I denne uge udkommer Bygherreforeningens Porteføljeudvalg med en række gode tanker om, hvordan vi øger værdien af vores bygninger og samtidig skaber en mere bæredygtig branche. Det handler om at anvende, vedligeholde og transformere de eksisterende bygninger, inden vi overvejer at bygge nyt.
Porteføljeudvalgets arbejde er blot et af mange indspil fra vores medlemmer om, hvordan vi indstiller byggebranchen til en fremtid med færre ressourcer og mindre energiforbrug. Og det er yderst velkomment.
Byggeriet er en af de helt store klimasyndere. Derfor skal vi helt naturligt gøre os flere tanker om, hvordan vi sikrer, at de bygninger, som allerede findes, vedligeholdes og anvendes bedre eller bygges om til noget andet.
Gigantisk puslespil
Ofte er der jo et gigantisk puslespil at koble brugere og bygninger i en organisation eller på tværs af flere organisationer. Det kræver gode data og et rigtig godt overblik over bygningsmassen, herunder bygningers stand og deres fremtidige potentialer. Samtidig skal man have blik for organisationens nuværende behov og strategier for det fremtidige.
Heldigvis er renoveringer et emne i den nationale strategi for bæredygtigt byggeri, hvor der er lagt op til at udvikle særlige indsatser på området. Og det vil blive et emne i Bygherreforeningens nye bæredygtighedspolitik, som lanceres i forbindelse med vores årsmøde og bygherrefestival, som afholdes for medlemmerne den 25. maj 2023.
Incitamenter afgørende
Det handler bl.a. om at øge incitamenterne til at udvikle og implementere digitale værktøjer og skabe overblik over bl.a. brugerbehov, anvendelse og performance. Det kræver at der bliver arbejdet mere strategisk med området. Med mindre kassetænkning, mere samlokalisering og klogere transformationer af bygninger samt flere investeringer i digitalisering af bygningsmassen kan vi komme langt.
Hent inspirationskatalog til god porteføljeledelse fra april 2023