Nyhed -

28/04/2023

Leder: Vi skal udnytte de bygninger, vi allerede har, bedre

Mange store bygherrer er også ejere af porteføljer af ejendomme. Med den bæredygtighedsudfordring, samfundet står overfor, bliver porteføljeledelse dermed også en vigtigere disciplin i vores del af byggebranchen. Vi skal udnytte de bygninger, vi allerede har bygget, bedre. Og vi skal tænke os godt om, inden vi bygger nyt.

I denne uge udkommer Bygherreforeningens Porteføljeudvalg med en række gode tanker om, hvordan vi øger værdien af vores bygninger og samtidig skaber en mere bæredygtig branche. Det handler om at anvende, vedligeholde og transformere de eksisterende bygninger, inden vi overvejer at bygge nyt.  

Porteføljeudvalgets arbejde er blot et af mange indspil fra vores medlemmer om, hvordan vi indstiller byggebranchen til en fremtid med færre ressourcer og mindre energiforbrug. Og det er yderst velkomment.  

Byggeriet er en af de helt store klimasyndere. Derfor skal vi helt naturligt gøre os flere tanker om, hvordan vi sikrer, at de bygninger, som allerede findes, vedligeholdes og anvendes bedre eller bygges om til noget andet.  

Gigantisk puslespil 

Ofte er der jo et gigantisk puslespil at koble brugere og bygninger i en organisation eller på tværs af flere organisationer. Det kræver gode data og et rigtig godt overblik over bygningsmassen, herunder bygningers stand og deres fremtidige potentialer. Samtidig skal man have blik for organisationens nuværende behov og strategier for det fremtidige.  

Heldigvis er renoveringer et emne i den nationale strategi for bæredygtigt byggeri, hvor der er lagt op til at udvikle særlige indsatser på området. Og det vil blive et emne i Bygherreforeningens nye bæredygtighedspolitik, som lanceres i forbindelse med vores årsmøde og bygherrefestival, som afholdes for medlemmerne den 25. maj 2023.  

Incitamenter afgørende 

Det handler bl.a. om at øge incitamenterne til at udvikle og implementere digitale værktøjer og skabe overblik over bl.a. brugerbehov, anvendelse og performance. Det kræver at der bliver arbejdet mere strategisk med området. Med mindre kassetænkning, mere samlokalisering og klogere transformationer af bygninger samt flere investeringer i digitalisering af bygningsmassen kan vi komme langt. 

 

Hent inspirationskatalog til god porteføljeledelse fra april 2023

Nyheden er skrevet af Henrik L. Bang

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

sep
24
Medlemsmøde

Bygherre Boost: Dine muligheder og medlemstilbud

Bygherre Boost er for alle, der gerne vil blive klogere på hvad Bygherreforeningen er for en størrelse, og på hvilke muligheder, du har i foreningen – hvad end du vil udvikle dine bygherrekompetencer, påvirke politiske...

sep
24
Udbud og samarbejde

Grundlæggende udbudsret for bygherrer

På dette kursus får du en grundlæggende introduktion til de udbudsretlige forhold, som er væsentlige for dig som bygherre. Du får kendskab til de forskellige udbudsformer og opmærksomhedspunkter i udbudsprocessen.

sep
25
Byggeriets aftaler

AB18 for bygherrer

På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset sætter fokus på de muligheder,...

sep
26
Bæredygtighed

Biodiversitet i bygge- og anlægsprojekter

På dette seminar bliver du introduceret til, hvordan bygherreorganisationen får indtænkt biodiversitet fra start af projektet, herunder defineret en baseline, og hvilke udfordringer og faldgruber, man som byg- og anlægsherre skal være opmærksom på og...

sep
26
Byggeri, drift og anlæg

Bygherreforeningens efteruddannelse til arbejdsmiljøkoordinatorer

Denne efteruddannelse giver dig indblik i centrale praksisser, virkemidler og metodikker, der ruster dig som arbejdsmiljøkoordinator til at tage en endnu mere strategisk og proaktiv tilgang til din rolle og indsats og skabe de bedst...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev