrer, der ønsker at tage ansvar for at uddanne faglært arbejdskraft på deres byggerier” udtaler Michael Nielsen-Elgaard.

Læs mere om Bygherreforeningens lærlingeindsats og find resultater, værktøjer og flere cases

Nyheden er skrevet af Freya Ghadban Andersen

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev