Byggeriet har ligesom andre brancher været bekymret for coronakrisens betydning for aktivitetsniveauet. Men alt tyder på en blød landing. Antallet af planlagte projekter på over 50 mio. kr. de kommende 12 måneder er faldet fra 88,4 mia. kr. til 86,4 mia. Dermed forsætter en nedadgående trend fra foråret 2019, hvor der blev sat rekord med planlagte projekter for over 101,9 mia. kr.
Det er særligt hovedstadsområdet, som ser ud til at være ramt af faldende byggeaktivitet efter coronatiden. Her går antallet af planlagte projekter fra 44,4 mia. kr. til 40 mia. kr. Et fald på 4,4 mia. kr. Desuden ses også et fald i pipelinen i Region Sjælland, mens der lidt overraskende er udsigt til et øget aktivitetsniveau i de øvrige regioner i Danmark.
”Vi kommer fra nogle år med meget høj aktivitet i branchen. Så faldet i sig selv er ikke overraskendende. Vi havde forventet en justering. Men det er faktisk overraskende, at aktivitetsniveauet ikke er faldet mere end det er”, siger adm. dir. Thomas Bejer-Andersen fra Byggefakta, der leverer data til Byggepipeline.
Lille dyk blandt de private
Det er særligt de private investeringer som dykker lidt fra 66,1 mia. kr. til 62,9. Området fylder 73 pct. af alle store byggeprojekter næste år. Desuden er der et pænt dyk hos regionerne, mens både kommuner og den almene sektor kan se frem til øget byggeaktivitet.
”Vi har kunne se en opbremsning under Corona på det private område. Meget tyder dog på, at langt de fleste byggeprojekter kommer i gang igen efter en udskydelse. Den nedadgående trend over det seneste år kan nok bedst forklares med vis mætning blandt de private investorer i de store byer, samt at der mangler nye store offentlige byggeprojekter de kommende år. Regionerne har igangsat hovedparten af de meget store hospitalsprojekter og der er ikke lignende store offentlige projekter på vej. Regionernes planlagte projekter dykker således med 10 mia. kr. siden vores måling for et år siden da byggepipelinen var på sit højeste”, siger adm. direktør. Thomas Bejer-Andersen fra Byggefakta.
Overraskende lille fald
Også i Bygherreforeningen er man lidt overrasket over det moderate fald i byggeaktiviteterne.
”Vi frygtede jo en større nedgang i særligt den private del af byggeriet, fordi det kunne være eksponeret overfor et fald i økonomien, som vi så under finanskrisen. Men meldingerne fra vores medlemmer har hele vejen igennem været relativt positive. De fleste byggeprojekter har slet ikke været lukket ned. Dernæst kan vi endda se frem til øgede offentlige investeringer via et hævet anlægsloft i kommunerne og fremrykkede midler fra Landsbyggefonden de kommende år. Det vil til en vis grad holde hånden under byggeriet, hvis det private fortsætter med at falde”, siger Bygherreforeningens direktør, Henrik L. Bang.
Han understreger dog, at de to initiativer endnu ikke kan aflæses i byggepipelinen. Kommunerne har nok igangsat flere aktiviteter, men det er typisk renoveringsopgaver på mindre end 50 mio. kr. Og den almene sektor er endnu ikke kommet så langt med sine projekter, at de indgår i statistikken.
”Vi kom fra et meget højt niveau sidste år og tallene afspejler egentlig en sund udvikling. Mange projekter på samme tid risikerer at skubbe priserne i vejret og gøre det dyrt at bygge. Forhåbentlig kan vi se frem til en fornuftig prisudvikling. Merprisen væltes jo i sidste ende over på skatteborgerne eller slutbrugerne”, slutter Henrik L. Bang.
Om byggepipeline
Byggepipeline.dk er en online oversigt over kommende store byggeprojekter i Danmark. Pipelinelisterne udgives fire gange årligt og indeholder en oversigt over planlagte byggeprojekter med budget over 50 mio. kr. (anlægsprojekter undtaget) de kommende 12 måneder. Byggepipeline.dk drives af Bygherreforeningen og Byggefakta i samarbejde med Bygningsstyrelsen og Realdania. Pipelinelisterne kan downloades gratis på Byggepipeline.dk.
Byggepipeline maj 2020