På Boligselskabet Sjællands renoveringssag af Ringparken i Roskilde har man brugt lærlingeplanen. Det er et styringsredskab, der bruges til at planlægge og følge op på antal lærlingeårsværk på byggesagen.
Lærlingeplanen er et af de centrale værktøjer i metoden til at sikre bygherrens ønskede antal lærlinge. Den er omdrejningspunkt for samarbejdet mellem parterne på byggeprojektet.
“Før vi fik lærlingeplanen, var tallene meget upræcise og ikke særligt målbare. Lærlingeplanen gav os noget at hænge vores indsats op på, og noget som alle kan levere ind i. Det var et godt fokuspunkt, som skabte bevidsthed om lærlinge hos os og vores entreprenører,” fortæller Malene Madrid Poulsen, der er projektleder i Boligselskabet Sjælland, og som på et tidspunkt i byggeprojektet havde sin daglige gang på byggepladsen i Ringparken i Roskilde.
“Alt begyndelse er svær, men jeg håber, at lærlingeplanen kan blive en standard på alle vores byggerier. At udfylde lærlingeplanen kræver selvfølgelig lidt af entreprenørerne, men så snart det bliver en rutine, er jeg sikker på, at det bliver nemmere og noget, man bare gør”.
Og som en sidegevinst påpeger Malene Madrid Poulsen, at lærlingeplanen faktisk havde haft en positiv indflydelse på hele samarbejdet:
“Lærlingeplanen påvirkede samarbejdet på vores byggeplads i Ringparken rigtig positivt. Ikke kun i forhold til at få flere lærlinge og få styr på de tal, der før var meget ukonkrete og ikke særligt målbare, men over hele linjen. Lærlingeplanen og indsatsen skabte ligesom et fællesskab på tværs af faggrupper, lærlinge og svende, og vi kom tættere på vores samarbejdspartnere. Det påvirkede samarbejdet positivt på et overordnet plan. Normalt har vi som bygherre ikke særlig meget at gøre med vores underentreprenører, og der er en tendens til, at faggrupperne ofte går for sig selv på byggepladserne. Det havde lærlingeindsatsen en positiv indflydelse på”.
Læs mere om Bygherreforeningens lærlingeindsats og find resultater, værktøjer og flere cases